Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Feketelista készül a feketefoglalkoztatókról

Több ezer hazai vállalkozás munkaügyi vétsége válik nyilvánossá szeptember 23-tól az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) honlapján. Feketefoglalkoztatók, külföldit engedély nélkül dolgoztatók, munkabért nem fizető cégek egyaránt felkerülnek a feketelistára.
Bár a renitens vállalkozások adataihoz mindenki hozzáfér majd, elsősorban a közbeszerzési eljárás, a pályázatkiírók számára jelent könnyebb ellenőrzési lehetőséget. A közbeszerzésekről s az államháztartásról szóló törvények módosítása révén csak azok a vállalkozások juthatnak állami forráshoz vagy megrendelésekhez, amelyeknek rendezettek a munkaügyi kapcsolatai, így nem sértik meg sem a munkaügyi ellenőrzésről, sem az egyenlő bánásmódról szóló szabályzókat.

A cégeknek eddig hatósági igazolást kellett kérniük a "tisztaságukról", ám a hónap végétől nyilvánosságra kerül minden olyan szabálysértés, amelyet a törvény által meghatározott 2005. augusztus 4-étől jogerősen szankcionáltak a munkaügyi felügyelők - mondta Papp István, a szervezet elnöke. A honlapra kerülő adatbázisból nemcsak cégnév, hanem jogsértés alapján is "leválogathatók" lesznek a cégek.

A súlyos jogsértést elkövető vállalkozások, főleg a feketefoglalkoztatók ellenőrzése az év utolsó négy hónapjában tovább szigorodik. Ahol a munkaügyi felügyelők színlelt szerződéssel vagy bejelentés nélkül foglalkoztatott dolgozót lepleznek le, mindig visszatérnek egy utóellenőrzésre, hogy kontrollálják, megtörtént-e a dolgozó bejelentése.

A munkaadók 100 százalékban számíthatnak az utóellenőrzésünkre - hangsúlyozta az elnök. Főleg az építő-, a vendéglátó-, a feldolgozóipari, és a kereskedelmi cégek.

Januártól akár több mint száz felügyelővel bővülhet az OMMF létszáma. A hatóság átveszi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) a munkaegészségügy ellenőrzését. Arról, hogy ezek milyen módon kerülnek az OMMF-hez, s hány fővel lesznek többen a felügyelők, ma egyeztetnek egymással a két szervezet vezetői. Információink szerint az ÁNTSZ-nek a kormány számára készült helyzetjelentésében az szerepel, hogy a munka-egészségügyi felügyeletet több mint ötven orvos és közel kétszáz közegészségügyi-járványügyi felügyelő látja el.

Az OMMF elnöke szerint a cégek hangulatán érződik a szigorodó munkaügyi ellenőrzések hatása. A záródó kiskapuk idegessé teszik a munkaadókat, ám csak következetes ellenőrzéssel javítható a közteherviselés egyensúlya, s fehéredhet a foglalkoztatás - hangsúlyozta Papp. Idén a felügyelők hárommilliárd forintra bírságoltak meg több mint 12 ezer renitens céget. Ez már háromszázmillióval több, mint amit tavaly egész évben kiróttak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerünk a bosnyák válogatott ellen?

Tovább olvasom