Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Fertőzött csirkeállomány

Európában a csirkeállománynak átlagosan az egyötöde fertőzött szalmonellával – tette közzé felmérésének előzetes eredményeit az Európai Élelmiszer Hivatal (EFSA). A leginkább Csehország és Lengyelország érintett. A végleges eredmények idén októberben várhatók.
Az EFSA szakértői 2004 októbere és 2005 szeptembere között 5000 európai baromfitelepet vizsgáltak meg, s megállapították: uniós szinten a tojótyúkok állományának 20,3 százaléka fertőzött. Az átlag azonban nagy eltéréseket takar, a legrosszabb a helyzet Csehországban, ahol az állomány 62,5 százaléka fertőzött a szalmonellabaktérium valamelyik fajtájával, a második helyen Lengyelország áll, 55,9 százalékkal, a harmadik Spanyolország 51,6 százalékkal.
A legjobb a helyzet Finnországban, ahol a fertőzött állatok aránya mindössze 0,4 százalék, a következő Dánia (1,2 százalék), Hollandia (7,9), Nagy-Britannia és Franciaország (8–8 százalék), Olaszország (8,1 százalék). Az EFSA szakértői beszámoltak arról is, hogy a baromfitelepeken tavaly megszigorították az ellenőrzést, mivel Európában – de a világ számos más országában is – a tojás az emberi szalmonellás megbetegedések legfőbb forrása. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Győri Nyár

Június 23-án pénteken startol a 41. Győri Nyár, amely idén is számos programot kínál. Tovább olvasom