Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Fizetésnap: mikor kell a bért kifizetni?

Győr-Moson-Sopron - Szakértőink tájékoztatása alapján törvény határozza meg, hogy a munkabért mindig a tárgyhónapot követő hónap tizedikéig kell kifizetni.

Olvasónk a következő kérdéssel fordult szerkesztőségünkhöz, kérve szakértőnk tanácsát: ˝Az egyik győri kft.-nél 15-én van fizetési nap, de előfordul, hogy 1–2 napot késik. Én rokkantnyugdíjas vagyok, férjem az egyedüli kereső. Két iskoláskorú gyermeket nevelünk. A közüzemi számlákkal mindig késésben vagyunk. Ha 15-e péntekre esik, csak 18-án, hétfőn tudjuk azokat postára adni. Minden hónapban jönnek a felszólító levelek és számolják a késedelmi kamatokat. A szolgáltató cégek (kábeltévé, szemét, újság-előfizetés) 10-e után szedik a díjakat. Nálunk ekkor van sokadika. Mikor köteles a vállalkozó a dolgozói bérét kifizetni? Ezeket a magáncégeket nem ellenőrzi senki?˝ – tette fel a kérdést ˝egy elkeseredett feleség˝, ahogy ő fogalmazott.

A munkabért mindig a tárgyhónapot követő hónap tizedikéig kell kifizetni.
Szakértőink tájékoztatása alapján törvény határozza meg, hogy a munkabért mindig a tárgyhónapot követő hónap tizedikéig kell kifizetni, hacsak ettől eltérő megállapodást nem kötnek egy munkahelyen a felek, a munkáltató és a munkavállalók. Ez azonban egyáltalán nem jellemző, épp az olvasói panaszban említett közüzemi számlák miatt. Persze valószínűleg akkor is nehezen jönne ki a levelet író család a havi bevételéből, ha előbb kapná meg az apa a fizetést, hiszen különben előre félretehetnék esedékes költségeikre a pénzt.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), szakértőik, Kránitz Pál és Potyondi Antal adnak válaszokat. Olvasóink munkajoggal összefüggő kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el „A Kisalföld a dolgozókért" akció keretében.

Olvasóink írták

 • 9. PrettyWoman 2009. július 29. 13:37
  „Igen, a párom is azt mondta, hogy ez nem volt szabályos. De mit tudtam volna csinálni. Akkor hazazavartak, a papírok meg postán jöttek meg. Nem kellett aláírnom semmit. Ha ott megkérdezik, nyllván nem írom alá, csak azzal a nappal, mikor közölték a dolgot. Én barom, meg még a hosszú hétvégén is itthon dolgoztam a cégnek. Tényleg egy ökör vagyok.”
 • 8. Nyuszi04 2009. július 25. 13:24
  „Visszamenőlegesen elviekben nem lehetne felmondani, mindegy h próbaidő alatt vagy még, akkoris addig a napig kell felmondania amivel el akar küldeni, tehát max 29-én reggel közölhette volna, h holnap már nem kell bejönnöd.
  iyenröl még nem hallottam, hogy "visszamenőlegesen felmondtak"”
 • 7. PrettyWoman 2009. július 23. 11:31
  „De volt, aki meg azt mondta, hogy csak akkor kell a fizetett ünnepet is kifizetni, ha legalább 30 napot elérte a munkaviszony. Nálam sajnos nem. Ami még gusztustalan volt, hogy én munkára jelentkeztem május 4-én reggel és visszamenőleges hatállyal, ápr. 30-cal mondtak fel. Így se a fizetett ünnepet (május 1.), se a megjelenés napját (május 4.) nem fizették ki. És nem azonnal kaptam meg a papírokat sem, csak 2 nappal később postán.”
 • 6. Nyuszi04 2009. július 22. 16:42
  „Amúgy meg, ha a fizetés napja hétvégére esik, akkor viszont az elötte való pénteken kell fizetni a dolgozónak”
 • 5. Nyuszi04 2009. július 22. 16:40
  „Pretty;
  ".. ünnep is esett bele, de azt már nem fizették. Ehhez nem értek, mindenki mást mond. Hogy ki kell-e fizetni a fizetett ünnepet vagy sem." -->> Ki kéne fizetni, legalábbis ahol eddig én voltam -még megbízásosként is- mindig kifizették, sőt ugyebár a kétszeresét kell, mivelhogy fiz.ünnep.. vagy 150 v. 200%. Én legalábbis így tudom”
 • 4. PrettyWoman 2009. július 21. 15:21
  „2.! Igazad van. De az a baj, hogy még a válság is ezek malmára hajtja a vizet. Mert egyre több szakképzett, iskolázott, nyelvet ismerő munkaerő közül válogathatnak egyre alacsonyabb bérért. Nem tudnak olyan kicsi összeget mondani, amiért valaki ne vállalná majd el. És ez szomorú.
  Én áprilisban helyezkedtem el egy cégnél. Sok rosszat hallottam már róla, 3 évvel korábban többször is jártam ott. Mindig hülyét csináltak belőlem. Akkor aztán vissza sem szóltak. Az idén viszont több forduló után felvettek. Úgy örültem, mint majom a farkának. Boldogan vetettem magam a munkába. Volt is mibe, mert rengeteg elmaradás volt, hisz mindig nagyon kevés ember van a feladatokra. Ezért furcsa nekem, hogy sokan munkahelyről interneteznek, beszélgetnek, telefonon bájcsevegnek, stb. Ott azt is problémás volt megoldani, hogy kimenjen az ember vécére, egyen, vagy egy perc erejéig felhívja a párját, hogy élek még. Pedig nem a soron dolgoztunk. A lényeg, hogy egész nap melóztunk, nem annyit, mint amennyi a jelenléti ívre írva volt. Az jó volt, hogy mindent kellett csinálni, mert nem volt monoton, egyhangú a tevékenység.
  Viszont egy hét után közölte a főnök, hogy fájront, ennyi volt. Indoklásként odavetett valami hülyeséget, amiről mind a ketten tudtuk, hogy nem igaz. Jobb lett volna, ha inkább nem is mond semmit, hisz nem köteles megindokolni próbaidő alatt. És még örülhetek, hogy kifizette azt a pár napot. Igaz, ünnep is esett bele, de azt már nem fizették. Ehhez nem értek, mindenki mást mond. Hogy ki kell-e fizetni a fizetett ünnepet vagy sem. Nagyon megalázó volt, még sosem jártam így. Mikor hétfőn reggel bementem, már le sem ülhettem. Van persze egy tippem, hogy mi volt az ok, de azt kulturáltan, emberi módon is meg lehetett volna mondani. A másik meg az, hogy a próbaidő talán pont arra van, hogy ott még azért hibázhat az ember, nem? Hiszen nem tud még mindent, hogy mit lehet és mit nem. Harmadszorra, meg amiért (szerintem) kirúgtak, ugyanezért máshol megdicsérik az embert. Sőt, van ahol elvárják (munkát vittem haza a hosszú hétvégére). Az sem vigasztal, hogy ez Győr egyik legvacakabb cége, mert hiába milliárdos a főnök, a beosztottakkal nagyon filléres, de nem is ez a baj, hanem az, hogy egy két lábon járó állat. Ott valahogy senki nem tölti ki a próbaidejét, mert előbb lelép vagy kirúgják. Engem is egy próbaidős hölgy tanított be. Én mondjuk biztos nem léptem volna le, akármekkora barom is a főnök, mert tudom, hogy nincs helyette másik. Nem hogy jobb, semmilyen.
  Azóta gazdagabb lettem ismét egy élettapasztalattal. De én is azt hiszem, a munkáltatóknak gyakorlatilag mindent lehet. És akkor még amit a többiek elmeséltek, hogy azon élvezkedik, hogy tudja a beosztottakat porig alázni. Azt gondolom, a milliói ellenére inkább talán sajnálom ezt a palit, nem is utálom. Hiába van sok pénze, nagy családja, nem boldog, ha csak ez az egy öröme maradt.”
 • 3. belzebub 2009. július 21. 12:35
  „Ahogy a szürke és a fekete munkáltatást nemképes a hatóság felszámolni úgy nem képes a bérfizetési időt sem betartatni. Sőt nem is akarja, hisz nem is érdeke.”
 • 2. MarcusAurelius 2009. július 21. 12:30
  „Na ez volt az egyik oka, amiért eljöttem Magyarországról. MIndig emlékeztetni kellett, hogy már 10-e van....
  Kívánom, hogy a munkaadók 2011 után szakképzett és gyakorlott munkaerő nélkül maradjanak.........”
 • 1. MTT 2009. július 21. 12:04
  „Soha nem kerül kifizetésre a 10.-én esedékes bér, ez a munkáltatók szégyene. Aki dolgoztat, az fizessen is. Időben, ahogy illik. A megdolgozott bér nem ajándék. Járandóság. Bezzeg amikor ki kell rúgni az embert, akkor nem szaroznak. Mikor ki kell fizetni, akkor igen. Magyarország, 2009....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főként a dolgozók döntenek pihenésükről

Győr-Moson-Sopron - A munkavállalók többsége jobbára úgy osztja be szabadságát, ahogy szeretné. A… Tovább olvasom