Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Februártól adóként hajthatják be a szabálysértési bírságokat

Aki nem fizeti be határidőre a szabálysértési bírságot, attól februártól adóként hajtják be. A 2009-től érvényes törvénymódosítás szerint akár jelzáloggal is terhelhetik ilyen, elmulasztott bírság-befizetések miatt az érintettek házait.

A szabálysértési előélet nyilvántartására központi adatbázist hoznak létre. A Szabálysértési Törvény módosításáról is rendelkezik ugyanis az a törvény, aminek alapján 2009 elejétől több, a közrend, büntetőjog és igazságszolgáltatás körébe tartozó szabály módosul. A változásokról az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tájékoztatta a Független Hírügynökséget.Sokan nem fizetik be a bírságokat, ezért a behajtás hatékonyabbá tétele érdekében szükség volt a Szabálysértési törvény módosítására és kiegészítésére.

A törvény célja az is, hogy felmentse a bíróságokat az alól a teher alól, amit egy-egy szabálysértési pénzbírság elzárásra való megváltoztatása jelentett. Február elsejétől a bírság befizetését ösztönző intézkedések lépnek életbe. Ha letelt a pénzbírság befizetésére szabott harminc napos határidő, akkor öt munkanappal ezután a szabálysértési hatóság haladéktalanul elrendeli a behajtást. Ezt az adók behajtásának módjára fogják végrehajtani. A szabálysértési hatóság a behajtásról szóló határozatot az internetes oldalán, vagy más módon nyilvánosan is közzéteszi. Ha ki nem fizetett bírság 30 ezer forint, vagy ennél magasabb összeg, akkor jelzálogot jegyeztetnek be az érintettek ingatlanaira.

Az igazságszolgáltatással, közrenddel kapcsolatos változásokról rendelkező törvény alapján létre kell hozni egy központi szabálysértési nyilvántartást is. Ez alapján a büntetés kiszabásánál figyelembe lehetne venni a szabálysértő előéletét. Nagyobb a bírság, ha az aktuális eset előtti két évben már volt ugyanolyan, vagy hasonló jellegű szabálysértési ügye az érintettnek. A központi nyilvántartásra azért is szükség van, mert egyes jogszabályoknál is szükség van a szabálysértési előélet vizsgálatára. Ilyen a fegyvertartásról, vagy a polgári felhasználású robbanóanyagok forgalmazásának felügyeletéről szóló kormányrendelet is. Ezek ellenőrzésére azonban ma nincs megfelelő jogszabályi lehetőség. A központi adatbázist 2009-ben már működtetni kell, de az elkészítéséről szóló eredeti, 1999-es jogszabály még egy év türelmi időt ad, vagyis minden szempontból megfelelően és jól működően 2010. január 1-jével kell üzemelnie a nyilvántartásnak.

Olvasóink írták

 • 5. aTibi 2009. február 01. 22:10
  „Működik a zsidó úszóra elszámolás!

  k-nak!
  Hallottál már olyant,hogy "nagy" embertől valamit is behajtottak!
  Hát miért vannak az ügyvédeik?

  Ha a törvény mindenkire egyformán vonatkozna: ezek mind a csomagot várnák a sitten!
  A több ezer milliárd ellopásáért!

  Nekem egy adott adónemben az egyik hónapban volt 249-Ft adóhátralékom! /elírtam a számot másikra ment kettő utalás!/
  Ajánlott levél!
  Azt írták, az ellenőrzéskor /melyre X-X- törvény ad lehetőséget! azért kapják a fizetést a mi adónkból!/
  adóhátralékot állapítottunk meg!
  Ezért felszólítjuk 8-napon belül rendezze az x-számlára!
  De mivel a x,-x-x-törvény lehetőséget ad rá átadtuk ügyét az APEH-kal kapcsolatban álló végrehajtónak!

  Felhívtam a megnevezett hivatalnokot!
  Csak a válasz írom: sajnos a számítógép így dolgozik!
  .-------

  A gép azt csinálja amire beprogramozzák!
  Jegyezze meg mindenki tőlünk behajtják/ezek elteszik/ amíg engedjük,hogy garázdálkodjanak!”
 • 4. matriné 2009. február 01. 15:04
  „A bűnözők sosem fogják magukat is üldöztetni. Csak is a birkákat lehet a vágóhídra terelni !”
 • 3. k 2009. február 01. 14:26
  „Csak arra lennék kíváncsi, hogy ez a törvénymódosítás a kisemberekre lesz csak érvényes vagy esetleg a "nagy" embereket is érinteni fogja. Mert hát a mentelmi jog az mentelmi jog.”
 • 2. tiemy11 2009. február 01. 14:23
  „Zéró tolerancia! Kell a pénz a költségvetésnek! Az igyekezet szép, de a törvény csak annyit ér ...Hogy fognak bármit behajtani attól, akinek se munkahelye, se hivatalos jövedelme, se utolérhető lakcíme..!? Attól félek a gyakorlat a könnyebbik ellenállás irányába megy majd el...”
 • 1. matriné 2009. február 01. 11:17
  „Ez ám a kifosztás magas foga egy "demokráciában"! Sőt az adóhatóság nem is mérlegelhet, hogy jogos volt e a bírság vagy nem! Az csak viszi mamit talál! Ez a modern banditizmus!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától kötelező a napi standolás

Vasárnaptól kötelező a napi standolás az alkoholt is árusító helyeken. Az erről szóló törvényt… Tovább olvasom