Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Főfogás kenguruhátszínből

A soproni vendéglátó szakképző iskola adott otthont a nemzetközi ifjúsági szakácsverseny, a „chaine des rotisseurs” magyarországi

el ődöntőjének. A hazai forduló győztese Ausztráliába utazhat a nemzetközi döntőre.
A Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskolában rendezték meg tegnap a Confrérie de la Chaine des Rotisseurs Világszervezet szakácsversenyének magyarországi elődöntőjét. A tizenötödik alkalommal megrendezett bajnokságban az egyesülethez tartozó szállodákban, éttermekben dolgozó – 27 év alatti – szakácsok mérhették össze szaktudásukat. A szervezetnek 115 országban vannak tagjai, a verseny hazánkban tizenöt éves múltra tekint vissza.
– Egy versenyző legfeljebb kétszer indulhat az „Ifjú Commis Rotisseur”-ök Magyarországi Versenyén és mint győztes csak egyszer indulhat a világversenyen – mondta el érdeklődésünkre László György konyhaművészeti főtanácsos, a zsűri elnöke. – Reggel ismertettük az „árukosarat”, azaz a nyersanyagokat, amiből háromfogásos menüt készítenek a versenyzők. Különlegesség volt idén, hogy kenguruhátszín is szerepelt a listán mint a főfogás alapanyaga.
A kilenc versenyzőt háromtagú profi és háromtagú nem profi zsűri pontozta, valamint egy úgynevezett konyhai proktor, azaz felügyelő zsűritag, aki értékeli a főzési technikát, az eszközök felhasználását, a munka szervezettségét és a tisztaságot.
Három és fél óra állt a versenyzők rendelkezésére, hogy elkészüljenek mindhárom fogással. Ezt követően a kóstolásra került sor. A zsűri az ízhatáson kívül a tálalást és az eredetiséget is értékelte.
– Olyan verseny a chaine, ahol a minőség számít – folytatta László György. – Korunk oktatási intézményei, úgy tűnik, követték a ’90-es években bekövetkezett gasztronómiai forradalmat és kiváló szakemberek kerülnek ki belőlük. Új technológia, új gépek honosodtak meg és kezdjük átvenni a nemzetközi trendeket is.
Mint kiderült, Hajdú Tamás, a budapesti Gerbeaud étterem szakácsa nyerte meg a magyarországi elődöntőt és ezzel az egyesület serlegét, valamint a nemzeti oklevelet. A versenyző jogot nyert az „Ifjú Commis Rotisseur”-ök 2006. évi világversenyén való részvételre, melyet az ausztráliai Adelaide-ben rendeznek meg szeptember 13. és 17. között.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódások várhatók

Sopronban a Pozsonyi úti, a Híd utcai és a Storno Ferenc utcai körforgalmaknál elkezdődnek a… Tovább olvasom