Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Felnőttoktatás: hazánk az utolsó helyen

Kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet Ausztria az EU-tagországok között a felnőttoktatásban, míg Magyarország az utolsó helyen áll azon a listán, amelyet a Kurier című bécsi napilap tett közzé a 25. és 64. életév közöttiek továbbképzési arányáról.
A lap az unió statisztikai hivatalára hivatkozva állította össze azt a táblázatot, amelyben a jelenlegi EU-tagországokat rangsorolta 2003-as adatok alapján. Ezek szerint Ausztriában a 25. és 64. életév közöttiek 89 százaléka vett részt felnőttoktatásban, illetve továbbképzésen. A 25 tagúként számított EU-átlag 42 százalékos ebben a vonatkozásban. Magyarország 12 százalékkal az utolsó helyet foglalja el a listán, előtte Görögország 17 százalékos, Spanyolország 25 százalékos, Litvánia 28 százalékos mutatóval áll.
A tavaly májusban csatlakozott EU-tagországok közül Szlovénia került a legjobb helyre: a csatlakozása előtti évben a vizsgált korosztályokhoz tartozók 82 százaléka vett részt valamilyen oktatásban, és ezzel a volt jugoszláv tagköztársaság Luxemburggal együtt a második helyre került Ausztria mögött.

Ausztria: 69 százalékuk ingyen vehető igénybe

A lap az osztrák statisztikai hivatalra hivatkozva arról is beszámolt, hogy 2003-ban a felnőttoktatási és továbbképzési kurzusokon részt vevő osztrákok 69 százaléka ingyen vehette igénybe ezt a lehetőséget. A résztvevők 13 százaléka 250

eurónál kevesebbet, 18 százalékuk pedig ennél többet fizetett a továbbképzésért. Tavaly az osztrákok 800 millió eurót fordítottak továbbképzési költségeik fedezésére, az oktatási minisztérium pedig a múlt évhez viszonyítva 28 százalékkal növelte az ilyen célokra fordítható támogatások összegét.

Népszerűek az oktatási tévéműsorok

A terjedelmes elemzésből kiderül, hogy sokan élnek Ausztriában a különféle televíziós oktatási műsorok nyújtotta továbbképzési lehetőségekkel. Az osztrák statisztikai hivatal 2003. júniusi felmérése szerint a 15 évesnél idősebbek 58,5 százaléka hasznosítja az ilyen tévéműsorokat (Universum, Modern Times és hasonlók), 45,9 százalékuk önképzés formájában szakkönyvek és -folyóiratok olvasásával szerez új ismereteket, 25,4 százalék előadásokra jár, 21,8 százalék tanfolyamokon vesz részt, 17,4 százalék az internet nyújtotta lehetőségeket is kihasználja, 14,5 százalék könyvtárakban és oktatási központokban bővíti ismereteit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a guruló könyvtár

A megye ötven millióból guruló könyvtárat alakít ki, amely a könyvtár nélküli településeket… Tovább olvasom