Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz: alkotmányossági aggályok az oktatási reform kapcsán

A Fidesz szerint, ha a kormánytöbbség a jelenlegi formájában fogadja el a köz- és a felsőoktatási törvények módosítását, a változtatások egy része alkotmányossági aggályokat vet fel. Ebben az esetben az is elképzelhető, hogy az ellenzéki párt az Alkotmánybírósághoz fordul.
Pokorni Zoltán (Fidesz) a két törvény módosításában hét olyan pontot talált, amelyek szerinte egyértelműen sértik az alaptörvényt. Az egyik ilyen, mint keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a felsőokatási intézmények vezetésében koordináló gazdasági tanácsok feladatkörének szélesítése. Pokorni úgy látja, hogy a kabinet a gazdasági tanácsoknak olyan feladatköröket szán, amelyeket egyszer már alkotmányellenesnek ítélt az Alkotmánybíróság.

Kritizálta például, hogy ezek a testületek rendelkeznének az egyetemek és főiskolák ingatlanvagyonáról, nyújtanák be a szenátusok elé az intézmények költségvetését. Az ELTE gazdasági tanácsának elnöke például az a Bokros Lajos, aki a Közép-európai Egyetem (CEU) igazgatója is egyben. Ez Pokorni megfogalmazása szerint olyan, mintha a Pepsi felügyelőbizottságának elnöke, a Coca-Colánál is vezető tisztséget látna el.

Az ellenzéki párt aggályosnak tartja a pedagógusok kötelező óraszámának emelését, mert azt úgy akarják számukra előírni, hogy azért ellenszolgáltatást, bért nem hajlandóak fizetni. "Mindez a régi idők kommunista szombatjait idézi" - szögezte le a politkus.

Ugyancsak kifogásolja a Fidesz a tandíj beveztésének módját. Azt elismerik, hogy a tandíj önmagában nem alkotmánysértő, de azt már vitatják, hogy a jelenlegi elképzelés összefüggésben állna a megélhetés és a tanulás költségeivel, és korlátozná a felsőfokú tanulmányokhoz való képességek szerinti hozzáférés alkotmányos jogát.

Egyértelműen alkotmánysértőnek ítéli a Fidesz a közoktatási törvényben szereplő tagiskolák létrehozását célzó elképzelést, vagyis azt, hogy ha egy településen nincsen 8 osztályos általános iskola, akkor az intézménynek kötelező egy nagyobb térségi iskolába tagozódnia. Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy a törvény szerint az önkormányzatok saját joga eldönteni, milyen formában tesznek eleget feladatellátási kötelezettségüknek, vagyis önálló intézményt tartanak-e fent, vagy társulásokat hoznak létre. A közoktatási törvény ezt a jogosítványt veszi el az önkormányzatoktól kötelező jelleggel.

hirado.hu/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek: A házasság szövetség

Burkoltan bírálta a spanyol szocialista kormány egyházi körök által hevesen támadott társadalmi… Tovább olvasom