Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Fizetni kell, hogy felvegyék a gyerekeket az iskolába?

Egyre több panasz érkezik a szülői szervezetekhez, hogy egyes iskolák csak akkor veszik fel az elsősöket, ha fizetnek a szülők - hangzott el az RTL Híradóban. Nem közvetlenül kérnek pénzt, hanem megkerülve a szabályokat, például az iskola alapítványa számára.
A jogszabályok szerint túljelentkezés esetén először a körzetben élő gyerekeket kell felvenni, majd a hátrányos helyzetűeket és azokat, akik sajátos nevelést igényelnek. A többiek a maradék helyeken osztozhatnak.
A magyarországi szülői egyesületek harcoltak azért, hogy a fennmaradó helyekről sorsolással döntsenek, hiszen így nem számíthat a szülők pénztárcája. Ezzel szemben egyre több bejelentést kapnak, hogy az iskolák nem sorsolnak, hanem elbeszélgetnek a szülőkkel, vagy pénzt kérnek. Hivatalosan persze nem a felvételért, hanem például az iskola saját alapítványának.

Az oktatási miniszterhez eddig nem érkezett ilyen panasz. Hiller István szerint bűncselekmény, ha egy iskola ilyen vagy olyan módon pénzt fogad el a felvett gyerekekért. Pénzt adni, pénzt elfogadni a felvételiért, több mint szabályellenes. Ezt a fenntartónak szankcionálnia kell - fogalmazott a tárcavezető. Hiller István az RTL Híradónak azt mondta, hogy felveszi a kapcsolatot a szülői szervezetekkel és a felvételi végéig kiemelten figyelnek a problémára.

Olvasóink írták

 • 10. Goldmund 2009. március 09. 21:24
  „Esélyegyenlőség nem volt és nem is lesz. Régen sem volt. Akkor is pénzbe került, hogy külön nyelvórára járt valakinek a gyereke, vagy külön tanár készítette fel a felvételire. És akkor is voltak jobb iskolák, és rosszabbak. A jobbakba pedig protekciót kellett keresni.”
 • 9. DrSzoszi69 2009. március 09. 10:25
  „Természetesen alanyi jogon "jár" az általános iskolai oktatás, de az hova van leírva, hogy milyen színvonalon? És hogy milyen környezetben? Gyakorló iskolás szülőként úgy sejtem, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik iskolában kapja meg a gyerek, ami egyébként "jár" neki. Ez is olyan, mint a közlekedés: csak akkor élvezheted a neked járó elsőbbséget, ha megadják.
  Szerintem Győrben nincs túl sok olyan iskola, ami külön pénzt is megér. De amiket én ismerek, ott nem kötelező a támogatás (pláne nem a rendszeres). Saját alapítványa pedig szinte minden iskolának van. Szerintetek azokat ki támogatja? A fenntartó önkormányzat? Hát nem...
  Ebben a világban nemcsak az oktatásra nincs pénz, hanem az egészségügyre sem, és még sorolhatnánk.
  Nem hiszem, hogy elítélni kell azt az iskolavezetést, aki támogatókat tud szerezni az intézményének.”
 • 8. TancsKaszabell 2009. március 08. 18:41
  „Az a sanda gyanúm,hogy ez több okból is törvénytelen gyakorlat.Csak az elkülönülést szolgálja,elitizmusra törekvés.Ilyen módon próbálják az iskolák "sikerre éhesen", el nem ítélhető módon, kiválogatni a tanulóikat.De mi lesz a többivel?Azok iránt ki viseltetik felelősséggel?
  Mi lesz azokkal,akiknek erre bizony már,-és nem csak erre-,nincs pénzük?Hol fog az a gyerek iskolába járni egy másik községben? Itt már nem csak a másság a szűrő.Hova fog ez vezetni?
  Mit tesz az önkormányzat? Bevallom nem tudom rá a választ,de súlyos problémáknak nézünk elébe!”
 • 7. fortuna54 2009. március 08. 13:00
  „A 8-as hozzászollóval tökéletessen eggyetértek.Mindig magyarázzák,nem ez,hanem amaz,és a nép mindennek
  bedöl.”
 • 6. Poltergeist 2009. március 07. 20:10
  „Isten hozott emberek,had kérdezzem már meg miért akartok azért fizetni ami alanyi jogon jár???
  Ebben az országban más nem történik mind a Kb11milliós lakosú országban effektíve 1,5 millió adófizetőről akarják az utolsó bőrt is lehúzni.Itt azért is pénzt kérnek ami alanyi jogon jár csak ebben az állítólag demokratikus országban a jogaiddal kitörölheted a seggedet.Már alig várom,hogy esetleg bekóstoljon engem is egy ilyen egyenes és fer "iskolaigazgató".Asszem úgy p*csán rúgnám kiesne a száján.”
 • 5. Hunicum 2009. március 07. 19:48
  „Akkor mostantól már a Hillernek is csurran- cseppen!”
 • 4. tódi 2009. március 07. 06:22
  „Én is fizetnék ha kell ,de mindent megtennék ,hogy a gyerekeimnek ne kelljen a "hiperpigmentes viking cserediákokkal " együtt lennie. Ez nem előítélet , hanem sokéves rossz tapasztalat.”
 • 3. lr 2009. március 06. 22:13
  „hm.. ha meg már odajár , ugyan nem kötelező de elvárás az , hogy a szülő fizessen egy adott összeget az iskolai alapitványba. nemcsak az adó 1%át, hanem félévente egy adott összeget.
  és ez egy általános iskola. önkormányzati fenntartású-.”
 • 2. lolita 2009. március 06. 21:42
  „Szegeny Magyarorszag mindig valamit kitalalnak hogy fosztogassak a jo nepet!”
 • 1. pmfc 2009. március 06. 21:23
  „Hát Magyarországon is kialakulnak az elitsulik, meg az alja.
  De hát legyünk öszinték. Sajnos oda jutott az integrált oktatás által az ország, hogy én is inkább fizetek az alapítványba, csak nehogy olyan osztályba kerüljön a gyerekem, ami tele van, ordítozó, ápolatlan, felkészületlen svéd gyerekekkel... Akiknek még negyedikben is nehezükre esik olvasni... És ha valaki számonkéri, bejön a szülő és szétveri a tanárt...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több iskolában kérnek támogatást a felvett gyerekekért

Egyre több panasz érkezik a szülői szervezetekhez, hogy egyes iskolák csak akkor veszik fel az… Tovább olvasom