Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Falunapok újra – ÚMVP-támogatással csaknem 500 helyen

Március 10-ig nyújthattak be pályázatot azok a vidéki önkormányzatok, a jogosult településeken működő nonprofit szervezetek és ott élő magánszemélyek, akik május 15. és december 31. között helyi rendezvényt kívánnak szervezni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével.
A pályázat például falunapok, tájjellegű fesztiválok, gasztronómiai események vagy vásárok megrendezését teszi lehetővé. Az ÚMVP Irányító Hatósága áprilisban a www.umvp.eu oldalon tette közzé a csaknem 500 település nevét, amelyek uniós támogatást kapnak közösségépítő helyi rendezvényeik megrendezéséhez.

A kezdeményezés tavaly is nagy sikerrel zárult: a „Vidéki rendezvények, falunapok szervezése" elnevezésű kiírásra 2008-ban több mint ötszáz pályázatot adtak be, közülük 150 kistelepülés rendezvényét támogatták uniós forrásból. Az érdeklődés növekedését mutatja, hogy a támogatásra idén csaknem ezer falu pályázott, és ez a kiírás módosítására indította az ÚMVP Irányító Hatóságot. Eredetileg a helyi rendezvény megszervezését vállaló közösség 1,5 millió forint értékű szolgáltatást kaphatott volna elképzelései megvalósításához, annak érdekében azonban, hogy a nyertes települések száma megháromszorozódhasson, a támogatás összegét átlagosan félmillió forintra kellett csökkenteni.

A döntés hátterében az áll, hogy sok falunak ez az egyetlen bevételi forrása helyi rendezvény megvalósítására, ami alapvető kelléke a közösségi élet fennmaradásának, sőt, kiterjesztésének. Egy-egy falunap, helyi fesztivál és a hozzájuk kapcsolódó sokszínű programok ugyanis kitűnő alkalmat teremtenek a szomszédolásra. Nemcsak egy-egy község lakóit mozgatják meg, hanem a környező falvak, sőt, az egész kistérség közösségei közötti kapcsolatteremtést is elősegítik. Az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy a kistérségekhez tartozó települések között nincs, vagy kevés a kulturális kapcsolat, alacsony a közös identitástudat – ezen is segítenek a színvonalas, akár több falu által rendezett események.

Az ÚMVP hármas tengelyének vidékfejlesztési céljaival és intézkedéseivel összhangban az idei pályázat ösztönözni kívánja a vidéki életminőség javítását, a kistérségi együttműködést, a turizmus fellendítését, valamint a kulturális hagyományok megőrzését. A vidékfejlesztési tárca elvárása, hogy a falunapokon az ÚMVP széles körű és hiteles, a helyi sajátosságokhoz illeszkedő bemutatására is sor kerüljön. Ehhez kapcsolódik, hogy az ÚMVP információs sátrának felállítási lehetőségét minden helyszínen kiemelten kell biztosítani, külön napi programjának összeállításához pedig ki kellett kérni a kistérségi Helyi Vidékfejlesztési Iroda, illetve a Leader Helyi Akciócsoport szakértői segítségét.

A támogatott rendezvények tartalmának és lebonyolításának különösebb megkötései nincsenek, ezeket a helyi sajátosságok legteljesebb figyelembevételével lehet megvalósítani. A legtöbb vidéki közösség kulturális, hagyományőrző és hagyományteremtő rendezvényt, zenei, népzenei, művészeti és népművészeti találkozót, gasztronómiai fesztivált és falunapot tüntetett fel pályázatában. A várakozások szerint amilyen sokszínű a vidék, a mintegy ötszáz nyertes település olyan sokrétű programokat fog megvalósítani. A legérdekesebb eseményekről az umvp.eu is beszámol, és mindegyikük helyet kap a tematikus vidéki oldallá formálódó honlap eseménynaptárában.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. május 08. 08:03
    „Eszem -iszom dinóm- dánom! Műkedvelő focisak mérkőzése öt- hat fröccs után! A babgulyásos kondér köré ültetni a leendő szavazókat és jóllakatni őket e közpénzen, ha egyszer ezt hívják vidék fejlesztésnek!
    Csupán arra kell vigyázni, hogy azért az éjszakába ne nyúljon, mert az vidék úttalan útjain egyre több a kátyú, ha még egyáltalán maradt némi aszfalt az utcáknak részeken. No meg kell a cirkusz, kenyér még csak-csak ha más nem hát másnapos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április az átlag felett 4 fokkal

Az átlagosnál jóval melegebb volt az idei április. A megyében 14,1–14,5 Celsius-fok között… Tovább olvasom