Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Fidesz: Gyurcsány magyarázkodása szép, de eddig kevés

Gyurcsánynak az "alapkérdésekre" kell válaszolnia szakdolgozata ügyében - mondja a Fidesz.
A Fidesz gratulál Gyurcsány Ferencnek, hogy végre megpróbál érdemi magyarázatot adni plágiumgyanús ügyére, legalábbis ami az elmaradt tanítási gyakorlatát illeti, de "ez eddig nagyon kevés", a volt kormányfőnek az "alapkérdésekre" kell válaszolnia szakdolgozatával kapcsolatban - közölte a párt szóvivője szombaton MTI-vel.

Selmeczi Gabriella közleményében arra reagált, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) a honlapján közzétett dokumentumokkal alátámasztva cáfolta a Hír TV május 4-i Célpont című adásában elhangzottakat, miszerint Gyurcsány Ferenc tanári diplomája megszerzését megelőzően ne vett volna részt gyakorlati tanításon.

A Fidesz szóvivője azt írta: "Gratulálunk, csak így tovább, de ez eddig nagyon kevés!"

A Fidesz várja a választ az "alapkérdésekre", vagyis arra: hogyan lehet, hogy ugyanazzal a címmel adott be szakdolgozatot 1984-ben, mint korábbi sógora 1980-ban; pontosan mit jelent az, amit el is ismert, hogy "felhasználta, merített belőle"; valamint hogyan lehetséges, hogy szakdolgozata - hivatalos bírálata alapján - oldalszámra megegyezik a sógorától származó szakdolgozattal?

A szóvivő azt a kérdést is fölteszi, hogy Gyurcsány "mikor veszi észre magát?" "Mikor veszi észre, hogy már csak szánakozik vagy nevet rajta mindenki, beleértve korábbi baloldali elvbarátait is?"

A DK szerint Gyurcsány Ferenc főiskolai leckekönyve egyértelműen bizonyítja, hogy osztályozott tanítási gyakorlattal rendelkezett. Egyrészt bizonyítja a tanítási gyakorlatra kapott osztályzat, továbbá az abszolutórium, amelynek szövege szerint az államvizsga letételéhez megszabott követelményeknek mindenben eleget tett. A leckekönyv két oldalának lefotózott másolata is látható a DK honlapján.

A DK az MTI-vel azt közölte szombaton, hogy Gyurcsány Ferenc jogi eljárást indít a Hír TV ellen.

A Hír TV Célpont című műsorában múlt pénteken az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi, a politikus első feleségének bátyja is megerősítette, hozzátéve, nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő a Hír TV kérdésére azt mondta: valószínűleg olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát, és merített is belőle. Később ezt azzal egészítette ki, ha így volt, szeretné hinni, hogy a forrást tisztességesen megjelölte.

A Hír TV vasárnap azt állította: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval. A televízió szerint a feltárt egyezések jelentősen erősítik a plágiumgyanút.

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője pénteken azt mondta, a párt a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás folytatásaként értékeli, hogy a Pécsi Újság szerint a korábbi hírekkel ellentétben mégis megvan a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Földrajzi Intézetében Gyurcsány Ferenc sógorának, Rozs Szabolcsnak az 1980-ban írt szakdolgozata.

A Pécsi Újság beszámolója szerint Rozs Szabolcs dolgozatát csütörtökön találták meg az intézményben. Ennek - emlékeztetett a hírportál - azért van jelentősége, mert a volt miniszterelnök négy évvel később azonos, A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címen írt diplomamunkájának bírálata már előkerült.

Rozs Szabolcs szakdolgozatának otthon őrzött példányát a múlt héten mutatta be a Hír TV, Gyurcsány Ferenc azonban megkérdőjelezte a dokumentum hitelességét, mondván, hogy az nem hivatalos, nem iktatta az egyetem. A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este azt mondta: elképzelhető, hogy azt az ő "ellopott" szakdolgozata alapján, utólag állították össze, ismerve 1984-es diplomamunkájának ma is fellelhető bírálatát, az abban megfogalmazott hibákat, hiányosságokat. Egyúttal hangot adott meggyőződésének, hogy diplomamunkáját és sógoráét is ellopták az egyetemről, mondván nehezen hihető, hogy véletlenül éppen ez a kettő tűnt el. A felsőoktatási intézmény ugyancsak szerdán közölte, hogy feljelentést tett a rendőrségen Gyurcsány Ferenc eltűnt diplomamunkájával kapcsolatban.

Az egyetem egyúttal emlékeztetett arra, hogy Bódis József rektor április közepén vizsgálatot rendelt el annak feltárására, az egyes karok, jogelődök a törvényi és belső szabályozás szerint jártak-e el a diplomamunkák kezelésekor. Most e testület a feladatkörét egészítik ki a volt miniszterelnök szakdolgozatügyének feltárásával.

Olvasóink írták

 • 9. gjozsi88 2012. május 06. 18:40
  „fortuna54!
  Azt senki nem mondta, hogy a baloldal mindent jól csinált......de TÉNY, hogy jobban, mint a fidesz kormány!
  Ennek a fokmérője az országkockázati felár!
  A szociknál világgazdasági válság után 175 bázison volt.....most 500-710 bázis közt mozog!!!!

  Ja.......ugye nem gondolod komolyan, hogy a szocik sara, hogy a kormányzati ciklusuk során a kétharmados törvényeket megakadályozta a fidesz, ráadásul most azt teszi brutális ész nélküli módon, mely irányt nem engedett, létrehozott egy szociális népbutitott szavazást!
  Azaz a lényeges különbség, hogy a szocik nem tudták végrehajtani saját elképzelésüket az akadályoztatás miatt, mig a fidesz teljhatalommal bír!
  Óriási az összehasonlithatatlan különbség!!!!”
 • 8. fortuna54 2012. május 06. 12:34
  „6-os BJ.MOVÁR-nak teljes mértékben igaza van.Mind a két oldal hibázott,kár egymást kritizálni. Eva és Jozsi,ugye nem gondoljátok,hogy a baloldal mindent jól csinált?”
 • 7. Eva- 2012. május 06. 07:54
  „6-hoz

  Lázár mai és Budai Gyula tegnapelőtti dumáján azt lehet észrevenni, hogy változott a megközelítés:

  azt mondják, hogy aki nem fideszes, az csak ellenkezik és nem is kell vele törődni!
  Mint egy házasságban--ha nem azt akarod, amit az erősebbik, akkor értéktelen vagy!

  Elég nehéz ezenközben megtartani a másiknak az önbecsülését! Most itt tartunk!

  )én már semmit nemhoznék nyilvánosságra--most biztosan nem--mert az egyoldalú lenne, ahogy most is tapasztaljuk úton -útfélen!

  Egyébiránt meg !

  Az 1989-199o-nes években a KISZ már rég nem volt ideológiai szervezet-----még járt a gépezet, de a tartalma erősen a demokrácia tanulást célozta: diák parlamentek szervezése, rendezvények szervezése , ahol a vita kultúrát lehetett gyakorolni, diákbulik.....
  Rég volt!
  Legalább 198o-tól----volt ez imigyen.”
 • 6. BJ.MÓVÁR 2012. május 06. 00:13
  „Ezért tartunk itt ,a két oldal adok-kapok alapon ilyen dolgokkal foglalkozik 23 éve!!Nem mind ha nem lenne jogos a csalók kisöprése a közéletből,de mindig csak akkor derülnek ki dolgok,ha valamiről terelni akarják a figyelmet! Ezért kell a besúgók névsorát is nyilvánosságra hozni,meg az olajügyeket is! Miért nem tudhatjuk kik lettek milliárdosok az olajból,és most is pozícióban vannak?! Mit lehetne várni ,amikor a FIDESZ,és a baloldal is kommunista pártiskolában nevelkedett KISZ titkárokkal van tele!! Ami alapjában ,még nem is lenne baj, de ha valaki KISZ titkár volt,és most teljesen mást gondol és cselekszik,az köpönyegforgató és semmi esetre se becsületes! Nem biztos,hogy ilyen embereknek kellene vezetni az országot!!!!!!!!”
 • 5. embertelen 2012. május 05. 22:42
  „Na fideszes tolvajok, ideje a sok ellopott lovét és Gyurcsány ellopott szakdolgozatát is visszaadni.”
 • 4. load 2012. május 05. 21:39
  „3. SiLa
  Ki mondta, mikor és milyen szöveg összefüggésben?”
 • 3. SiLa 2012. május 05. 20:58
  „Pár hónapja még azt mondták a baloldaliak, hogy egy normális demokráciában a gyanú is elég, hogy az illető távozzon a politikai életből. Akkor most mi van?”
 • 2. gjozsi88 2012. május 05. 16:54
  „"Fidesz: Gyurcsány magyarázkodása szép, de eddig kevés"

  ez tetszik nagyon....!
  Közben meg nem értik az unió és a világ jogállamiságot leromboló véleményét!
  miközben saját maguk támasztják alá, hogy az ártatlanságot várják el bizonyítani!

  Fáj a Pali csúnya bukása!
  De az abból indult, hogy a két dolgozatot egymás mellé tették.......!
  Talán ha ez esetben is ez történne!

  Érdekes az eltüntetett sogori diploma hirtelen meg lett!
  Amiről azt állították, hogy a Gyurcsány érdeke volt a sajátjával együtt....!
  Az előkerülése nem volt érdeke......igy az eltüntetésben sem vehetett részt!”
 • 1. Eva- 2012. május 05. 15:33
  „Gyurcsány egyre hülyébb lesz, hogy ebbe az ügybe bármiféle dokumentumot is megmutat a sajátjai közül.

  Kínlódjon az egyetem!

  Adjon az cáfolatot!

  Ráadásul, egy soha nem használt diploma esetén!

  Amit soha nem használt, amire nem is igen volt büszke azon túl, hogy meglett.

  a fidesz pedig ne tévedjen

  a bizonyítás az övé

  Gyurcsány ha segíti ebben, akkor csak megköszönhetik Neki!
  Egyébként a demokratikus módi győzött---ott bírálják el a semmit, ahova tartozik.

  Ezt a diplomát soha nem használta , nem élt vele sehogy--következésképp ---vissza se.

  Schimitt Pál pedig nagyköveti és sportdiplomáciai állásaihoz felhasználta---------és egyenlőbbként az egyenlők között beosztottai által elbírált munkát produkált

  ssajnos! azt a rendszert ezért nem szerettük

  Gyurcsány 1984-ben ehhez kicsi potentát volt---ezért aztán csócsáljuk a semmit----
  és felmutatódik az is, hogy mi mindent lehet tenni esetleg egy kisebb emberrel, akit nem támogat a nyilvánosság ennyire”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: 2010-re teljes lett a gazdasági és társadalmi csőd Magyarországon

Az ország 2010-ben a teljes gazdasági és társadalmi csőd állapotába került - mondja Lázár János. Tovább olvasom