Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Év végére a lakosság 40 százaléka megkapja az oltást

Az egészségügyi miniszter szerint év végére elérheti a 40 százalékot azok aránya, akik megkapták az új típusú influenza elleni vakcinát Magyarországon.
A lakosság valamivel több mint hat százaléka már megkapta a védőoltást - mondta Székely Tamás csütörtökön az új influenza témájában rendezett nemzetközi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette: a célt, a lakosság 60 százalékos átoltottságát valószínűleg el lehet érni a jövő év januárjának második feléig. A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország nincs lemaradva az oltásokkal.

Jakab Zsuzsanna, a stockholmi Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ igazgatója is úgy vélte, hogy Magyarország nincs elkésve az oltási kampánnyal, és speciális helyzetben van, hiszen jelentős mennyiségű vakcina áll rendelkezésre.

Európai kitekintést adva beszámolt arról: jelenleg Írországban és Izlandon "tombol" a járvány, és minden jel arra utal, hogy a helyzet súlyosbodik az unióban; a halálesetek megduplázódtak az elmúlt 2-3 hétben.

Az első járványhullámot korábbra várják a szakemberek, mint a szezonális járványt, annál is inkább, mert teljesen szokatlan az, hogy az influenzavírus a nyári időszakban is "aktív" volt - közölte a szakember.

Magyarország jó helyzetben van az oltóanyag-ellátottságot tekintve a többi uniós országhoz képest - mondta Jakab Zsuzsanna. Hozzátette, hogy az unió más államaiban az átoltottság 2-3 százalékos, és vannak olyan országok, amelyekben még csak az egészségügyi dolgozók és a rizikócsoportba tartozók kapták meg a védőoltást, szemben Magyarországgal, ahol már mindenki számára elérhető a készítmény. Pozitív példaként Norvégiát és Finnországot említette, ahol mindenkinek rendeltek vakcinát, de a kiszállítás ott is akadozik.

Jó kormányzati döntésnek nevezte az ECDC igazgatója, hogy a 14-18 évesek is ingyen kaphatják meg az oltóanyagot.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője annak az információnak a kapcsán, amely szerint a szülők nagy része még mindig nem akarja beoltatni gyermekét, arra kérte a szülőket: ne féljenek az oltástól, és minél előbb járuljanak hozzá ahhoz, hogy a gyerekük megkapja a készítményt. Mint mondta, ő mindhárom gyerekét beoltatta a H1N1 vírus elleni vakcinával.

Székely Tamás a patikai forgalmazást firtató kérdésre azt válaszolta, hogy nőtt a kereslet a szezonális influenza elleni védőoltás iránt, de a gyártó az 1,3 millió adagot már leszállította.

Kijelentette: nincs fennakadás az új influenzavírus elleni készítmény forgalmazásában, naponta szállítanak az ÁNTSZ kistérségi intézeteitől a gyógyszertárakba.

Olvasóink írták

 • 6. jánosi 2009. november 14. 17:46
  „Na kérem : mai hír, hogy utcai oltóállomások lesznek ! Kell nekem ilyeneket álmodni .............”
 • 5. jánosi 2009. november 12. 23:02
  „Pancser :
  az eljárásról nagyjából igazad van, így zajlik. Én azt álmodtam, hogy az utcán kommandók üldözik
  az embereket és főbelövés terhe mellett beadják az oltást, a díjat pedig az APEH adók módjára
  ( ahogy mostanában mindent ! ) behajtja !”
 • 4. pancser 2009. november 12. 22:33
  „Uraim! A legyártott vakcina nem mehet tönkre! Ezt a vakcinát el kell adni mert súlyos milliárdokat fizettünk érte. Mindenhol ahol lehet, adjatok be minél több influenzás hírt. Ha egy iskola bezár így vagy úgy térjetek ki a H1N1 vírusra, ha nem az fertőzött akkor is. Az oltás elleni álláspontot képviselők ne kapjanak teret nézeteik kifejtésére a közmédiákban, de a sajtófelelős tárgyaljon ez ügyben a kereskedelmi rádiókkal, ha kell keményen, ehhez a miniszterelnök segítségét is megkapjuk!...... Titkos!

  Ez vélhetőleg így zajlik.”
 • 3. raffy2 2009. november 12. 22:10
  „itt már csak az a kérdés,ki, és mennyi lóvét kap ezért a marha nagy kampányért?undorító,amit művelnek már!”
 • 2. info2009* 2009. november 12. 20:51
  „Semmifele jarvany sem "tombol" az unioban sehol. Ez nem igaz. Sima influenza van, mas nincs. Ukrajnaban repulokrol spreztek a nepet, tudogyulladast okozo patogenekkel, ami nem a H1N1.”
 • 1. Truder 2009. november 12. 18:53
  „Már a cím is hibás...felháborító!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság Lakiteleken

Gyilkosság történt csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Lakiteleken - erősítette meg az MTI… Tovább olvasom