Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Fidesz: Ötszázmillió forintot vonhat ki Szombathely oktatási rendszerének

Négyszázötven-ötszázmillió forintot vonhat ki Szombathely közoktatási rendszerének finanszírozásából a "Bajnai-csomag", amennyiben jelenlegi formájában fogadják el a központi költségvetést.

Egy ilyen mértékű megszorítást nyilvánvalóan nem lehet végrehajtani a tanév közben, hiszen június 30-ig változatlan feladatellátásról kell gondoskodni, vagyis Szombathely városának kell megfinanszíroznia a normatív támogatásból kieső pénzt, amire a jelenlegi önkormányzati költségvetésben, amelynek rendszerint év végére milliárdos hiányokkal kell szembenéznie, egyszerűen nincs fedezet.

Különösen hátrányosan érinti a normatívák tervezett változása a művészeti oktatást és a két tannyelvű oktatást. A művészeti oktatás területén elsősorban az alapfokú művészeti oktatás normatívái csökkennek, ami Szombathelyen a Bartók Béla Zeneiskolát és a Váci Mihály utcai általános iskolát érinti.

A normatíva-csökkenésből várhatóan jövőre 18 millió forintos hiány keletkezik e két intézmény finanszírozásában, míg a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában 6 millió forintos hiány keletkezik. "A zeneiskola esetében nyilván a szülőknek és az önkormányzatnak kell majd mélyebben a zsebébe nyúlnia" - mondta. Rettegi Attila hozzáfűzte: különösen hátrányos Szombathely számára a két tannyelvű oktatás kiegészítő támogatásának tervezett csökkentése, jövő szeptembertől pedig tervezett megszüntetése.

Szombathelyen éppen a jelenlegi városvezetés akart elindítani egy nyelvoktatási programot, amely egyébként is többlet költséget jelent a városnak. "Akkor azt ígérte Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő, hogy a nyelvoktatás ügyében többlet normatíváért lobbizik" - emlékeztetett a Fideszes politikus.

Szombathelyen több iskola is "rámozdult" a két tannyelvű képzésre, elindultak két tannyelvű osztályok, a város pedig döntés előtt áll, hogy tudja-e vállalni a kieső összeg finanszírozását. Rettegi Attila a sajtótájékoztatón felszólította Ipkovich György polgármestert, hogy szocialista országgyűlési képviselőként minden lehetőt tegyen meg azért, hogy a Szombathely oktatását és költségvetését ellehetetlenítő megszorításokat a kormányzat vonja vissza és jelenlegi formájában semmiképp ne szavazza meg a költségvetést.

Sági József, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke arról szólt: összességéből Szombathely költségvetéséből 700-800 millió forintot vonnak ki a tervezett újabb megszorítások, szavai szerint nincs hová hátrálni, az önkormányzat működőképessége kerül veszélybe. Ipkovich György polgármesternek elő kellene állnia egy olyan tervvel, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a normatíva várható csökkenése miatt, pontosan meg kellene jelölnie, hogy mely területektől mennyi pénzt kíván megvonni - mondta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székely: jövő héten kiadhatják az oltóanyag-engedélyt a 3-18 éveseknek

Várhatóan a jövő héten a 3-18 éves korosztály, majd ezután a 6 hónapos és 3 év közöttiek új… Tovább olvasom