Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Felújítás után is beázik az emlékmű

Valószínű, hogy idén is méltatlan állapotban lesz a győri holokauszt-emlékmű a hagyományos június végi gyászünnepségen. A város zsidó hitközsége ugyan öt éve felújíttatta, de a kivitelező cég csapnivaló munkát végzett, ráadásul a pénzt is eltette.
Az elkészített gránitburkolat semmilyen minőségi követelménynek és elvárásnak nem felel meg – erre a megállapításra jutott az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. (ÉMI) győri minőség-ellenőrző állomása tavaly áprilisban, amikor a városi zsidó hitközség megbízására megvizsgálta a győr-szigeti zsidó temetőben található holokauszt-emlékművet. Ezek után nem meglepetés, hogy a „piramis” rendszeresen beázik, és szép lassan tönkremegy.

8,5 millió forintból

A 2001 tavaszán kezdődött furcsa és szomorú történet részleteiről Villányi Tibor, a hitközség vezetője és dr. Sági György ügyvéd számolt be. A hitközség akkor elhatározta, hogy felújíttatja a lebombázott győri házak lépcsőiből készült, az 1947. június 15-i átadás óta nagyobb rekonstrukción át nem esett építményt. A munkát egy győri kft. vállalta el áfával együtt 8 millió 458 ezer forintért. A szerződést 2001. március 27-én írták alá. Az összeg előteremtéséhez a Budapesti Zsidó Hitközség és a győri önkormányzat is hozzájárult. Néhány héten belül kiderült, hogy az emlékmű állapota rosszabb a vártnál, ezért május 4-én a két fél megállapodott: módosítják az elvégzendő feladatok listáját. Ezt az építési naplóban rögzítette a kivitelező, miként azt is, hogy a műszaki tartalom változásáról feljegyzést készít.
Ez a mai napig nem született meg, ennek ellenére május 31-én – amikorra be kellett fejezni a kivitelezést – a következő bejegyzés került az építési naplóba: „A mai nappal a szerződésben foglalt munkákat befejeztük, a munkaterületről levonultunk, azt visszaadjuk a megrendelőnek.” Villányi Tibor azonban nem volt hajlandó átvenni a beruházást, mondván: semmilyen papír nincs arról, milyen munkákat végeztek el. Az aggodalom beigazolódott, az építmény ugyanis már 2001 őszén elkezdett beázni.
A kivitelező perre vitte az ügyet, miután az utolsó részletet, az 1 millió 583 ezer forintot nem kapta meg. Első fokon nyert, miután a szakértői vélemény nem állapított meg hiányosságot, a hitközség pedig ezzel ellentétes álláspontját csupán a határidőn túl jelezte a bíróságnak. A másodfokon eljáró megyei bíróság ugyancsak erre hivatkozva helybenhagyta a Győri Városi Bíróság döntését, amely ezáltal jogerőre emelkedett. A hitközség számlájáról így inkasszóval emelték le a kamatokkal és más tételekkel együtt 2,3 millió forintra rúgó összeget.

Elúszott a pénz?

Ezt követően a Legfelsőbb Bíróságra került az ügy, amely tavaly februárban hatályon kívül helyezte az ítéletet, mondván, a szakértői vélemény ellentmondásos, a hitközség álláspontját pedig a határidő elmulasztása ellenére figyelembe kellett volna venni. Időközben egyébként további négy szakértői vélemény is készült, valamennyi – ahogy a cikk elején idézett ÉMI-é is – azt állapította meg, hogy az elvégzett munka nem volt megfelelő. Villányi Tibor lapunknak elmondta: az LB ítéletére hivatkozva szintén inkasszóval próbálták visszaszerezni az említett összeget, sikertelenül: a kft. jelenleg eladás alatt áll, és félő, hogy a pénzt sosem látják viszont. Dr. Sági György azon értetlenkedett, hogy a Győri Városi Bíróság miért nem képes hónapok óta érdemben előrébb lépni az ügyben, amikor minden szakvélemény – még a korábbi szakértő új, módosított szakvéleménye is – ezt lehetővé tenné, illetve miért tud eljárni a jogalap nélküli inkasszóval leemelt összeg visszaszerzésében.

Méltatlan az ünnepséghez

A Kisalföld szerette volna megszólaltatni a kivitelező cég ügyvezetőjét, akit azonban nem sikerült elérnünk.
Egyre bizonyosabb, hogy az idei gyászünnepséget – amely ezúttal június 25-én lesz – ismét a méltatlan állapotban lévő emlékműnél tartják majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állja a versenyt a Lombard

A szegedi központú, országos hálózattal rendelkező Lombard Lízing Csoport megőrizte előkelő helyét,… Tovább olvasom