Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Felértékelődnek a pályázatok

Magyarország - Miután a hazánkat is sújtó pénzügyi válság következtében egyre nehezebb hitelhez jutniuk a vállalkozásoknak, nagyobb szerephez jutnak az európai uniós pályázatok. A kishitűség még mindig sok esélyes vállalkozót elrettent a próbálkozástól.
Az elmúlt hetekben számos bank alaposan megszigorította hitelezési feltételeit. Míg eddig 10-25 százalékos önerővel lehetett bankhitelhez jutni egy-egy beruházáshoz, s – tőkeerős vállalkozás esetében – akár a fejlesztés száz százalékát is finanszírozta a bank, most a kockázatcsökkentés miatt 30-50 százalékra ugorhat a megkövetelt saját erő aránya. Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda (MAPI) vezérigazgatója szerint sokan eddig éppen a fenti – a jelenlegi szigorított követelmények között már enyhének tűnő – feltételek miatt nem indultak a pályázatokon.

– A velünk kapcsolatba kerülő vállalkozások 30-40 százaléka eleve nem is próbálkozott, egyrészt mert elriadtak az uniós pályázati rendszerrel együtt járó adminisztrációtól, másrészt mert a hitel összege akár egy-két hónapon belül a számlájukon van, míg egy nyertes pályázat esetén a folyósítás 8-12 hónapba is beletelhet – mondja a szakember, aki szerint most változik a helyzet. Mivel a cégek nagy részének, becslése szerint 80-90 százalékának, nincs annyi tőkéje, hogy a megemelt önerőt biztosítsa, a beruházáshoz hiányzó összeget csak pályázati forrásból tudja pótolni. Csodára várni pedig nem érdemes: az alig három hete történt szigorításokra hosszú távon be kell rendezkedni.

Csekély öröm, hogy míg a hitelhez jutás feltételei szigorodtak, a pályázásban némi könnyebbséget jelent a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter bejelentése: egy százalékponttal csökkentették a pályázatok többségéhez elvárt árbevétel-növekményt, azaz például az eddigi hat helyett öt százalékos bevételnövekedés is elég lehet a sikerhez. Essősy Zsombor szerint a gazdasági helyzet romlása esetén ez akár tovább csökkenhet, nem beszélve arról a hozadékról, hogy az uniós pályázati pénzeket elnyert vállalkozások a bankok számára továbbra is szívesen fogadott, és akár az átlagos feltételeknél kedvezőbb kondíciókkal hitelezettek körébe fognak tartozni. Tapasztalatai szerint azonban nemcsak az éppen aktuális feltételek, hanem a magyarok jellemző hozzáállása is a hibás abban, hogy még mindig nem elegen használják ki a pályázatokat. A környezetvédelmi célú technológiai beruházásokra szóló, több mint másfél hónapja megjelent pályázatra például, amelyen egy-egy fejlesztés felét is fedezheti az elnyert támogatás, eddig mindössze hárman adták be jelentkezésüket – pedig akár 150-200-an is nyerhetnének...

– Gyakran találkozom kishitűséggel, a „nekem úgysem sikerül", „biztosan előre le vannak osztva a pénzek" kijelentésekkel. Bárkinek van esélye, aki megfelel a feltételeknek, nem kell „jóban lenni" senkivel – oszlatja el a tévhiteket Essősy Zsombor. A hozzáállás egyébként sokat számít az elnyert összeg kifizetésénél is, a 6-12 hónapos idő ugyanis 4-6 hónapra is lerövidíthető, ha például a hiánypótlást nem a határidő előtti utolsó napon adja be a pályázó, ahogy az gyakori.

Essősy Zsombor szerint a pénzügyi válság hozta új helyzet akár kitörési pont is lehet a hazai vállalkozások számára.

– Előtérbe kerülhetnek a magyar áruk és szolgáltatások, mivel a forint jelentős gyengülése miatt drágább lett az import, azaz egyre inkább „saját magunknak" termelhetünk. Emellett viszont exportálni is egyszerűbb lesz a jövőben, ami akár új piacok meghódítását is jelentheti a vállalkozásoknak – mondja a cégvezető.

Új pályázati csomag a jövő év elején

A következő nagy Európai Uniós pályázati csomag 2009 elején, valamikor január és március között jelenik meg, a kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok is jelentős támogatási összeghez juthatnak. A legnépszerűbb egyébként a vállalkozók körében a gépberuházási támogatás, amellyel a fejlesztések 30-50 százaléka nyerhető el.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden második ember szenved valamilyen betegségben

Az emberek csaknem fele, azaz minden második magyar felnőtt szenved valamilyen krónikus betegségben… Tovább olvasom