Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Fegyverszünet lövésekkel

Életbe lépett hétfőn közép-európai idő szerint reggel hét órakor az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti tűzszünet. Helyszíni jelentések szerint határidőre valóban elhallgattak a fegyverek Dél-Libanonban.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése nyomán született tűzszünetet egyidejűleg jelentették be Jeruzsálemben és Bejrútban. A 34. napjába lépett ellenségeskedés összesen eddig több mint ezer libanoni és izraeli halálos áldozatot követelt. A fegyvernyugvást az első napon kora estig három incidens zavarta meg: izraeli katonák Dél-Libanon három különböző pontján lelőttek összesen hat Hezbollah-fegyverest. Izraeli tájékoztatás szerint a katonák minden esetben önvédelemből nyitottak tüzet.
Már a tűzszünet életbe lépése napján egyeztetések kezdődtek izraeli és libanoni tisztek, valamint az ENSZ-erők parancsnoka között a tűzszünet betartásáról, az izraeli kivonulásról és a libanoni katonaság bevonulásáról. A megbeszélést, amely az első volt libanoni és izraeli tisztek között 2000 óta, Rász-Nakúrában tartották, ahol az ENSZ ideiglenes libanoni erőinek (UNIFIL) főhadiszállása van.
A tűzszünet életbe lépését követően azonnal

autók százai és gyalogosok – a harcok elől hazájukból elmenekült libanoniak – érkeztek Szíria felől a libanoni határra, s belső menekültek sokasága is megindult haza, ellepve a Szaidából (Szidón) Dél-Libanonba vezető főutat.
Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet is önmagát nyilvánította a dél-libanoni konfliktus győztesének a tűzszünet életbelépése után. Izraelben ugyanakkor egyre több bírálat éri Ehud Olmert kormányát és a hadsereget amiatt, ahogyan a Hezbollah elleni háborút kezelték. Az sincs kizárva, hogy vizsgálóbizottság előtt kell számot adniuk intézkedéseikről. Az izraeli miniszterelnök a parlament (kneszet) rendkívüli ülésén kijelentette, miniszterelnökként egyedül viseli a felelősséget a Libanon elleni offenzíváért. Hangsúlyozta, hogy a tűzszünet felszámolt „egy államot az államban”, amelyet a Hezbollah működtetett, és helyreállította Libanon szuverenitását a déli országrészben. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző lakodalom

Háromnapos lakodalmi vigasságot rendeztek a hétvégén Fertőhomokon. A lakodalomról film is készült,… Tovább olvasom