Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Finanszírozhatatlan a lakástámogatási rendszer

A jelenlegi lakástámogatási rendszerben jövőre már a 2002-ben lakástámogatásra fordított költségvetési kiadások kétszeresét kellene erre a célra biztosítani, ezzel finanszírozhatatlanná válna a rendszer - állítják pénzügyminisztériumi szakértők.

2003 első három hónapjában 144 milliárd forint értékű új lakáshitel szerződést kötöttek, ez mintegy 50 milliárd forintos havi bővülést jelez.

A Pénzügyminisztériumnak a lakástámogatási rendszer főbb hibáit részletező összeállítása szerint 2006-ra, változatlan rendszert feltételezve a költségvetés lakástámogatásra fordított kiadásai 175,7 milliárd forintra nőnének.

Az idei év első három hónapjában 144 milliárd forint értékű új lakáshitel szerződést kötöttek, ez mintegy 50 milliárd forintos havi bővülést jelez. A tárca összeállítása megemlíti, hogy a gyors állománynövekedésben nagy szerepe volt annak, hogy a banki feltételek az ügyfelekért vívott harcban enyhültek, az elbírálás pedig gyorsult.

A szaktárca szerint a jelenlegi konstrukciók hibáira világít rá az a tény, hogy éppen a szegényebb rétegek körében nem csökkent a lakásra várók száma - írja a Világgazdaság. Az érvek szerint ugyanakkor havonta körülbelül 270 ezer forintos támogatásban részesül az, aki él a maximális hitellehetőséggel.

Enyhül a szigor

Bár több kérdésben már sikerült megállapodniuk az érintetteknek a lakásfinanszírozási rendszer módosítása kapcsán, néhány ponton még mindig folynak az egyeztetések.
Elképzelhető, hogy mégis kapnak valamilyen támogatást a 15 millió forintnál magasabb hitelt felvevők - értesült a Népszabadság. A lap információi szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a 15 millió forint feletti lakáskölcsön esetén is jár a támogatás, csak annak mértéke kisebb lesz, és az összeg növekedésével arányban fokozatosan csökken.

A tervezet szerint új szociális elemekkel bővítenék a rendszert. Így például bővítenék a félszocpolra jogosultak körét azokkal, akik az önkormányzattól szociálpolitikai támogatást kapnak - írja a Népszabadság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakítópróba

Egy szerelmes, ifjú pár mézesheteit a lány szülei szaboltálják, a lány régi barátjának segítségével.… Tovább olvasom