Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Fények és fényforrások a lakásban

A világításnak a lakásban végzett állandó illetve alkalomszerű tevékenységeket egyaránt szolgálnia kell.

A fény és az árnyék kiemelheti vagy elronthatja a bútorzatot, festést vagy a tapétát. A jól megválasztott és elhelyezett világítás megnyugtat és pihentet. Barátságos légkört ad étkezéskor, családi együttléteknél vagy beszélgetéseknél. Hozzájárul kikapcsolódásunkhoz egy nehéz munkanap után, segíti a koncentrálást a szellemi munkánál és lehetővé teszi, hogy a kétkezi munkát is könnyen és gyorsan végezhessük. Mikor a világítást tervezzük, a következőket kell figyelembe venni: milyen minőségű és erősségű fényre van szükség egy-egy adott helyen, milyen világítótest képes ezt a fényt biztosítani és milyen lámpák illenek a lakás stílusához.

A világítás megtervezéséhez tisztán kell látnunk az alaprajzot, a bútorok helyét és főként az egyes helyiségek funkcióját. Amíg a természetes fényt a lakásban az ablakok mérete és elhelyezkedése határozza meg – ebbe csak akkor van beleszólásunk, ha magunk építkezünk – a mesterséges világítás szinte teljes egészében tőlünk függ. Egyik művezetésünk során a villanyszerelő fogalmazta meg a még ma is jellemző világításkultúránkat: „ha a magyar ember több fényt akar, kicseréli a 60 W-os izzót 100 W-osra ahelyett, hogy felszerelne még egy lámpatestet".

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más állapot más bőrben?

A narancsbőr, striák, szinte állandó viszketés, duzzadt lábak - apró szépséghibák csupán, mégis bosszantóak. Miután tudomást szereztél a terhességedről, fokozottan oda kell figyelned mind a közérzetedre, mind testápolásra. Nem kell megijedned a rád zúduló információk és tanácsok tömegétől, egy kis időráfordítással és kényeztetéssel megelőzheted állapotod kellemetlen hatásait. Tovább olvasom