Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Felszabadulhat a patent alól a JPEG

Az amerikai szabadalmi hivatal újra előveszi a JPEG szabvány aktáit, és megvizsgálják a formátum felszabadításának lehetőségét.
A felszabadítás nyomán olcsóbbak lehetnek a digitális fényképezőgépek: 1 milliárd dollár a tét. A szabadalmi hivatal a Public Patent Foundation kérésére vette elő az ügyet. A JPEG története közelebbről megnézve valóban elég furcsa. Az átlagfelhasználók számára természetes módon szabd formátumnak tekintett fájlmegoldás azonban valójában fizetős, minden vállalatnak aki használni akarja például médialejátszóiban, vagy digitális fényképezőgépeiben ezt a tömörítési eljárás, fizetnie kell, és ezt a költséget végül is a fogyasztókra hárítják tovább. A JPEG szabadalom birtokosa jelenleg a Forgent vállalat, mely 1997-ben vásárolta meg a 4.698.672-es, de csak ’672-esként emlegetett szabadalmat.

A cég cseles módon évekig nem kért pénzt a JPEG-ért, megvárta, míg a fogyasztói elektronikában minden más formátumot háttérbe szorít, majd benyújtotta a számlát. Ez a summa nem jelentéktelen, a Forgent eddig 105 millió dollárt gyűjtött be és véleménye szerint nagyjából 1 milliárd dollár értékű lehet a tulajdonában levő szabvány. A Public Patent Foundation által kezdeményezett felülvizsgálatok során az esetek 70 százalékában sikerült elérni az oltalom megváltoztatását, igaz ez nem mindig az ingyenessé válást jelentette, de lazítottak a felhasználási feltételeken.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom