Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Félszáz településnek félmilliárd forint

Az Országgyűlés Önkormányzati Bizottsága jövő hétfőn dönt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések támogatásáról. A Kisalföld birtokába jutott pénzügyminisztériumi javaslat szerint 52 megyei település 505,2 millió forintra számíthat.
A közigazgatási szakzsargonban egyszerűen csak önhikinek nevezett pályázati forma idei első fordulójában a megyéből egyébként 54 helyhatóság indult, s az összigény 582,85 millió forintra rúgott. A két település, amelynek igényét nem fogadták el, Bezi (568 ezer forintot igényelt) és Vámosszabadi (399 ezer forintra pályázott) volt, a legtöbbet Pannonhalma nyerte – 37 millió forintot.

A Pénzügyminisztérium (PM) most leközölt javaslatát jövő hétfőn tárgyalja az Országgyűlés Önkormányzati Bizottsága, s a szaktárca javaslatát eddig minden esetben jóváhagyta a testület. Tavaly az első körben 47 megyei település pályázott sikerrel, amelyeket összesen 394 millió forinttal támogatott az állam. Idén 54-en kértek 582,85 millió forintot. „Ez a szám cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint a kormányzat annyira megszigorította volna a pályázati feltételeket, hogy már nem is érdemes indulni" – hangsúlyozta Papp József, a testület szocialista párti tagja.

Egyik szemük sír, a másik nevet

A listán olyan települések is szerepelnek, amelyek tavaly még nem pályáztak. Ilyen például Kapuvár, amely a nagy valószínűséggel elnyert összeget tekintve a második helyen zárt: Biró Péter polgármester a Kisalföld kérdésére elmondta, Kapuvár kistérségi központ, ezzel gondjai is nőnek. „Több fórumon évek óta hangoztattam ezt, eddig hiába. Nagyon örülök, hogy végre meghallgatta valaki az érveket, ezzel a város helyzete valamelyest javul. Tudni kell azonban, a költségvetési hiány 160 millió forint Kapuváron, s a most nyert 33 millióval is marad 127 milliós mínuszunk. Ez azonban már kezelhető."

A megyei települések közt a nyertes – bár ez is relatív, hiszen aki nyer, az biztosan nehéz helyzetben van – Pannonhalma. A kisváros 35 és fél millió forintra jelezte igényét, de a PM most 37,2 millió forint elfogadását javasolja az önkormányzati bizottságnak. Pánczél Benedek polgármester az öröm mellett azért inkább az előbb említett alaphelyzetet látja: a településnek spórolnia kell, s még így is 46 milliós forráshiánnyal küzd. A várható összeggel is marad 9 millió mínuszuk. „A városban a legnagyobb intézmény az iskola, s eddig is racionalizálnunk kellett. Addig nem léptünk, amíg nem tudtuk, mennyit nyerünk az önhikin. Most már legalább tudunk számolni" – mondta tegnap Pánczél Benedek.

Kevesebbet nyertek, mint kértek

Ikrény 10,7 millió forintra pályázott, ehelyett 6,4 millióra számíthat. Gergó András polgármester ezzel együtt is boldog volt a hír hallatán, hiszen a működési költségek fedezésére nagyon kell ez a hatmillió forint. „Mi is csökkentettük a kiadásainkat ott, ahol lehetett. Az általános iskolánkban már csak egy napközis csoport működik, a pedagógus-álláshelyeket is csökkentettük. Szükség lenne arra a tízmillió forintra, amire pályáztunk, de ezzel a hatmillió forinttal is a legfőbb gondokat orvosolni tudjuk" – nyilatkozta Gergó András.

Nem számít a politikai lobbi sem

Ikrény példája korántsem egyedi, hiszen az igény (582,85 millió forint) és a nyert összeg (505,2 millió) között csaknem 78 millió forint a különbség. Papp József az önkormányzati bizottság tagjaként duplán érezheti ennek hatását, hiszen Csorna – ahol ő a polgármester – az igényelt 53,6 millió forint helyett várhatóan 14,2 milliót fog nyerni. „Minden település próbálkozik, ez így is van rendjén – elemezte a helyzetet. – Az önhikinél azonban nem számít sem a politikai lobbi, sem a sírás-rívás. Ez egyszerű számtan, amit minden pályázónak tudomásul kell vennie. Szigorúan felügyeli a minisztérium a pénz elosztását, s legalább ilyen szigorúan a felhasználását. Aki nem jogszerűen jár el, annak vissza kell fizetnie a nyert pénz. S erre bizony már volt példa."

Egyre többen pályáznak

Az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő önkormányzatok száma folyamatosan nő az ország egyik legfejlettebb megyéjének számító Győr-Moson-Sopronban. A statisztika szerint 2000-ben 24 település 189 millió forintot nyert, 2001-ben 32-en 243 milliót; 2002-ben 40 település pályázott sikerrel 360 millió forintra, tavaly pedig 50-en nyertek összesen 406 millió forintot. Ennek magyarázatát Papp József abban látja: „Egyre többen ismerik fel ezt a pályázati lehetőséget." A képviselő ezzel együtt azt is hangsúlyozta, az önhikit muszájból fenn kell még tartani, de a megoldást nem ez, hanem a kistérségi társulások jelentik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínában az sms-t is cenzúrázzák

A kínai hatóságok az internetes forgalom ellenőrzése után most a mobiltelefonos… Tovább olvasom