Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Fazekas Sándor: biztonságos a magyar zöldség és gyümölcs

Biztonságosan fogyasztható a magyar zöldség és gyümölcs, senkit nem fenyeget semmiféle veszély, Magyarországra nem érkezett fertőzött zöldség, uborka - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken reggel újságírók előtt Budapesten a Vámház körúti vásárcsarnokban.
A vidékfejlesztési tárca vezetője pénteken reggel azért látogatott Budapest központi piacára, hogy személyesen tájékozódjon a zöldség-gyümölcs piaci helyzetről.

A miniszter elmondta, azért vezette be a szaktárca még a múlt évben a másodlagos élelmiszer-ellenőrzési rendszert, hogy megóvja a magyar fogyasztókat a veszélyes, bizonytalan eredetű élelmiszerektől.

Fazekas Sándor, a fogyasztókat megnyugtató kijelentései alátámasztására egy zöldséges standon uborkát vásárolt, és maga is evett az uborkából.

A miniszter arról is beszélt, hogy a szaktárca figyelemmel kíséri az uniós tagállamokban zajló eseményeket, és a többi tagállamhoz hasonló kártérítési kérelmet fontolgat annak érdekében, hogy a magyar termelők veszteségei megtérülhessenek. A minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy a kártérítési igényt miként lehetne érvényesíteni. Jelezte: Magyarország ugyanúgy jár el ez ügyben, ahogyan azt más országok is teszik.

Kérdésre válaszolva közölte, a magyar fogyasztók bizalma meg van a magyar termékek iránt, az visszahozza az exportpiacok bizalmát is. Erre Fazekas Sándor szerint nyugodtan lehet alapozni.

Utalt arra is: a termelők veszteségeinek felmérése most folyik, ám hozzátette, hogy az eladhatatlan mennyiségek több ezer tonnára is rúghatnak. Ezt a veszteséget a magyar fogyasztás növelése csökkentheti.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországra a zöldségbehozatal jelenleg minimális, mivel a magyar termelés ellátja a magyar piacot.

Szintén újságírói kérdésre megerősítette: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatja a termelői összefogásokat és erre pályázati források is vannak. A miniszter szerint az összefogás az eredményesség egyik legfontosabb feltétele.

Kmetty Ágoston, a KISOSZ Budapesti Szervezetének tiszteletbeli elnöke a Vámház körúti vásárcsarnokban tevékenykedő kereskedők képviseletében az MTI-nek elmondta: drasztikus módon visszaesett a zöldség és gyümölcsforgalom az utóbbi napokban. Jelezte ugyanakkor - beleharapva egy uborkába - , hogy a magyar zöldség és gyümölcs mindenféle veszély nélkül fogyasztható. Hozzátette: akár mosatlanul is ehetők a termékek. Ez utóbbitól viszont, Fazekas Sándor minden vásárlót, fogyasztót óva intett.

Olvasóink írták

  • 2. tomka77 2011. június 03. 20:56
    „A magyar termelőt egy német járvány is tönkreteszi. Én megveszem a magyar uborkát!”
  • 1. umberto 2011. június 03. 19:02
    „...nem fog begyűrűzni...

    Amúgy meg aranyos, hogy a vidékfejlesztési miniszter úr a Vámház körúti vásárcsarnokban tájékozódik a magyar zöldség-gyümölcs piaci helyzetről. De végül is megszoktuk. Elballaghatott volna a rábaközi uborkatermesztő gazdákhoz is, hogy őket mennyiben érinti, hogy a júniusi pánik miatt az uborka ára harmada-fele lesz a szezonban a korábbinak, de ez végül is nem fontos. A lényeg, hogy meg merte kóstolni az uborkát. Megnyugtató.

    Ez ugyanolyan, hogy ha van Combino meg 4-es metró, fel van újítva a Margit híd, akkor az azt jelenti, hogy rendben van az ország közlekedése.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VEKE nem örül, mert Tarlós meghátrált

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) nem örül annak, hogy Tarlós István főpolgármester… Tovább olvasom