Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Ezrek úsznak illegálisan az Aranyparton

Már egy hete kánikula van, de hivatalosan még mindig nincs nyitva a győri Aranypart szabad strandja. Ennek ellenére hétvégén közel kétezren strandoltak a parton, ahol se szemetesek, se vízi mentők nincsenek, a töltésen pedig hegyekben áll a bezacskózott szemét.
Egyelőre csak a jó idő adott a biztonságos strandoláshoz a győri Aranyparton. Rögtönzött helyszíni „szemlénk” során több mindent hiányoltunk: sem szemetest, sem konténert nem találtunk például az egyébként meglepően tiszta parton. Mint megtudtuk, a strandot üzemeltető kommunális szolgáltató mindennap összegyűjti a hulladékot, amit az

(egyelőre illegálisan) strandolók és a parton kikötő vízi túrázók hagynak hátra – a dolog szépséghibája csak az, hogy az összekötött zsákokat a töltés tetején, a villanyoszlopok tövében halmozzák fel. Így az erre járók – nemcsak a győriek, a turisták is – szemeteszsákhegyekkel kénytelenek szembesülni Győr egyik legszebb részén, hacsak éppen nem a heti egyszeri szemétszállítás után tévednek a partra.
Kilestük: a szemet ingerlő szemétkupacoktól alig ötven méterre, az egyetemi tárolóknál járó kukásautó tegnap délben szó nélkül megfordult, otthagyva a rengeteg zsákot... Mint Krakovszki Józseftől, a Komszol városüzemeltetési ágazatvezetőjétől megtudtuk, minden autónak megvan a maga feladata és előírt útvonala, s a két szállítás között a töltésen „díszelgő” zsákok látványa még tűréshatáron belül van... Szerencsére az egyetem mellett vendéglátóhelyet üzemeltető két vállalkozó is szívén viseli a part állapotát, s maguk is rendszeresen összeszed(et)ik a hulladékot, még akkor is, ha azt konténer híján saját maguk kénytelenek elszállítani a szeméttelepre.
A győrieket eddig sem zavarta sem a szemetesek hiánya, sem pedig az, hogy hivatalosan nem engedélyezett a fürdés a partszakaszon: a hétvégi kánikulában közel kétezren látogattak ki, pedig a töltés másik oldalán lévő Aranypart II. strandján három hete szabad a fürdés, s a vízminőség is megfelelő.
Annak, hogy a legalább egy hete tartó szezon ellenére még mindig nem nyílt meg az aranyparti szabad strand, az egész partot elöntő közelmúltbeli árvíz az oka, az ár levonulása után ugyanis meg kellett várni, míg az egész elöntött terület kiszárad, ami hetekig tartott. Csak ezt követően tudták elvégezni a nyitás feltételeként előírt vízminőség-vizsgálatot, aminek eredménye mára várható, s ha az ÁNTSZ laborató-

riumából érkező eredmények megfelelőek, a holnap reggeli hatósági szemlét követően végre megnyílhat a strand. A jogszabályi előírások szerint csak ezután, az ÁNTSZ engedélyének birtokában kerülhetnek ki a táblák, szemetesek, őrbódék és mentőcsónakok a partra, így napokon belül minden adott lesz a kellemes és biztonságos pihenéshez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom