Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Európába ért a DVD-formátum-háború

Az Európai Bizottság várhatóan megvizsgálja az európai piacon is hamarosan megjelenő Blu-Ray- és a HD DVD-licencek gyakorlatát, mert elejét kívánja venni egy tisztességtelen eszközökkel folyó kereskedelmi háborúnak. A Blu-Ray és a HD DVD két újgenerációs termék, céljuk a nagyfelbontású filmek elterjesztése a mainstream piacon.
Azok a filmek, amelyeket high-definition (nagy felbontású) formátumban terjesztenek, több tárolási kapacitást igényelnek, mint amennyi egy standard DVD-n van. A két említett formátum ezt a problémát hidalja át. A vetélytársak "természetesen" nem kompatibilisek egymással.

A HD DVD-t a Toshiba dolgozta ki, támogatja a NEC, a Sanyo, a Microsft és az Intel. A kétrétegű HD DVD tárolási kapacitása 30 Gb (a hagyományos DVD-k 8,5 Gb, a CD-k 0,7 Gb adatmennyiséget képesek tárolni), míg az egyrétegűre 15 Gb adat fér.

A Blu-Ray a Sony szárnyai alatt készült, s szövetségének tagjai között van az Apple, a Dell, a Hewlett Packard, a Hitachi, a Walt Disney és Warner Home Videos. A kétrétegű Blu-Ray lemezek tárolási kapacitása 50 Gb, gyártásuk viszont költségesebb lehet, mint a HD DVD-é. (A piaci bevezetéssel együtt rögtön be is jelentették, hogy megkezdődött a 100 és a 200 gigabyte-os szabvány tervezése.)

Mind a két formátumot az elmúlt hónapokban dobták a piacra Japánban, s a termékek hamarosan Amerikában és az európai kereskedőknél is megjelenhetnek. Mind a két formátum standard CD méretű, 120 mm átmérőjű optikai adattárolási eszköz, amely 40 nanométeres hullámhosszúságú kék lézert használ. Az új lemezek sajnos "visszafelé" nem kompatibilisek, ugyanakkor rögtön megjelentek a kék- és a (régi technológiában alkalmazott) piros lézert is kezelő meghajtók és írók.

Az új termékeknek a konzolpiac adhat nagy lökést, ugyanis a Sony Playstation 3 már beépített Blu-Ray-meghajtóval érkezik majd a boltokba (egyesek szerint ez okozza a konzol egyre kínosabb késését) és a Microsoft XBOX360 konzolhoz is kapható már a külső HD-DVD kiegészítő.

A verseny egyre keményebb, a két konzorcium sorra igyekszik megnyerni az érdekelt hardvergyártókat, hogy az ő konstrukcióját építse be az új modellekbe. Emiatt a Bizottság megvizsgálja a konzorciumok licenc-gyakorlatát, ellenőrizve, hogy azok nem sértik-e az EU trösztellenes szabályait. Brüsszel hangsúlyozza, hogy ez még nem egy formális vizsgálat kezdete, csupán információkat gyűjtenek annak eldöntésére, hogy megkezdjék-e a hivatalos eljárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB II: felemás szezonkezdet

Tovább olvasom