Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

Európát bénítja a havazás

A szinte szünet nélküli havazás erősen akadályozta a közlekedést vasárnap Bajorországban, de nehéz a közlekedés a dél-ausztriai Karintiában és a kelet-franciaországi közutakon is. A bajor tartományi fővárosban 24 óra alatt fél méter hó hullott, az Alpokban a maximális ötös fokozatú lavinakészültség lépett életbe
A müncheni repülőtérről számos gép csak késéssel tudott felszállni, a repülőteret egy időre be is zárták. Szombaton este a Siberia Airlines orosz légitársaság Moszkvába induló, 166 utast és nyolcfős személyzetet szállító gépe felszállás közben lecsúszott a pályáról, de senki sem sérült meg. A müncheni tömegközlekedés is leállt, a földalatti kivételével. A bajor tartományi fővárosban 24 óra alatt fél méter hó hullott.
Az autópályákon hatalmas forgalmi dugók alakultak ki, a torlódások hossza a tartományban időnként elérte a száz kilométert. Sokan síelni igyekeztek, ehelyett órákat töltöttek autóikban. Az egész éjszakát a vonaton, a singeni pályaudvaron, illetve szállodákban töltötték a Stuttgartból Milánóba tartó Cisalpino gyorsvonat utasai, miután svájci területről hótorlaszokat jelentettek. Kelet-Franciaországban 2500 vakációzó töltötte az éjszakát

Bourg-Saint Maurice településen, a községháza dísztermében. Elzászban szombaton háromezer háztartásban időnként nem volt áram, mert a hó súlya alatt leszakadó faágak elektromos vezetékeket is magukkal rántottak.
Közlekedési káoszt okozott a havazás vasárnap Karintiában, ahol egyes helyeken néhány óra alatt a félméteres vastagságot is elérte a frissen hullott hó.
A dél-ausztriai tartományban több mint 12 ezer háztartás maradt hosszabb-rövidebb ideig áram nélkül.
Karintia hegyvidéki útjain az utóbbi két napban csak hólánccal lehetett közlekedni, vasárnap azonban már az autópálya-forgalomban is komoly fennakadásokat okozott a hóesés, valamint az úttesten keresztbe fordult kamionok sokasága. Az előrejelzések szerint hétfőtől fokozatosan mérséklődnek a téli időjárási viszonyok Karintiában, ahol a lavinaveszélyt 5-ös fokozatúra növelték. Ez azt jelenti, hogy a hegyvidéki területeken a hatalmas mennyiségű frissen hullott hó miatt bárhol és bármikor külső hatás nélkül is lavinákra lehet számítani.
A kelet-franciaországi közutakon is a péntek óta tartó folyamatos havazás nehezíti a közlekedést, s szombat este szinte lehetetlen volt gépkocsival megközelíteni, illetve elhagyni a sípályákat. Az A36-os jelzésű

autópályán Belfort és Besancon között vasárnapra virradó éjszaka ötszáz jármű torlódott össze, amelyeket délelőtt a biztonsági erők kezdtek kiszabadítani a hó fogságából. Belfort-ban 60 cm, Besanconban pedig 30 cm hó esett az éjszaka folyamán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi egyetem 57. rektora

A hároméves ciklus letelte után újabb négy évre kapott bizalmat Szabó Gábor, a Szegedi… Tovább olvasom