Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Felmentették a felügyelőket

Lezárult a sopronkőhidai fegyintézet egyik cellájában négy éve történt haláleset kivizsgálása. A Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiuma fölmentette a kötelességszegéssel és segítségnyújtás elmulasztásával vádolt felügyelőket.
A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön egyik cellájában négy évvel ezelőtt augusztusban asztmás roham következtében elhunyt egy 27 éves esztergomi fiatalember, aki vámbűncselekmények és üzérkedés miatt került börtönbe. A másfélszer háromméteres cellában aznap reggel kétszer is jelezte asztmás rohamát. A szolgálatban lévő nővér injekciót adott neki, továbbá értesítette az orvost és a mentőket is, ők viszont már nem érhettek időben a börtönbe: az elítélt a fegyház kórházában elhalálozott.
– A sajnálatos esetet a katonai ügyészség vizsgálta ki, mivel bűncselekmény gyanúja vetődött fel a felügyelők ellen kötelességszegés szolgálatban, illetve segítségnyújtás elmulasztása miatt – mondta dr. Pantali Zoltán ezredes, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnoka. – Az elsőfokú tárgyalást Sopronkőhidán, a másodfokút Budapesten, a Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiuma székhelyén tartották. Az eset kivizsgálásába számos igazságügyi szakértőt vontunk be, miképpen a boncolást is külső, független szakértők végezték el. Mindent összevetve, a katonai kollégium – bűncselekmény hiányában – felmentette a három vádlottat, akik az eljárás ideje alatt továbbra is felügyelőként dolgozhattak a börtönben. Az indoklás kitér arra, hogy a felügyelet a szolgálati utasításban foglaltaknak megfelelően járt el. Mivel az elítéltnek rendszeresen voltak asztmás rohamai, a nővér joggal hitte azt, hogy az injekció ezúttal is hatásos gyógymódnak bizonyul majd. Az igazságügyi orvos szakértő megállapításai szerint a nővér szakszerűen járt el. Ugyanakkor a 27 éves fiatalember erős dohányos volt, naponta másfél-két doboz cigarettát is elszívott. A börtön orvosai intették is a leszokásra – erről írásos feljegyzés is tanúskodik az orvosi naplóban –, ám a fiatalember nem hallgatott a jó szóra. Ezen túlmenően az is kiderült, hogy túlzott gyakorisággal, szinte egyfajta kábítószerként használta asztma elleni spray-jét. Mindez oda vezetett, hogy a boncolást végző igazságügyi orvos szakértő a férfi halálát „sorsszerűen bekövetkezett végnek” tüntette fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szoptatás egyaránt a baba és a mama örömforrása

Tizennégy éve napjainkban a világ 120 országában ünnep ez a hét, a szoptatás világhete. Ez ügyben már bizottság alakult, kódex is készült – mindez a szoptatós anyák és babáik érdekében. A területi védőnői szolgálatok ezekben a napokban megyénkben is az anyatejes táplálásra hívják fel a kismamák figyelmét. Tovább olvasom