Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Felfüggesztés esetén is folytatják a sztrájkot Romániában

Aggódnak a pedagógusok, van köztük sztrájktörő is, de a helyzet nagyon képlékeny Romániában. Ha bírósági döntés születik a sztrájk felfüggesztéséről, a pedagógusok akkor is folytatják tiltakozó akciójukat, nagygyűléseket, tüntető felvonulásokat terveznek.
Délután dönt a négy tanügyi szakszervezet, hogy folytatja-e a sztrájkot vagy elfogadja a kormány szombaton előterjesztett ajánlatát, amely 1,1 milliárd eurós többletfinanszírozást ígér beruházásokra, főleg infrastruktúrafejlesztésre, de pusztán 8 százalékos fizetésemelést engedélyez. Este nyilatkozott a legnagyobb tanügyi érdekképviselet vezetője, aki szerint a megyei szervezetek több mint fele már jelezte, nem szándékszik abbahagyni a sztrájkot. Ugyanezen a véleményen volt az egyetemi szakszervezeti szövetség tagjainak túlnyomó többsége.

Hétfőn néhány megye több településén újra munkába álltak a pedagógusok, akik novemberi fizetésükért aggódnak, hiszen a sztrájk miatt már eddig is egyheti bérüket vesztették el. Közülük sokan azt mondták, hogyha a héten folytatódik a tiltakozás, újból csatlakoznak kollégáikhoz.

Közben kiderült, hogy a múlt héten beiktatott új oktatási miniszter - még az egyeztetések zajlottak - anélkül, hogy bárkit értesített volna, a bírósághoz fordult, hogy nyilvánítsa törvénytelennek a munkabeszüntetést. Erről a szakszervezetek csak hétfőn értesültek. A felháborodott képviselőiket szerdára idézték be a törvényszékre.

Ha bírósági döntés születik a sztrájk felfüggesztéséről, a pedagógusok akkor is folytatják tiltakozó akciójukat, nagygyűléseket, tüntető felvonulásokat terveznek - mondta a mintegy száznyolcvanezres tagságú legnagyobb romániai tanügyi szakszervezet vezetője.

Krónika hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom