Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Fidesz: ellehetetlenítik a magyar sertéstartó gazdákat

A Fidesz szerint egy uniós rendeletmódosítással ellehetetlenítik a magyar sertéstartó gazdákat és a disznóvágás hagyományát ápolni akaró családokat.
Az Európa Tanács által júniusban elfogadott rendeletről Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn Budapesten elmondta: e jogszabállyal szigorítják az állatok háznál történő levágását, illetve a technológiai előírásokat.

Ennek alapján a juh, a kecske, a baromfi, valamint a különleges eljárások - például vallási szertartások - során leölt állatok kivételével az állatokat csak az arra kijelölt helyeken, vágópontokon lehet levágni - ismertette a fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján.

Rámutatott azonban, hogy a Medgyessy-kormány megszüntetett körülbelül félezer kisvágóhidat azzal, hogy "összetévesztette" a vágóhidat és a vágóhelyet, így gyakorlatilag - ezen kisvágóhidak hiányában - csak szabálytalanul lehet levágni ezentúl az állatokat. Jakab István álláspontja szerint azonban az EU ezt nem követeli meg: Magyarországon ugyanis nagyon komoly tradíciója van a téli disznóvágásnak, amely nem ellentétes az Európai Unió irányelveivel, hiszen a közösség is abba az irányba próbálja befolyásolni a tagállamokat, hogy a hagyományaikat őrizzék meg.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy az unió csak a tagállamok számára írja elő, milyen állatjóléti előírásokat kell betartatniuk, ugyanis a harmadik országból érkező importra semmilyen garancia nincs. "Ez egy kettős mérce" - vélekedett, hozzátéve, hogy ezzel a feketegazdaságot erősítik.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Hírlap hétfői számában azt írta, hogy egy 2010-től hatályos rendeletmódosítás megszüntetné a hagyományos disznóvágást, Jakab István közölte: a lap az adójogszabályok változására hivatkozott, ő azonban sajtótájékoztatóján a vonatkozó uniós jogszabályok módosításáról szólt.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2009. július 28. 05:40
  „Ha ez így folytatódik, akkor ismét lesz "bé szolgáltatás" "padlás söprés"? Ma már nemlátványosan háborús lerombolással kiirtással számolják föl a magyarságot, hanem rendeletekkel? Sunyi számító kalandorok és spekulánsok gyülekezete az Unió Parlamentje?”
 • 4. load 2009. július 27. 22:38
  „"...egy uniós rendeletmódosítással ellehetetlenítik a magyar sertéstartó gazdákat..."
  A Fidesz-nek 14 EP képviselője van. Majdnem kétszer annyi, mint az összes többi párté együtt véve.
  Akkor most tessék megmutatni Brüsszelben, hogy a Fidesz a néppárti frakcióban képviselni tudja a magyar érdekeket és megvédi a magyar disznó gyilkolászási tradiciókat!”
 • 3. pancser 2009. július 27. 22:15
  „Ez talán vicc? El tudja valaki képzelni újra a feketevágásokat? Mert ha törvény lesz az ötletből akkor feketevágás is lesz. Igaz 2010 telén se Bajnai kormány se MSZP mint kormánypárt. Ölik a disznót majd a magyarok, ahogy szokták, meg lesz jóféle magyaros disznótoros.”
 • 2. suellen 2009. július 27. 17:54
  „"NIncs mit tenni. Kinyírjuk a Dezsőt..." Pártunk és kormányunk visszavisz bennünket az időben vagy 50 évet, mind az életszínvonal, mind a szabadságjogok tekintetében. A nemzetközi helyzet egyre fokozódik!”
 • 1. patriot 2009. július 27. 16:38
  „Rákosi pajtás idejében sem tudták a feketevágásokat betiltani,pedig ők igazán keményen szankcionálták az ilyen eseteket. Persze az ávós pribékek hathatós segítségével.

  Nyugodtan vágja mindenki akinek lehetősége van rá,a puhapöcsű brüsszeli lakájok meg tehetnek egy szívességet a magyar gazdáknak. Zabálják csak a vákumcsomagolt-tartósítószertől bűzlő sz.ságokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baltával agyonverte a bátyját. `Megérdemelte` - mondta utána

A férfi azért haragudott 56 éves testvérére, mert nem dolgozott és csak részegeskedett. Tovább olvasom