Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Fiatalok beszélő viszonyban a droggal

Zoli, Anett, Karcsi vagy Bea? Szinte mindegy, hogy hívják azokat a 16–20 év közötti győri fiatalokat, akik újságíróval osztották meg tapasztalataikat a drogról. Érdemes elolvasni a vallomásukat.
– Drog a suliban? Mindenütt előfordul. Nekem is van jó pár ismerősöm, mindegy, hogy iskolaidő van-e vagy szünet, ha már rászokott, akár a mosdóban is elszívja a spanglit és visszajön az órára. Sok ismerősöm füvezik. Elsősorban a társaság miatt. Ha az ember belekeveredik és nem asszimilálódik, irtózatos kirekesztésben lehet része. Igen, én is kipróbáltam, részben kíváncsiságból, de nem tudom, miért vannak oda tőle. Tiltakozhatnék, igen. De nincs választásom. A négy év koleszt sanyarúan töltöm el, ha azt mondom, hogy ez a ti nézetetek, csináljátok, én nem teszem, hagyjatok ki.
– Én is kipróbáltam, buliban most is el-elszívok egy spanglit, de nem érzem a késztetést. A lágyabb kábszerekkel szerintem nincs baj, de amikor már – főleg diszkókban – keményebben megy, mert ott az ecstasy meg a tabi, na, attól hamar bekaffannak, aztán csodálkoznak, ha másnap az intenzíven kelnek fel, ha felkelnek. Az már hülyeség, azt már én is ellenzem. Sajnos van egy-két ilyen ismerősöm, inkább hagyom őket, hiába beszélnék nekik.
– Két osztálytársam unalomból kezdte el. Az egyiknek barátnője van másfél éve, azóta tiszta. Már van, aki leköti a figyelmét. Leszokott a cigiről, az ivásról, a drogról, a tabikról. A másik még suliban is be van lőve. Látszik rajta, hogy amikor nincs pénze, másfél-két hét után meg van feszülve. Alapjáraton pedig jó fej, kétszer előrántja magát egy partin a cilinderből. Anélkül nem tud élni, de nem is tud teljesíteni.
– A cigi már nem téma, sajnos, pedig annak kellene lennie. Hiszen már kisiskolások is kipróbálják. A drog meg? Lassan ha nyolcadikosan nem csinálja valaki, az már furcsa. A rockerek inkább füveznek, a diszkósok meg tablettáznak. Az alkohol pedig... Hétvégén egy-két pohár sört megiszok, elcsocsózunk a haverokkal, de az már engem is felháborít, amikor a kocsmában a húsz évemmel én érzem magam furcsán, mert kiskamaszok támasztják a pultot. Iskola után lemegy a nép, és akinek nincs pénze, kér a másiktól. Amikor aranyos kinézetű lányok fröccsöznek... Kiráz a hideg.
– Az én osztályomban is vannak ketten, akik füveznek. Egy fiú meg egy lány. De én a füvezést nem tartom olyan nagy hibának, mert ők nem napi szinten csinálják, hanem havonta egyszer, ha buliznak, akkor nyúlnak hozzá. Ne csodálkozz, láttam én már az osztályomban olyat, hogy valaki a teájába rumot rakott. Nem mondom, hogy nem jó, alkalmanként, amikor összejön a társaság, lágy reggae-t hallgatsz, miközben elszívsz egy dekket. De nem szabad, hogy szokás legyen belőle.
– Semmire nem megoldás sem a cigaretta, sem az alkohol, sem a fű. Ha gondjaid vannak, azt megoldja az idő. Nekem millió problémám van, mégsem kezdtem el egyiket sem. Sok dohányos azt mondja, hogy azért gyújt rá, mert ideges és az megnyugtatja. Hülyeség. Érettségi-időszakban tövig rágtam a körmömet, annyit tanultam, de az írásbeli hete alatt, sokat mondok, ha négy szál cigit elszívtam.
– Szerintem ez csak nagyzolási hullám. Nem lehet a világon akkora a baj, hogy ne tudd ilyen szerek nélkül megoldani. Csak akarat- és társaságfüggő az egész.
– És ha nincs, akire számíts?
– Ezért kell megérteni azt, aki csinálja. Nem elítélni, hanem segíteni kell. Például beszélni a szülővel, vagy közbenjárni, hogy elkerüljön otthonról. Én láttam olyan helyzeteket, amikor így lett jobb egy fiatalnak, különben nem élte volna túl.
– De értsd meg, aki piál, nem jár haza, aki a gyereken tölti ki a dühét, azt nem fogod meghatni.
– Ellenpélda: engem a koleszból évekkel ezelőtt kirúgtak. Nyolcadikban pedáns tanuló voltam, aztán bekerültem Győrbe, koleszba. Kiszökdöstem, ittam reggel-délben-este, a fű, a jó bulik, átvertünk mindenkit. Másfél évet lehúztam így, mire lebuktam. Már a végén azért csináltam, hogy elkapjanak, mert tudtam, hogy akkor hazakerülök és ott nem tehetem meg. A szüleim szigorúak, konzervatívak. De most már örülök, hogy ilyenek. Három éve megváltozott az életem. Nem ülnék itt, ha nem szakítok ezzel az élettel. Ma már tudom, hogy meg kell tanulni kezelni a nyomást, keresni egy értelmes elfoglaltságot. Ha valaki stresszel, menjen el futni vagy bokszoljon egy homokzsákkal. Nálam a zenehallgatás jött be, te meg előveszed a gitárt és tombolsz.
– Tiszteletben tartom, hogy az ismerőseim között vannak drogosok, ők is tiszteletben tartják, hogy én nemet mondok. Amikor megkérdezem őket, miért, azt mondják, hogy anélkül nem olyanok, kiesnek a ritmusból, így érzik valakinek magukat. Akkor miért van egy másik kör, akik a szer nélkül is önmaguk tudnak lenni?
– Figyelj! Ha rákényszerítenek a társak arra, hogy drogozz, füvezz, akkor nem is igazi barátok, azokhoz felesleges ragaszkodni.
– Nem is az az igazi baj, hogy rákényszerítenek, hanem hogy te érzed a kényszerét, hogy csináld.
– Rászoktam a cigarettára, amikor váltak a szüleim. Egy évig napi dobozzal füstöltem el, aztán kikerültem abból a társaságból és letettem. Az új barátaim megkérdezték: most miért gyújtasz rá, mi értelme van? Valóban semmi. Akkor letettem. Már attól is rosszul vagyok, ha anyu a szobámban dohányzik. Mindig megkérem, hogy menjen ki.
– Akkor én sem tudtam azt mondani, amikor koleszos voltam, hogy bocs, srácok, de én nem. Most pedig tudom. Mert van komolyabb, normális társaságom. Ha ma felhív a régi banda, hogy figyelj, lesz egy jó spangliparti, nem érdekel. Vissza tudom utasítani, mert vannak mások, akikre támaszkodhatok. Más társaság áll előttem példaként. Ha valaki odamegy hozzád ismeretlenül és azt mondja, hogy rossz szokás, ártasz magadnak és a környezetednek, az nem sokat jelent. Az első, aki tehet úgy érte, mint ellene, az a társaság, a család és csak aztán jön a kíváncsiság.
– Észrevettétek, hogy manapság kezd újra divatba jönni az, hogy valaki nem dohányzik? A baráti társaságom fele leszokott. Vagy mert komoly kapcsolata lett és a barátnője nem cigizett, vagy egyre ritkábban jött össze a bandával. De a drog más, egyre többen és egyre fiatalabbak nyúlnak hozzá. Bár ki tudja? Lehet, hogy egyszer ez is kimegy a divatból...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom