Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Forr a vita a magyarok németországi munkavállalása körül

Magyarokat érintő razziát szerveztek a német munkaügyi hatóságok, küzdve az olcsó munkaerő ellen.

Magyar részről „nyomatékosan" vetették fel Berlinben a németországi munkavállalás kérdését. A problémák tisztázására magas szintű vegyes bizottság alakul.
„El kell kerülni egy olyan helyzetet, amikor a munkavállalás kérdése politikai tehertétellé válik" – közölte berlini tárgyalásai után Hajdu András külügyi államtitkár, hangsúlyozva a kérdés "nyomatékos" felvetését.

Németország az ellenőrzés megszigorításával is próbál küzdeni az úgynevezett olcsó közép- és kelet-európai munkaerő ellen, a közelmúltban magyarokat érintő razziát szerveztek. Német részről azt hangsúlyozzák, hogy csak a visszaélésekkel szemben lépnek fel, csak azok ellen, akiknek kétes kapcsolatai vannak az alvilággal, illegálisan dolgoznak és dolgoztatnak, az intézkedések nem csak egy adott ország polgárait érintik.

A magyar államtitkár bejelentette, hogy magas szintű vegyes bizottság alakul a munkavállalási kérdés tisztázására. Többek között garantálni akarják, hogy a jogszerűen működő magyar vállalkozókat ne zaklassák. A német gazdasági és munkaügyi minisztérium államtitkára, Georg Wilhelm Adamowitsch konzultációra hívja azokat a magyar vállalkozókat, akik úgy érzik: sérelem érte őket. Az ügyben a közeli napokban Luxemburgban miniszteri szinten magyar-német találkozó is lesz.

Hajdu államtitkár a szokásos magyar-német államtitkári konzultációk keretében, de rendkívüli időpontban találkozott német kollégájával, Klaus Scharioth-tal, német pártok képviselőivel. Franciaországban és Hollandiában elutasították az európai alkotmányt, Németországban a kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíció politikai legitimációja meggyengült, ősszel valószínűleg idő előtti választások lesznek, de Németország így is igyekszik megfelelni európai vezető szerepének.

„Német részről nagy erőfeszítéseket tesznek a kialakult helyzet kezelésére" – közölte Hajdu, akinek az a benyomása, hogy egy esetleges németországi kormányváltás után is biztosított lenne a folyamatosság a német-magyar viszonyban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerje meg A kockavető c. könyvet!

Tovább olvasom