Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Év közben változó bérszabályozás

Júliustól életbe lép a szakképzettséget igénylő munkakört betöltőknél a garantált bérminimum.
A minimálbér idén egész évben 62.500 forint. A kötelező legkisebb munkabért azonban nem szabad összekeverni a garantált bérminimummal, ami viszont július elsejétől a szakképzettséget igénylő munkakörökben a két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezőknél 65.700, két év feletti gyakorlat esetén 68.800 forint. Az 50 évnél idősebbeknek is legalább 68.800 forintot kell kapniuk és náluk a szakképzettség nem feltétel. A szabályt először arra a hónapra járó munkabérnél kell alkalmazni, amelyikben 50. életévüket betöltik.

Számít a szakképesítés

Év elején már írtunk a változásról, ami most – a szokásoktól eltérően év közben – lép érvénybe. Ez a bérszabályozás már figyelembe veszi a középfokú szakképesítést és a gyakorlatot is. Akárcsak a minimálbérről, erről is az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) született tavaly megállapodás, előre három évre. Így már tudni lehet, hogy 2007-ben a minimálbér 65.500-ra, a garantált bérminimum – a gyakorlati időtől függően – 72.100 és 75.400 forintra emelkedik. 2008-ban a minimálbér 69.000, a bérminimum 82.800 és 86.300 forint lesz. Az 50 év felettieknek a következő években is a két évnél hosszabb gyakorlattal rendelkezőkkel azonos összeget kell kapniuk.

Vannak kivételek

A garantált bérminimumot akkor kaphatja meg a munkavállaló, ha olyan beosztásban dolgozik, amelyben a végzettségére szükség van, megléte előírás. A szakszervezetek tartanak is attól, hogy ez esélyt adhat arra a munkaadóknak, hogy elkerüljék a fizetésemelési kötelezettséget. Ezért az új szabály azt is kimondja, hogy a munkaszerződés megkötésekor a munkakör ellátásához szükséges iskolai végzettségről tájékoztatnia kell a munkavállalót. Az új kereskedelmi törvény szerint például szakképesítéssel kell rendelkezniük azoknak az üzletekben dolgozóknak, akik a vevőkkel kapcsolatba kerülnek.

A munkáltatói érdekképviselet és szakszervezet ágazati szintű kollektív szerződésben eltérhet a garantált bérminimumtól, de az akkor sem lehet a minimálbérnél kevesebb. Üzemi szinten pedig a bérminimum a törvényben meghatározottnál több is lehet, ha arról a felek megállapodnak.

Dráguló munkaerő

A változás növelheti az alkalmazottak hazavitt jövedelmét, ugyanakkor megdrágíthatja a munkaerőt. Az érintettek szerint tovább ronthatja a kisvállalkozások helyzetét. Néhány szakvélemény alapján hazánkban jelentős azoknak a foglalkoztatottaknak a száma, akiknek papíron minimálbért fizet a munkáltató, ám ténylegesen annál többet visznek haza. Így lehet, hogy a bérminimum bevezetése egyes helyeken nem jelent többletjövedelmet a dolgozóknak, de növeli a vállalati költségeket.
Felsőfokú végzettségűeknél az OÉT csak ajánlott bérminimumról hozott döntést, de azok az összegek alacsonyabbak, mint amit a diplomások általában kapnak.

Részletes felvilágosítást a szabályozásról, bevezetéséről az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) képviselete ad a 96/512-720-as számon.
Míg idén a különbség a minimálbér és a bérminimum között mintegy 3 és 6 ezer forint, 2008-ban már csaknem 14 és több mint 17 ezer forint lesz. Akkor már nem a minimálbér 105 és 110 százalékát, hanem 120 és 125 százalékát veszi alapul a törvény.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek

a szóbeli érettségik

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom