Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Felfüggesztett kohéziós pénzek: így látják a parlamenti pártok

Az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre. A döntésre reagáltak a parlamenti pártok.
Az ellenzéki pártok szerint Magyarország számára hátrányos döntés született

Az összes ellenzéki párt gyors kormányzati lépéseket sürget, mert szerintük Magyarország számára hátrányos döntés született kedden Brüsszelben, ahol az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy ha Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik.

A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanakkor a magyar nemzeti érdekek és az európai uniós értékek szempontjából egyaránt ésszerű megoldás született és a döntéssel megszűnt az országgal szembeni kettős mérce.

Harangozó Gábor, az Európa Tanács MSZP-s tagja, országgyűlési képviselő az uniós pénzügyminiszterek döntése előtt azt mondta: bár a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter gazdaságpolitikája minden okot megadott az Európai Unió pénzügyminisztereinek arra, hogy kényszerítő intézkedésekkel bírják rá a magyar kormányt a költségvetés kiszámítható és fenntartható pályára állítására, az MSZP mégis arra kérte az EU-s tárcavezetőket, ne hozzák meg ezt a döntést, a támogatás befagyasztása ugyanis kifejezetten hátrányosan érintené Magyarországot.
Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője közölte: ha a magyar kormány mielőbb megváltoztatja a zsákutcába került gazdaságpolitikáját, van esély a mostani döntés megváltoztatására. Közleményében hangsúlyozta, a döntést olyan összetételű pénzügyminiszteri tanács hozta, amelynek 27 tagja közül mindössze négy sorolható a baloldalhoz. "Jobboldali pénzügyminiszterek büntették a jobboldali magyar kormányt. Felesleges tehát "nemzetközi baloldali összeesküvést" vizionálni - fogalmazott. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint a keddi döntéssel "egy újabb zsarolásnak lehetünk a szemtanúi".

Gyöngyösi Márton azt mondta: "ez ugyanannak a zsaroló politikának a folytatása, amelyet Magyarországgal szemben az EU hónapok óta folytat". Magyarországot állandó médianyomás alatt tartja az unió, és folyamatosan gazdasági-pénzügyi szankciókkal fenyegeti - tette hozzá, megjegyezve, hogy az EU szerinte kettős mércével mér, hiszen például Spanyolországgal szemben nem érvényesül ez a fajta pénzügyi szigor.

A Jobbik továbbra is azt javasolja, a kormány gondolja át az ország EU-tagságát, ugyanis egy olyan pénzügyi szankcióval sújtják az országot, "amely már teljesen egyértelműen mutatja azt, hogy Magyarországnak nincs miért bennmaradnia egy gazdasági megszorításokat előrevetítő unióban".

Az LMP szerint Magyarországnak elkerülhetetlenül meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyek leszorítják a költségvetési hiányt. Jávor Benedek az ellenzéki párt frakcióvezetője úgy fogalmazott: az Ecofin súlyos döntés hozott, ami annak a jele, hogy az unió nem hisz a kormány ígérgetéseinek, hanem kézzelfogható és hatékony cselekvést vár el.

Az LMP is azt várja: a kabinet olyan lépéseket tegyen, amelyik mentesíti Magyarországot a döntés következményei alól, mert ez az ország érdeke is. A Demokratikus Koalíció (DK) úgy reagált: országgyűlési képviselőik minden olyan javaslatot meg fognak szavazni, amelyek a visszatérést jelentik a "józan ész politikájához".

Eörsi Mátyás a párt országos tanácsának tagja hozzátette: a magyarok 84 százaléka szerint a jelenlegi kabinet rossz irányba viszi az ország szekerét, az EU pedig egyetért a magyarokkal, mert pontosan érti, hogy az "Orbán-kormány kormányzása gazdaságilag és politikailag zsákutca".

Az uniós tagországok pénzügyminiszterei keddi ülésükön hagyták jóvá a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik.

Az Európai Bizottság javaslatára a kohéziós forrásokból az éves keret 29 százalékának megfelelő 495 millió eurót fagyasztanak be 2013. január 1-jétől, de ez csak abban az esetben lép érvénybe, ha Magyarország nem tesz hatékony lépéseket a költségvetési hiány tartósan három százalék alá szorítása érdekében.

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse a találkozó után megerősítette, hogy a döntéssel ösztönözni kívánták Magyarországot a deficitcélok teljesítésére. Ez volt az első alkalom, hogy története során az EU túlzottdeficit-eljárás keretében kohéziós források befagyasztásáról döntött, még ha csupán a jövőre nézve és feltételesen is. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar nemzeti érdekek és az európai uniós értékek szempontjából egyaránt ésszerű megoldás született és a döntéssel megszűnt az országgal szembeni kettős mérce.

Az ülés után Matolcsy György megerősítette, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik. "Első ízben tapasztaltam miniszterként, hogy az EU-tagállamok legalább kétharmada kiállt Magyarország nemzeti érdekei mellett" - fogalmazott Matolcsy György. Mint mondta, ez "megható volt és biztató".

Magyar elemzők úgy vélték, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek Spanyolországnak tett, előző napi gesztusa is segítette a Magyarországgal szembeni enyhébb döntést. Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője meglepőnek nevezte, hogy az uniós pénzügyminiszterek enyhítettek a kohéziós pénzek kapcsán Magyarországgal szemben eddig vallott kemény álláspontjukon. Németh Dávid, az ING elemzője azonban éppen a Spanyolországgal szembeni enyhébb megítélés fényében tartotta túl szigorúnak a Magyarországgal szembeni döntést.

Eörsi: a DK minden javaslatot megszavaz, ami visszatérést jelent a józan ész politikájához

A Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselői minden olyan javaslatot meg fognak szavazni, amelyek a visszatérést jelentik a "józan ész politikájához" - mondta az uniós országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) keddi döntésére reagálva Eörsi Mátyás. A párt országos tanácsának tagja hozzátette, hogy ha ez nem történik meg, akkor a DK az Orbán-kormány legelszántabb ellenfele lesz.

Az egykori szabad demokrata képviselő úgy fogalmazott, hogy a magyarok 84 százaléka szerint a jelenlegi kabinet rossz irányba viszi az ország szekerét, az EU pedig egyetért a magyarokkal, mert pontosan érti, hogy az "Orbán-kormány kormányzása gazdaságilag és politikailag zsákutca".
Az uniós országok pénzügyminiszterei kedden jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik - közölte kedden Brüsszelben a dán EU-elnökség.

LMP: Magyarországnak le kell szorítania a költségvetési hiányát

Magyarországnak elkerülhetetlenül meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyek leszorítják a költségvetési hiányt - jelentette ki keddi, az uniós országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) döntésére reagáló sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője.

Jávor Benedek úgy fogalmazott, hogy az Ecofin súlyos döntés hozott, ami annak a jele, hogy az unió nem hisz a kormány ígérgetéseinek, hanem kézzelfogható és hatékony cselekvést vár el. Az LMP is azt várja: a kabinet olyan lépéseket tegyen, amelyik mentesíti Magyarországot a döntés következményei alól, mert ez az ország érdeke is - hangzott el.

Az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik - közölte kedden Brüsszelben a dán EU-elnökség.

Az LMP politikusa mindezekre azt mondta, hogy a korábban várt lélegzetvételnyi szünet sem áll rendelkezésre, a kormánynak a lehető legsürgősebben fel kell mutatnia egy olyan hiteles csomagot, amely meggyőzi az uniós döntéshozókat arról, hogy Magyarország 2013-ra képes három százalék alá szorítani az államháztartási hiányt.

A frakcióvezető szerint a kormánynak nem elég az eddig meghozott intézkedésekben gondolkoznia, "nem elég az eddig meghirdetett megszorító politikát folytatnia", hanem alapvetően újra kell gondolnia a gazdaságpolitikát. Hozzátette, nemcsak a kiadási, de a bevételi oldalon is jelentős átstrukturálásra van szükség. A frakcióvezető éppen ezért megkerülhetetlennek tartotta az egykulcsos adó eltörlését és a környezeti adók bevezetését.

A politikus kijelentette, ha a kabinet ezt nem teszi meg, akkor azzal olyan súlyos helyzetbe hozza a gazdaságot, amelyből már nagyon nehezen lehet csak kilábalni.

A jelenlegi helyzet nem pusztán az Orbán-kormány, hanem 2004 óta minden kabinet felelőssége, mert Magyarország ellen az uniós csatlakozás óta folyik a túlzottdeficit-eljárás - mondta egy kérdésre válaszolva. Hozzátette, hogy az elmúlt két évben viszont az Orbán-kormány volt hatalmon és ebben az időszakban nem voltak képesek a gazdaságot stabilizáló és a költségvetési hiányt leszorító lépéseket tenni. A jelenlegi kabinet egy nehéz gazdasági helyzetben került hatalomra, de "az elmúlt két évben mindent megtett, hogy ezt a helyzetet tovább nehezítse" - jelentette ki.

Jobbik: újabb zsarolásnak lehetünk szemtanúi

A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint az Európai Unió pénzügyminisztereinek keddi döntésével "egy újabb zsarolásnak lehetünk a szemtanúi".

Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján így reagált arra, hogy Brüsszelben bejelentették: az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy ha Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik.

A jobbikos politikus azt mondta: "ez ugyanannak a zsaroló politikának a folytatása, amelyet Magyarországgal szemben az EU hónapok óta folytat". Magyarországot állandó médianyomás alatt tartja az unió, és folyamatosan gazdasági-pénzügyi szankciókkal fenyegeti - tette hozzá, megjegyezve, hogy az EU szerinte kettős mércével mér, hiszen például Spanyolországgal szemben nem érvényesül ez a fajta pénzügyi szigor.

Gyöngyösi Márton úgy látja, egyre többen vannak, akik azt gondolják, Magyarország és Brüsszel mai, illetve Magyarország és Moszkva korábbi viszonya között csak az a különbség, hogy Brüsszelben jelenleg két tucat meg nem választott ember hoz döntést a tagállamok ügyében, nem pedig tizenöt, mint egykor a Szovjetunióban. Továbbá "nem katonai szankciókkal és nyomásgyakorlással lehetetlenítik el az országokat, hanem gazdasági-pénzügyi szankciókkal" - mondta.

A képviselő hozzátette, pártja szerint Orbán Viktor miniszterelnök azt fogja bebizonyítani az EU-nak, hogy brutális megszorítások árán is teljesíti a közösség diktátumait.

A Jobbik továbbra is azt javasolja, a kormány gondolja át az ország EU-tagságát, ugyanis egy olyan pénzügyi szankcióval sújtják az országot, "amely már teljesen egyértelműen mutatja azt, hogy Magyarországnak nincs miért bennmaradnia egy gazdasági megszorításokat előrevetítő unióban" - zárta szavait Gyöngyösi Márton.

Olvasóink írták

 • 7. gjozsi88 2012. március 16. 15:53
  „rommel!
  Tekintettel arra, hogy a fidesz 2010-ben leállitotta az uniós pályázatokat és a most zárolt összeg többszörösét sem tudja majd lehívni a lerövidült idő miatt, ez a döntés csupán elméleti figyelmeztetés!!!!
  Az MSZP két évvel korábban kormányzott.......nem szankcionálták!!!!
  Most már ideje lenne nem visszamutogatni!!!!
  A Bajnaitól 4%-on vették át az országot, csökkenő hiány mellett........2011-ben 1600 milliárd, azaz 6% volt a hiány, amit trükkök százaival fedett le a MATOLCSY!!!!
  Ahogy a megfigyelési ügyben ,most a trükkök százairól Orbánnak van csupán hivatalos papirja!!!!
  Amivel a Gyurcsányt vádoltátok arról nincs dokumentum!!!!”
 • 6. rommel2 2012. március 14. 21:08
  „KÖSZÖNJÜK UNIÓ !!!
  KÖSZÖNJÜK MSZP !!!
  CSAK NEHOGY FORDITVA SÜLJÖN EL A DOLOG !!!
  SOK EU-S ORSZÁGBAN FESZÜLT A NÉP IDEGZETE !
  MÉG EGY-KÉT ILYEN DÖNTÉS ÉS MEHET MINDENKI BRÜSSZELBŐL AMERRE LÁT !!!”
 • 5. gjozsi88 2012. március 14. 14:51
  „3. newface11

  Nagy dobon volt!!!!
  csak nem harcoltunk korábban, hanem megegyeztünk és kinnt értékelték, hogy 2006 óta folyamatosan csökken a hiány!
  Ezt változtatta meg az Orbán, mely a Bajnai 2,5% strukturális hiányát feltolta 6% fölé és csak a trükkök százaival, egyszeri bevételekkel kozmetikázta!!!

  "2002 óta 52%-ról sikerült 2010-re 80%-ra növelni az államadósságot. Szerinted kik voltak akkor hatalmon ebben az időben?"
  Hova számoltad azokat a fideszes tételeket, melyek az FHB ben bujtattak és a lakáshitelek állami garanciáit, melyek 2002 ben léteztek, csak a 2004-es uniós csatlakozás miatt változó számitási módba belekerültek????
  Egyébbként érdekes, hogy a szocik a 80% adósságot is 175 bázison finanszirozták, pedig félre volt téve 3000 milliárd vagyon!
  A fidesznek nem sikerült ezt 710 bázison sem finanszirozni......szükség van az IMF segítségre!!!!!
  Nem a bankár világ tehet arról, hogy mennyi az árfolyam, a kockázati felárak, kamatok.......hanem az a gazdaság politika, mely a forint mögötti gazdasági fedezet kockázatát növeli az eszetlenségével!!!!!”
 • 4. kotorék 2012. március 13. 20:25
  „A jkv. szerint a döntést a jelenlévők egyhangú döntést hoztak.Matolcsy is szavazott?”
 • 3. newface11 2012. március 13. 20:06
  „1. embertelen
  Belépésünk óta (2004) folyik ellenünk túlzott deficit eljárás, csak akkor érdekes módon nem verték nagy dobra.
  Akkor szerinted ki nem alkalmas?
  Aki most megpróbált megálljt parancsolni a globalista bankár világnak? 2002 óta 52%-ról sikerült 2010-re 80%-ra növelni az államadósságot. Szerinted kik voltak akkor hatalmon ebben az időben? Kik követték ezt el?
  Szerinted a görögöknek miért nem függesztették fel a támogatásokat? Mert azonnal lefeküdtek a bankároknak. Ez nem más, mint kettős mérce.”
 • 2. spiderz 2012. március 13. 19:16
  „Alapvetően nem Magyarországgal, hanem a feltételekkel van a gond. Más kérdés, hogy ezeknek a feltételeknek mi aztán mindenképpen meg akarunk felelni. Egy nemzet döglik bele, de megcsináljuk. Éppen ideje lenne valakinek felállni az asztaltól, és felborítani a széket. Mint már láthattuk hónapokkal ezelőtt is, a régió sok országa csatlakozna és valószínűleg nem állna meg ennyiben a dolog. Itt lenne az idő.”
 • 1. embertelen 2012. március 13. 18:19
  „A kohéziós pénzek felfüggesztése azonos az elvétellel, mert Orbán nem alkalmas arra, hogy vezetésével Magyarország teljesítse a kívánt feltételeket. Gazdaságilag ilyen gyenge miniszterelnöke még nem volt ennek az országnak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset az M2-esen: leszakadt pótkocsiba hajtott bele a kamion

Meghalt egy kamionsofőr, amikor járművével egy leszakadt pótkocsiba hajtott az M2-es autóúton a rádi… Tovább olvasom