Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Feljelentés Gyurcsány eltűnt szakdolgozata miatt

A rendőrségi feljelentést a Pécsi Tudományegyetem tette, amely más lépésről is döntött az ügyben.
Feljelentést tett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szerdán a rendőrségen Gyurcsány Ferenc volt kormányfő eltűnt szakdolgozatával kapcsolatban - közölte az intézmény.

A PTE a közleményében azt írta, hogy "az elmúlt napok fejleményeinek hatására" a rendőrségi feljelentés mellett kibővítik az egyetemen és jogelődeinél tárolt diplomamunkákkal foglalkozó tényfeltáró bizottság feladatkörét Gyurcsány Ferenc 1984-ben, a Janus Pannonius Tudományegyetemen leadott szakdolgozatára vonatkozóan.

"A vizsgálat tehát kiterjed a volt miniszterelnök beadott szakdolgozatának eltűnésére és a plágiumgyanúra egyaránt" - mutattak rá.

Az egyetem emlékeztetett arra, hogy Bódis József, a PTE rektora április közepén rendelt el vizsgálatot annak feltárására: az egyes karok, jogelődök a törvényi és belső szabályozás szerint jártak-e el a diplomamunkákra vonatkozóan. A rektor ezen kívül intézkedett az összes karra vonatkozó egységes szabályok és eljárásrend kidolgozásáról, amelyet az egyetemi könyvtár és levéltár részvételével és koordinálásával, a karokkal együttműködve hoznak létre.

A Hír Tv Célpont című műsorában pénteken az hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező - A Balaton-felvidék szőlészete és borászata - címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Ezt a férfi - a politikus első feleségének bátyja - is megerősítette, hozzátéve, nem tudott arról, hogy Gyurcsány később ugyanezt a témát választotta. A korábbi kormányfő a Hír Tv kérdésére azt mondta: valószínű, hogy olvasta Rozs Szabolcs dolgozatát és merített belőle. Később ezt azzal egészítette ki, ha így volt, szeretné hinni, hogy a forrást tisztességesen megjelölte.

Gyurcsány Ferenc kedden, a Demokratikus Koalíció budapesti, városligeti majálisán képtelen vádnak nevezte, hogy egykori sógora négy évvel korábbi szakdolgozatának első 35 oldalával megegyező diplomamunkát adott volna be 1984-ben a pécsi tanárképző főiskolán. Azt mondta, tiszta a lelkiismerete, és nemcsak az egyetemen őrzött szakdolgozatának eltűnése miatt tesz feljelentést, hanem azokat is beperli, akik azt állítják, hogy plagizált.

Megemlítette, hogy a PTE oktatási igazgatója fideszes önkormányzati képviselő, és furcsának nevezte, hogy az intézmény nem tesz feljelentést a diplomamunkák eltűnése miatt, így ez őrá hárul. Mint mondta, különös, hogy a több tízezer szakdolgozat közül éppen ez a két - különböző helyen tárolt - dokumentum hiányzik.

Az egykori kormányfő arra utalt, hogy a jobboldal érdekében állhatott ellopni szakdolgozatát és sógora diplomamunkáját is az egyetemről, megnehezítendő, hogy cáfolni tudja a vele szemben felhozott vádakat. Ha a két dokumentum megegyezne, nem ellopni, csupán bemutatni kellett volna őket - magyarázta, megkérdőjelezve a Hír Tv által ismertetett dokumentumok hitelességét.

Szerinte az ügy egésze azt bizonyítja, hogy a kabinet - amelyet gazemberkormánynak nevezett - le akar számolni mindenkivel, aki felveszi a küzdelmet ellene.

Lengvárszky Attila, a PTE oktatási igazgatója a szakdolgozatok eltűnésének ügyében az ő felelősségét felvető nyilatkozatokra reagálva kedden azt mondta: nem felel a szakdolgozatok őrzéséért, az nem tartozik a hatáskörébe.

"A szakdolgozatok őrzése abban az időszakban és most is a karok, tanszékek, adott esetben a könyvtár, más esetben a levéltár feladata" - jegyezte meg a posztot öt éve betöltő vezető. Mint mondta, pontosításra szorulnak a pécsi közgyűlési képviselői tisztségéről megjelent információk is. Rámutatott: bár a 2010-es önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP-Összefogás Pécsért Egyesület közös jelöltjeként nyert mandátumot Pécs 7. számú körzetében, a testületben nem a Fideszt, hanem az Összefogás Pécsért Egyesületet képviseli.

A Pécsi Újság hírportál korábban Geresdi Istvánra, a PTE Természettudományi Karának dékánjára hivatkozva arról írt, hogy nem találják Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatát. A dékán azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, Gyurcsányé azonban hiányzik közülük. Hozzátette, a szakdolgozat a katalógus szerint 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani.

A Pécsi Újság azután, hogy Schmitt Pál a plágiumügye miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről, egy kommentelőre hivatkozva azt írta: egyes híresztelések szerint az 1980-as években Pécsett a KISZ vezető tisztségviselőjeként tevékenykedő Gyurcsány Ferenc úgy kapott főiskolai diplomát, hogy nem adott be szakdolgozatot.

A volt kormányfő erre reagálva a Facebookon nyilvánosságra hozta a főiskolai és az egyetemi leckekönyvéről készült felvételeket. Ezekből az derült ki, hogy a tanárképző főiskolán jó minősítést kapott a szakdolgozatára. Gyurcsány Ferenc 1990-ben a pécsi közgazdasági karon A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel adott le disszertációt; diplomájának minősítése jó, a dolgozatra elégséges és közepes értékelést kapott. Ez utóbbit a PTE április 11-ei közlése szerint 1996-ban leselejtezték.

Gyurcsány Ferenc április közepén tudatta, hogy bár kereste, sem a főiskolai, sem az egyetemi szakdolgozatát nem találta meg. Hozzátette, az egyetem közleményeivel megdőlt az a vád, hogy nem készített diplomamunkát.

Olvasóink írták

 • 12. machers 2012. május 03. 12:11
  „11.fortuna54 2012.05.03. 10:34
  Fogalmam sincs. Keller elvtárs illetve az ő heréje egyaránt kívül esik az érdeklődési körömön. Keller elvtársné, viszont már érdekes lehet. Néhány alapelvárásnak azért teljesülni kellene a személyét illetően. Pl. Ságvári Endre harcostársaként, már a kora miatt jelentősen csökkentené a vágyaimat.”
 • 11. fortuna54 2012. május 03. 10:34
  „9.machers,én meg valami keller elvtársra emlékszem,akit rokkantosítottak ezzel a betegséggel.Lehet,hogy tévedek?”
 • 10. load 2012. május 02. 23:13
  „6. Túrabakancs
  "Csak nem oda is betörtek a csúnya fideszesek? :)"
  Betörni nem kellett, mert ők olyanok, mint Láng Vince.
  Minden kilóméterkőnél ott vannak.
  MTI hír:
  Lengvárszky Attila oktatási igazgató kedden reagált azokra a nyilatkozatokra, amelyek az ő felelősségét vetik fel Gyurcsány Ferenc egykori MSZP-s kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és volt sógora, Rozs Szabolcs szakdolgozatának eltűnésével kapcsolatban.
  http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/130708/1/belfold/Kinek_kellett_volna_orkodnie_Gyurcsany_dolgozata_felett”
 • 9. machers 2012. május 02. 22:27
  „7.kinguli 2012.05.02. 22:03
  Ha konkrétumot tudsz, akkor tedd publikussá kérlek mindenki számára, mert ez addig valóban csak eszmefuttatás, ami, mint tudjuk nem feltétlenül tartalmaz minden esetben igazságot. Ezzel illetve hasonló segítségeddel sokat tudnál segíteni budai elvtársnak, mert ő már szegény lassan heresérvet kap az erőlködéstől, hogy megtalálja rommel2 barátunk által emlegetett, ellopott 16 000 milliárdot.”
 • 8. machers 2012. május 02. 22:12
  „6.Túrabakancs 2012.05.02. 21:49
  Nem jól látod a kérdést. Kis kukaként már megint csak beszélsz, beszélsz. Nem a diplomáját, hanem a szakdolgozatát keresi lassan az ország kétharmada.
  Viszont az alábbi cikket már szakértőként kommentálhatod.
  http://www.origo.hu/gazdasag/20120501-egymilliard-euros-uzletet-kotott-matolcsy-a-kinaiakkal.html
  vagy ezt:
  http://index.hu/belfold/2012/04/26/itt_vannak_angyan_oligarchai/”
 • 7. kinguli 2012. május 02. 22:03
  „Túrabakancs!
  Nagyon jó eszmefuttatás és mennyire hogy igaz!”
 • 6. Túrabakancs 2012. május 02. 21:49
  „embertelen! /1/
  Nem csak az egyetemről tűnt el a diploma, hanem Gyurcsány birtokából is. Ezt mivel
  magyarázod? Csak nem oda is betörtek a csúnya fideszesek? :) Arról miért nem beszél
  senki, hogy esetleg maga a Ferike lopatta el az adott példányokat, hogy ne derüljön ki
  a plagizálás ténye? Mivel sejtette hogy Schmitt Pál támadása után ő /ők/ következhetnek
  a felülvizsgálatokat illetően, így megelőzhette akár magát a vizsgálatokat ezáltal. Ez sokkal
  hihetőbb, mint a fideszes szál.”
 • 5. machers 2012. május 02. 21:23
  „3.sx486 2012.05.02. 21:04
  Beszéljünk róla!
  http://index.hu/belfold/2012/04/26/itt_vannak_angyan_oligarchai/”
 • 4. Eva- 2012. május 02. 21:10
  „Ezt a menetet a demokrácia nyerte
  az ügyet sikerült oda vinni , ahova tartozik, ahol felelősen véleményt mondhatnak az ügyben.

  És ez jó---mert ez még mutat jogállami működést!

  Kíváncsi leszek , hogy a tároló szekrény mögül mégis előkerül-e mindkét egyetemi példány--más nem érdekes már!”
 • 3. sx486 2012. május 02. 21:04
  „(1.embertelen) Hogy ki a jellemtelen és ki lopott azt inkább hagyjuk ki a játékból !!!
  Mert erről is lehetne beszélni !!!”
 • 2. Csetneky 2012. május 02. 20:59
  „Ha gyurcsányi ennyire biztosan tudja, hogy soha nem fogják megtalálni a remekművét összehasonlítás céljából, akkor annak oka van. Mégpedig egyértelmű.”
 • 1. embertelen 2012. május 02. 18:51
  „Csak bizton remélem, hogy valamilyen jellemtelen fideszest el is kapnak a lopásért!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy autó teljesen kiégett Budapesten - galériával

A járművek vesztét egy régi állványzat okozta, amely kigyulladt a főváros V. kerületében. Tovább olvasom