Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Európában lőttek a mesés vezetői bónuszoknak

Egymás után jelentik be az európai pénzintézetek, sőt sok más ágazatba tartozó vállalat is, hogy felfüggesztik a vezetői bónuszprogramokat, illetve esetenként visszafizettetik a már felvett jutalmakat.

Az önkéntes felajánlás mögött általában a kormányok nyomása van, amelyek közvetítik a közvélemény elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy például sok pénzintézetnél még most is megkapják a béren felüli mesés juttatásokat a vezetők, miközben a gazdasági válság kiváltó okai a felelőtlenül hitelező bankok voltak.

A holland pénzügyminisztérium a parlamentnek írt levelében közölte, hogy az eddiginél szigorúbb bónuszszabályozást tervez bevezetni azoknál a vállalatoknál, amelyek állami támogatást kaptak pénzügyi gondjaik megoldásához. A tárca kész perre menni, ha úgy látja, hogy másként nem tud gátat szabni az indokolatlanul nagy jutalmaknak, illetve felszólította a központi bankot és a pénzügyi felügyeletet, hogy ellenőrző hatóságként figyeljenek oda ezekre a kifizetésekre.

A Magyarországon is érdekelt ING Groep NV, Hollandia legnagyobb pénzügyi szolgáltatója megelőzte a kormány lépését: a bank 1200 alkalmazottját - köztük 200 felső vezetőjét - szólította fel, hogy fizessék vissza 2008-ban felvett bónuszaikat. A pénzintézet emellett felfüggesztette a 2009-es jutalmak kifizetését, ezekre csak azután térnek vissza, miután 2010-től életbe lép a cégnél az új bónuszrendszer. Az eredmények függvényében annak szabályait fogják alkalmazni visszamenőleges hatállyal. Az ING 10 milliárd eurót kapott tavaly októberben a holland kormánytól.

A Société Générale SA vezetői szintén visszafizetik tavalyi jutalmaikat. Franciaország harmadik legnagyobb bankjának menedzsmentje jobbnak látta önként lépni, miután Nicolas Sarkozy államfő pénteken közölte a bankárokkal, hogy elfogadhatatlannak tartja bónuszaikat és azzal fenyegette meg őket, hogy teljes egészében megtiltja a jutalmazást a banknál, amely korábban 1,7 milliárd euró állami hitelgaranciát kapott. Sarkozy harciasságának a több millió fős csütörtöki franciaországi sztrájk adott hátteret, amelyen a gazdagok adócsökkentése és a munkanélküliség növekedése ellen is tiltakoztak a résztvevők.

Olvasóink írták

 • 5. Reális 2009. március 25. 12:37
  „Nálunk nem kell attól félni,hogy visszafizetnének valamit!”
 • 4. FREDDY/S 2009. március 25. 08:34
  „Sőt, addig amíg deficit van a minimálbért kellene nekik is biztosítani, hogy megtudják hogyan lehet abból megélni t5isztességesen, nemde...”
 • 3. miracle 2009. március 24. 15:13
  „Nem lehetne, hogy a MÁV vezetői se kapjanak bónuszokat a sorozatos mínusz X milliárdos veszteséges évek után?
  Ja, álmodozom...”
 • 2. mindigatutit 2009. március 24. 11:40
  „így van,nálunk miért nem hallunk olyanokról,hogy az állami cégek vezetőinek felfüggesztik a jutalmak kiosztását???”
 • 1. Truder 2009. március 24. 10:51
  „Nagyon helyes,ezt nálunk is meg kell lépni!A Politikusoknál is be kellene vezetni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángoló házból mentettek ki egy férfit a tűzoltók

Lángoló hétvégi házban rekedt férfit mentettek ki a szolnoki tűzoltók kora hajnalban. Tovább olvasom