Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Fazekas Sándor: nincs fertőzött spanyol zöldség Magyarországon

Valamennyi spanyol eredetű élelmiszert ellenőrizték hazánkban, s nem találtak köztük fertőzöttet - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Debrecenben.

"Magam is kíváncsian várom a vizsgálatok végét, hogy kiderüljön, hogyan került az élelmiszerláncba fertőzött uborka - tette hozzá a tárcavezető, aki az európai uniós agrárminiszterek informális debreceni találkozója kapcsán nyilatkozott a sajtónak.

Szavai szerint az országok ki vannak téve hasonló helyzeteknek, "a haszonszerzés, a kapzsiság, a lelkiismeretlenség ide vezethet".
Fazekas Sándor felhívta a figyelmet a hatósági ellenőrzések fontosságára, amelyeket szükség szerint több termékre is kiterjesztenek, legyen az uborka, méz, vagy húsáru.

Példaként említette, hogy a közelmúltban húsüzemet zártak be Magyarországon minőségi kifogások miatt.

Az Európai Unió agrárminisztereinek találkozójára vasárnap délután érkeztek meg a tagországok tárcavezetői. Nem vesz részt a találkozón Franciaország, Németország és Csehország agrárminisztere, őket helyetteseik képviselik a találkozón.

Hétfőn reggel a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Centrumában (DEAGTC) biopiknikkel kezdődött a program. Az egyetemről Fábián István rektor, a centrum működéséről Nagy János centrumelnök tájékoztatta a tárcavezetőket, akik ezután a környékbeli biogazdaságok termékeit és az egyetemen folyó tudományos kutatások eredményeként készített innovatív élelmiszereket kóstolhattak.

A program a Hortobágyon folytatódik, ahol a miniszterek megtekintik a pásztormúzeumot és a kirakodóvásárt, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) látogató központját, részt vesznek a kilenclyukú híd melletti betyárcsárda átadásán, s megtekintik a helyi vadasparkot.

Az agrárminiszterek találkozója kedden Debrecenben zártkörű munkatalálkozóval folytatódik.

Fazekas Sándor ezzel összefüggésben elmondta: kettős célja van a mostani találkozónak: egyrészt hazánk bemutatkozása, másrészt az állattenyésztés jövőjével, a takarmányozás helyzetével összefüggő kérdések áttekintése.

Természetesen szó lesz a keddi megbeszélésen a fertőzött spanyol uborka kapcsán kialakult helyzetről is - tette hozzá a tárcavezető.

Olvasóink írták

 • 5. RickCartman 2011. május 30. 20:04
  „Hát persze, hogy hazudik.
  Gondoljátok, hogy akinek nyakán maradt tonnaszám a spanyol termék, nem mondja azt: vegyétek csak, ez magyar! Mert mindenki hordozható minilaborral jár piacra, persze...”
 • 4. SC 2011. május 30. 19:51
  „Ausztriában a Lidl-ben 5!!!! euró centér adják a hatalmas nagy kígyó uborkákat,mégsem kell senkinek...Vajon miért?”
 • 3. öröksoproni 2011. május 30. 15:40
  „A régi beidegződés: hazudjunk, abból nincs pánik. Ja, hogy betegek lesznek, akik esznek belőle? Majd akkor ráérnek valamit kitalálni.”
 • 2. Indygo 2011. május 30. 13:08
  „Vki hazudik!!!!!! A reggeli híradóban már az volt, hogy találtak.”
 • 1. bojtár 2011. május 30. 12:38
  „Magyarországon is van járványt okozó spanyol uborka
  Mégis került Magyarországra abból a spanyol uborkából, amely a gyanú szerint a halálos áldozattal is járó hasmenéses járványt okozta Németországban. Egy kisebb szállítmány valószínűleg Csehországon keresztül érkezett egy békéscsabai és egy fővárosi forgalmazóhoz.
  Azt egyelőre nem tudni, hogy a néhány tucat uborkából adtak-e el, és azt is vizsgálják, hogy valóban tartalmazza-e a fertőző baktériumot - számolt be az RTL Híradója vasárnap.

  Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökhelyettese az RTL Híradójának elmondta: Az első adatok alapján kevés mennyiség, de érkezett Magyarországra. Az, hogy pontosan mennyi került forgalomba, hétfő reggelre derülhet ki.

  A néhány tucat uborka egy békéscsabai és egy budapesti üzletbe került. A budapesti vállakozó azt állította az ellenőröknek, hogy megsemmisítette a zöldséget. Az ÁNTSZ-nél azt mondják, aki jól megmossa, és meg is pucolja az uborkát, elkerülheti a fertőzést. Az ÁNTSZ keresi azokat is, akiknek megy a hasuk, és nemrég Németországban jártak. Egyelőre öt ilyen ember jelentkezett orvosnál, mindannyiuk mintája negatív. Németországban szombaton jelentették be, hogy 10-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma, és csaknem 300-an vannak válságos állapotban. A betegség már megjelent több európai országban is: például Svédországban, Hollandiában és legutóbb Franciaországban.Jörg Debatin, az egyik német kórház igazgatója szerint sok vérre van szükségük a járvány miatt. Annyi kell egyetlen nap, mint máskor egy hét alatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Alkotmánybíróság tagjai is lerótták kegyeletüket

Az Alkotmánybíróság (Ab) tagjai hétfő reggel közösen rótták le kegyeletüket Mádl Ferenc volt… Tovább olvasom