Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Fagykár a földeken

Jól teleltek az őszi kalászos gabonák, számottevő károsodás nélkül, szépen fejlődve jutottak a tavaszba.
A soron következő munkákhoz azonban már nagy szükség volt az esőre, ahogy a növények fejlődéséhez is.Mintegy 68 ezer hektáron vetettek a megyében az óesztendő utolsó hónapjaiban őszi búzát, őszi árpát több mint tízezer hektárra.

Mivel a Kisalföld nagy részét heteken át, s a nagy hidegekben is hótakaró borította, az védelmet nyújtott a vetéseknek. Jól teleltek az ősziek, kivéve talán a káposztarepcét. Igen változó fejlettsége miatt a vetemény mintegy kilencven hektáron kifagyott, zömmel Mosonmagyaróvár és Csorna körzetében.

A szakemberek szerint az őszi búza hatvan százaléka közepes, egyötöde van gyenge állapotban. A megye gyümölcsöseiben ősszel a hajtások megfelelően beértek, fagy ezért nem érte azokat. A megyében a gyümölcsösök metszése lényegében befejeződött. A szőlőültetvények jól teleltek, nagyobb fagykár a borvidéken nem mutatkozik, talán csak a fagyzugosabb helyeken található elhalt rügy, de a szakemberek szerint ez megfelelő metszéssel korrigálható.

A pannonhalmi történelmi borvidéken a lapos területeken lévő, későn érő fajtáknál észlelhető fagykár, az egész terület mintegy öt százalékán. A területen tavaly nyáron számottevő volt a peronoszpóra, a vesszők lassabban értek, ennek tudható be a vesszők részleges elhalása. Pannonhalma környékén is a metszés nagy részét már elvégezték.

A megyében az ősziek trágyázását felerészben már befejezték. A múlt hét végéig folyamatos volt a tavaszi vetések alá a talaj-előkészítés és nyilván ahogy az időjárás megengedi, néhány nap után folytatódik majd. A megyében a tavaszi árpa kilencven százaléka már a földben van és megkezdődött a cukorrépa vetése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátamon a zsákom

Hátizsákok óriási választékban kaphatók, így nem árt néhány dologgal tisztában lenni vásárlás előtt.… Tovább olvasom