Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Felfüggesztette tisztségéből Tiszaderzs polgármesterét

Felfüggesztette tisztségéből Tiszaderzs polgármesterét az ellene folyó eljárás befejezéséig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság a napokban – közölte kedden az MTI-vel a döntéshozó testület szóvivője.

Sándor Géza hangsúlyozta: azonnali hatállyal életbe lépett, ám ideiglenes határozatról van szó. A polgármester sorsa ugyanis a vele szemben jelenleg is folyamatban lévő per ítélethirdetésekor dől majd el.
A döntés megerősítheti Herédy Dezső felfüggesztését, de vissza is helyezheti az elöljárót korábbi jogkörébe.

Az ügyben a következő tárgyalást október 19-én tartják – tájékoztatott Sándor Géza, aki szerint nem tudni, hogy aznap megszületik-e majd az elsőfokú ítélet. Ha igen, akkor az ellen még fellebbezhet a felfüggesztett polgármester.

Sőt, akár ítélet nélkül is megszűnhet az eljárás, amennyiben Herédy Dezső lemond mandátumáról, vagy az ellene keresetet beterjesztő képviselő-testület visszavonja beadványát – tette hozzá.

Herédy Dezső a történtek kapcsán az MTI érdeklődésére kijelentette: az ügy jelenlegi szakaszában nem kíván nyilatkozni. Úgy vélte azonban, hogy az eljárás nem elsősorban az ő sorsát, hanem a választók akaratának tiszteletben tartását, a demokrácia egy szeletét teszi mérlegre. Éppen ezért - mondta -, nem kíván szélmalomharcot folytatni ellenfeleivel, bár az ügy valószínűleg elhúzódik a következő választásokig.

A község képviselő-testülete idén kora nyáron fordult keresettel a megyei bírósághoz, kezdeményezve a polgármester jogviszonyának megszüntetését és kérve hivatalából történő felfüggesztését. A képviselők álláspontja alapján az elöljáró sorozatos törvénysértő tevékenysége és mulasztásai indokolták a lépést.

Herédy Dezső ellen ezzel párhuzamosan vádiratot nyújtott be a Szolnok Városi Ügyészség is folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és hűtlen kezelés gyanúja miatt. Mivel a polgármester 2009.

április elseje óta Abádszalókon vállalt helyettesítő háziorvosi feladatot, a teendői ellátásában saját elhatározásból tartósan akadályoztatott faluvezető jogkörét közel két hónapja a pénzügyi bizottság elnökére, Fótosné Czeglédi Zsuzsannára ruházta át a tiszaderzsi képviselő-testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a magyar sportot meg kell szabadítani Varga Zoltántól

A Fidesz szerint a magyar sportot meg kell szabadítani Varga Zoltántól, a sportért is felelős… Tovább olvasom