Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Felénk tartanak a brit orvosjelöltek

Kelet-európai, köztük magyar egyetemek kínálnak a hazainál jóval olcsóbb diplomát a brit orvosjelölteknek.

Neves kelet-európai, köztük magyar egyetemek kínálnak a hazainál jóval olcsóbban megszerezhető orvosi diplomát a brit orvosjelölteknek, akik élnek is a lehetőséggel, a brit orvosi szakmának azonban ez nem nagyon tetszik - írta a The Sunday Times.

A vezető brit vasárnapi lap felmérése szerint tavaly csaknem 18 ezren jelentkeztek a brit egyetemek orvosi fakultásaira, de nem egészen nyolcezren nyertek felvételt. Egyes népszerűbb brit egyetemekre tizenhétszeres volt a túljelentkezés.

A hatéves brit orvosképzés után a hallgatók - az utólag fizetendő, jövőre életbe lépő, tanévenként háromezer fontos (1 millió forintos) tandíj és a megélhetési költségek miatt - a Brit Orvosi Kamara (BMA) számításai szerint akár 64 ezer font (25 millió forint) adósságot is felhalmozhatnak, mire kézhez veszik diplomájukat.

A kelet-európai egyetemek tandíja akár magasabb is lehet a britekénél, viszont a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak. A The Sunday Times szerint a brit hallgatók körében igen népszerű prágai Károly Egyetem 40 ezer fontig terjedő összeget számol fel egy orvosi diplomáért, a mindennapi élet azonban kétharmadával olcsóbb, mint Nagy-Britanniában.

Az egyetemi felvételek szervezésére szakosodott cseh állami hatóság közölte, hogy száznál több brit hallgatónak szerzett egyetemi helyet Csehországban. A szervezet igazgatója azt mondta a The Sunday Timesnak, Nagy-Britannia olcsóbban jönne ki, ha a hazai taníttatás helyett hozzájárulna a brit orvostanhallgatók kelet-európai képzésének finanszírozásához.

A brit adófizetőknek minden egyes orvos egyetemi képzése 50 ezer fontjába (18 millió forint) kerül, a Debreceni Egyetem ugyanakkor alig több mint 24 ezer fontnak megfelelő díjat számít fel egy orvosi diplomáért - áll a brit lapban.

A brit orvosszakmának ugyanakkor nem tetszik az ötlet. Az orvoskamara konzultánsi bizottságának elnöke, Paul Miller azt mondta a brit lapnak: az "önellátást" kell megtenni végső célnak, és nem szabad szegényebb országokra támaszkodni a brit orvosi utánpótlásban. Nagy-Britannia a világ egyik leggazdagabb országa, ezért nincs ok arra, hogy ezt ne tudná elérni - tette hozzá.

A kelet-európai egészségügy olcsóságát egyébként nemcsak a jövőbeni brit orvosok, hanem a páciensek is alaposan kihasználják. A The Sunday Times tavaly közölt átfogó riportot arról, hogy egyre több brit utazik Magyarországra fogkezelés céljából a lassan megfizethetetlen, eseteként több tízezer fontba kerülő hazai ellátási költségek miatt.

A beszámoló szerint például egy brit belsőépítésznek 17 fogát kellett eltávolítani. A pótlásokat és egyéb helyreállításokat helyi fogorvosa 15-30 ezer font közötti áron vállalta volna; a kezelésért Magyarországon 6-7 ezer fontos végszámlát helyeztek kilátásba.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Meg kell tanulnunk kicsinek lenni''

Nem akarunk olyanokkal versenybe szállni, akik nem a mi súlycsoportunk, vagyis nekünk nem a Tescót és a Spart kell legyőzni, mert az reménytelen. Meg kellett tanulnunk kicsinek lenni, hiszen ne feledjük, a bonsai egy kicsi fa, mégis megbecsült darab a télikertben – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában dr. Kiss László, a Kisalföld Füszért vezérigazgatója. Tovább olvasom