Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Fantasztikus győzelem

Ötven évvel ezelőtt, 1955 júniusában a magyar férfiválogatott a budapesti Európa-bajnokságon 82–68-ra legyőzte a világ egyik legjobbjának tartott szovjet csapatot, s ezzel aranyérmes lett.

Kosárlabda

Se előtte, se utána ilyen siker nem adatott meg, sem a férfi-, sem pedig a női válogatottnak. A fantasztikus mérkőzésen Budapesten 15 ezer néző előtt a magyar csapat legjobbjai Bogár Pál, Zsiros Tibor és Greminger János voltak.
Bogár Pál Sopronban végezte egyetemi tanulmányait, itt is játszott a SMAFC együttesében, majd később a Székesfehérvári Építők mezét viselte. Greminger János a csapat irányítója, később az OTSB elnökhelyettese volt. Zsiros Tibor, a sportág közkatonája a napokban ünnepelte 75. születésnapját. Zsizi bácsi, ahogyan mindenki hívja, ma is járja a vidéket, s dolgozik szeretett sportágáért.
A mindent eldöntő mérkőzésen a 15 ezer néző tombolva ünnepelte a győztes csapatot, hiszen a szovjeteket megverni nem akármilyen dicsőségnek számított akkoriban. Néhányan annyira hevesen drukkoltak a mérkőzésen, hogy a rendfenntartók ki is vezették őket a Népstadionból.
Azóta ötven év telt el. Férfivonalon nagyon messze állunk a sikerektől, de vannak tehetséges játékosaink, elég csak a szombathelyi Kálmán Lászlóra, a körmendi Németh Istvánra vagy a Pakson kosárlabdázó Mészáros Zalánra gondolni. Pk azok, akik diadalra vezethetik majd válogatottunkat.
Hogy erre meddig kell várni? Talán nem sokat. Mert pillanatnyilag azt is diadalnak vennénk, ha az első hat között végezne a Meszlényi Róbert vezette együttes. Az ugyanis azt jelentené, hogy a férficsapatnak sikerült a fél évszázaddal ezelőtti babérokból legalább egy levelet megőriznie.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyes ügyfélkapu percek alatt

Az elektronikus adózásról tartottak tájékoztatást az APEH megyei igazgatóságán. Tovább olvasom