Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Fel kell készíteni a kínai lakosságot a madárinfluenzára

Szélesebb felvilágosító kampányra van szükség a kínai lakosság körében, hogy idejében felismerhessék a madárinfluenza-fertőzést már korai tüneteiről. A járvány továbbterjedésének megakadályozása a cél. Kínában eddig két ember halt meg e kórban, ugyanakkor szárnyasok ezrei pusztultak el.
Az Egészségügyi Világszervezet szakértői hétfőn Pekingben tették közzé ajánlásaikat, miután a csoport Anhuj tartományban tett szemleutat, ahol a közelmúltban két gazdálkodó is meghalt a veszélyes kórban.

AZ ENSZ szakosított szervének képviselői szerint mindkét kínai földműves elhullott baromfival került érintkezésbe, olyan területeken, ahol nem alakultak ki járványgócok.

A WHO szerint a két eset is azt bizonyítja: a kínai lakosságot jobban fel kell készíteni arra, mit is kell tenni, ha szárnyasok megbetegedéseit észlelik. A madárinfluenza korai felismerése kulcsfontosságú a járvány tovaterjedésének megakadályozása szempontjából, és a baromfitartóknak ösztönzésként megfelelő kártérítést kell kilátásba helyezni, a vész okozta veszteségeik kompenzálására a WHO képviselőinek megítélése szerint.

A kínai hatóságokat az atípusos tüdőgyulladás, a SARS 2002-es elterjedésekor már bírálták azért az egészségügyi szakértők, hogy a járvány korai szakaszában nem adtak széleskörű tájékoztatást és információkat a megbetegedésekről.

A SARS - melyet a kínai cibetmacska-félék terjesztenek - összesen 774 ember életét követelte a világon, közülük 349-ét a kontinentális Kínában és 299-ét Hongkongban. A megbetegedettek száma világviszonylatban meghaladta a 8 ezret.

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 törzse 2003 óta legalább 68 ember halálát okozta az ázsiai országokban. Kínában két ember halt meg e kórban, ugyanakkor szárnyasok ezrei pusztultak el, s csak október második felétől 25 járványgócot regisztráltak az országban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlin nem tudott kapcsolatba lépni az iraki túszejtőkkel

A németországi közélet kiemelkedő egyéniségei fogtak össze, hogy megmentsék az Irakban elrabolt… Tovább olvasom