Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Főként a dolgozók döntenek pihenésükről

Győr-Moson-Sopron - A munkavállalók többsége jobbára úgy osztja be szabadságát, ahogy szeretné. A hosszú pihenés hívei s a fiatalok vannak kissé hátrányban és akik nem kapják meg, ami jár.


A munkavállalók elég hatékonyan tudják érvényesíteni szabadságra vonatkozó terveiket: 46 százalékuk ugyanis többnyire maga dönti el azt, hogy mikor megy pihenni, 28 százaléknyian pedig a főnökükkel együtt határoznak ebben a kérdésben. A dolgozóknak csak 26 százaléka nem válogathat, nekik rendszerint a munkáltatójuk jelöli ki a szabadságos napokat.

A gyakori és rövidebb időszakokból álló szabadság ugyanolyan kedvelt, mint a ritka, de hosszabb ideig tartó, viszont inkább az előbbire van mód. A dolgozók 53 százaléka ugyanis sokszor, de alkalmanként csak 2–3 napra, legfeljebb 1 hétre tud elmenni. Erről tanúskodik a Szonda Ipsos friss közvélemény-kutatása.

Az érettségizettek, a magáncégek szellemi beosztottjai vannak a legjobb helyzetben, 57–58 százalékuk jobbára érvényesíteni képes akaratát. A szabadság idejéről történő egyezkedésre főképpen a fizikai munkások kényszerülnek – több mint egyharmaduknak csak így van módja munkahelyétől távol maradni. A tartós szabadságot kedvelők egyharmada pedig arra kényszerül, hogy több részletben vegye ki a számára biztosított 4–6 hetet. Szabadság szempontjából sajátságos helyzetben vannak a kisgyermekes szülők, velük kompromisszumra hajlamosabbak a cégvezetők: a gyermekesek 54 százaléka úgy nyilatkozott, hogy saját maga dönt a szabadságolásáról, s további 36 százalékuk közösen határozza meg azt főnökével. Csak az átlagosnál jóval kevesebben, 10 százaléknyian nem szólhatnak bele a beosztásba.

– A jogszabályok szerint a szabadság többségéről, háromnegyedéről a munkáltató rendelkezhet, de erre a gyakorlatra tapasztalatunk szerint megyénkben is csak a dolgozók kisebb része van ráutalva – szögezte le Potyondi Antal, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) megyei képviselet-vezetője és hozzátette: kevés a panasz e téren tisztségviselőiknél. Bár az idei első negyedév különleges volt e tekintetben, a válság miatt több szabadságot adtak ki, vettek ki kényszerűségből, munka hiányában a beosztottak. Ám ezúttal cégük túlélése érdekében Potyondi szerint a dolgozók voltak rugalmasak. Szerinte inkább csak a magánszektorban van néhol gond a szabadságolással amiatt, hogy nem mindenki kap annyit, amennyi jár neki.


A szabadság szabályai

A szabadságos napok számát törvény határozza meg az életkor függvényében. Egynegyedével rendelkezik a dolgozó, ha igényét 15 nappal előbb bejelenti. A többiről elvileg a munkáltató dönt, 1 hónappal előre kell jeleznie ezt. De ebbe is „bele lehet kötni" munkavállalói részről, mert 2-nél több részletben csak a dolgozó kérésére lehet a szabadságot kiadni.

Olvasóink írták

 • 5. Nyuszi04 2009. július 25. 13:28
  „Saját hasznát nézi akkor, mármint a cég, a pénzének a másik felét meg ő rakja el akkor.. gondolom. Neki legyen a jó a többi meg nem számít. No meg avval, hogy "örülj neki, h van munkahelyed, más biztos jobban megbecsülné" éssatöbbi..”
 • 4. nyusz 2009. július 23. 08:01
  „Nyuszi04. Sajnos ez igy van.És senki nem mer szolni,mert mindjárt avval állnak elő,h."kivűl tágasabb."1 épitőipari cégről van szó.”
 • 3. Nyuszi04 2009. július 22. 08:42
  „nyusz, sztem nem lehetséges, lehet, h nem mind1, h miyen a beosztás, én közalkalmazott vagyok, de ha szabira megyek nem vonják le a felét, teljes egészében megkapom a pénzt, és nem csak a felét... hmm”
 • 2. lakatos 2009. július 21. 21:34
  „Valószinüleg azért jönnek ki ezek az adatok,mert a dolgozók nem metrik bevallani az igazságot! Nagyon sok vállalkozó úgy kezdi már az elején:szabi nincs,minimál bérre bejelentésés minimum 12óra,vagy több munka! Nagyon lehet álltalánosítani!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. nyusz 2009. július 21. 11:23
  „Sajnos nem mindenhol igy van.Egyik ismerősőm a tavaly ota(mindjárt tőbb mint 1 éve)nem volt szabadságon,és nem engedik el(arra hivatkozva sok a munka).De a cégvezetők rokonai,akik ugyan ott dolgoznak,már jo párszor voltak szabin,nem 1-2napra,hanem 1-2hétre.Hol az igazság?A másik dolog:.lehetséges az,hogy a szabadság pénznek a felét fizzesék ki?(pl.4000ft helyett csak 2000ft.ba fizetik a napjukat.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábortámogatás

Győr-moson-sopron - Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemrégiben tette közzé az ˝Integrációs… Tovább olvasom