Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Filmtörténeti vizitek Csongrádon

Beírta magát a filmtörténetbe Csongrád. A Tisza-parti kisváros immár a második napjainkban készített magyar film helyszíne: itt forgatták 2005-ben a Fekete István-regényből készült Tüskevárt, legutóbb pedig Koltai Róbert Megy a gőzös című új filmjét, melyet a világon itt mutatták be először. E film szereplői új cimborákra akadtak a csongrádi vasútállomáson, nem csak a statiszták között...
Megy a gőzös – nem csak a csongrádi moziban, hiszen már a szegedi filmszínházak is vetítik.

A csongrádi premier arra is alkalmat kínált, hogy Koltai Róbert Badár Sándor és Szabó Kimmel Tamás a kisvárosi vasútállomáson, a forgatás helyszínén viziteljen.

Száguld a Gőzös

Csongrád után Szegeden is siker a mozikban a Megy a gőzös. Koltai Róbert Los Angelesbe is elkísérte a Magyar Filmfesztiválra a Megy a gőzöst. „Nagyon jólesett, hogy személyesen gratulált a vetítést követő banketten Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, valamint Ungvári Tamás professzor, aki szintén az USA-ban él és tanít" – nyilatkozta a rendező. A budapesti díszbemutón is egy Oscar-díjas köszöntötte a színész-rendezőt. Jirí Menzel levelet írt. „Világszám volt, amikor együtt dolgoztunk" üzente. A Gőzös most már járja a maga útját, találkozik a moziba járó közönséggel. A filmrajongók találkozhatnak Körtéék pusztai vendettájának történetével, egy sajátos, ízes nyelvű, mulatságos sztorival, valamint a kiváló színészekkel, akiknek mindegyike a legjobbat nyújtja a filmvásznon. Megjegyezve, ha kérdezik őket, hogy számukra is élmény volt a csongrádi forgatás minden perce.

– Sanyi, te zsivány – kiáltott föl örömében Seres András, és egy szempillantás alatt derékon ragadta Badár művészurat. A kirohanó csongrádi bakter nem palástolta örömét, hogy egy év után újra találkozhatott egykori szentesi kollégájával, aki mára országosan ismert színész lett. Levegőt sem vettek, kezdődött a zrika, hogy a Seres Bandi volt az első roma a vasútnál. Nincs sértődés, csak nevetés, meg felvillanó sztorik arról, milyen pimasz volt ez a Badár gyerek annak idején: ötórás ebédszünetre ment, mikor őt a pihenőnapján berángatták. Várni kellett rá akkor is, amikor azt ígérte egy éjszakai műszak elején, hogy csak kikíséri a barátnőjét a buszállomásra. Csak másnap reggel derült ki, hogy a Sanyi az Engels térig meg sem állt. – A Koltai úrral is gyorsan megtaláltam a közös hangot. Éppen én voltam szolgálatban, amikor először megnézték a vasútállomást. Odamentem üdvözölni, és kollégának szólítottam. Előbb meglepődött, aztán vette a lapot – mesélte a váltókezelő, aki Gáspár Sándort is bevezette a sorompókezelés rejtelmeibe. – Amit sajnálok, hogy nem jött össze a filmesekkel tervezett közös mulatság. Dolguk végeztével olyan hirtelen elszaladtak, mintha féltek volna tőlünk.

– Kitől kellett volna félni – riposztozott Badár Sándor. – Szinte mindenkit ismerek a csongrádi vasútállomáson. Rácz Sanyival, az állomásfőnökkel, a fiával meg a többiekkel együtt dolgoztunk Szentesen. Én váltottam, de ők maradtak kitartóan, és lankadatlan tekerik a sorompót. Egyébként a kezdeti időkben úgy terveztem, maradok a MÁV-nál, mert úgy voltam vele, ha így is forgathatok, nem kell mindig a filmgyárban toporzékolni. Még javában vasutas voltam, amikor elkészült Szőkével az Európa Kemping, a Vattatyúk, és a Roncsfilmet is akkor forgattuk. Végül rájöttem, a kettő együtt nem megy. Nem mondom, hogy hiányzik, de annak örülök, hogy akkori kapcsolataim nem koptak. A vasútnál megesett történeteimet a mai napig használom fellépéseimen. Igaz, a Megy a gőzösben nem kellett számot adni vasutas tudásáról, mert a filmben egy cigányvajda intézőjét alakítom.

Katona Zoltán szolgálattevő sem bánja, hogy tavaly szeptemberben napról napra úgy ébredt az indóház melletti otthonában, hogy Szabó Győző, Pindroch Csaba, Gesztesi Károly, Csuja Imre meg ki tudja még, milyen híres színészek mászkálnak a kert végében.

– Furcsa volt, de megszoktuk. Legalább most már tudjuk, hogyan készül egy film. Természetesen mi is azt hittük, milyen látványos egy ilyen forgatás, de amikor már tízszer futottak neki egy jelenetnek, a statiszta meg kidőlt a sorból, érzékelhető volt, hogy unalmas is lehet. Az utolsó este, csak úgy véletlenszerűen csaptunk nálunk egy bulit. Pacallal etettük be Szabó Győzőt, Csuja Imrét és a Badár Sanyit, aztán jöhetett a bor meg a pálinka. A duhaj vége mámorosra sikeredett.

– Ez életem első nagyjátékfilmje. Alig vártam már, hogy vetítsék mozik – mondta a főszereplő Szabó Kimmel Tamás, majd elmesélte, hogy főiskolai osztályfőnöke, Ascher Tamás szólt neki: el kellene mennie egy válogatásra. Kapott két jelenetet, aztán egy ígéretet, hogy majd szólnak. Mivel mindig ezt mondják, és addig sose szóltak, nem is élte bele magát, hogy ő kapja a szerepet. Eltelt három nap, és teljesen felbolydult az élete. Jöttek a próbafelvételek a női főszereplővel, Egres Katinkával, aztán a forgatás Csongrádon, aminek minden pillanata élmény volt. Fontosnak tartotta hangsúlyozni: mennyire áldozatkészek voltak a csongrádiak. Ezért is Megy a gőzös. Fussunk, hogy elérjük!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brad szerint Angelina sokat ivott

Brad Pitt és Angelina Jolie a minap a New York-i Waldorf Astoriában vacsorázott. Pitt egyre… Tovább olvasom