Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Európa Linuxra vált?


Az Európai Unió 250.000 eurós projektbe kezdett, mely az uniós tagországok kormányainak átállását vizsgálja Windows-ról Linuxra.
A Linuxra történő átállás már a jövő évben megkezdődhet.
A hét folyamán a Microsoft 2 fontos piacon is csatát vesztett: az Európai Unió tanulmányt készíttet az uniós tagországok számítástechnikai rendszereinek átállításáról Linuxra. Emellett pedig a namíbiai Schoolnet is elutasította a Microsoft ajánlatát és a Linux mellett döntött.
Az EU 250.000 eurós szerződést kötött az rendszerintegrátor Netproject céggel a tanulmány elkészítésére. Eddie Bleasdale, a Netproject elnöke elmondta, hogy a Microsoft jelenlegi licensz-politikája nem felel meg az Európai Unió elvárásainak. A Microsoft termékek magas ára és rövid életciklusa túlságosan magas költséget jelent a kormányoknak. A Linuxra történő átállás már a jövő évben megkezdődhet.
A tavaly májusban bevezett új licensz-politika szerint a cégeknek éves upgrade díjat kell fizetniük, mely a termék árának 29%-a. Ilymódon a cégeknek még akkor is fizetniük kell, ha egyébként nem vennék meg a legújabb upgrade-et. Egy termékhez 3 éves életciklust alapul véve az upgrade-elés költsége magasabb mint a korábbi rendszerben.
A héten a Schoolnet Namibia is bejelentette, hogy nem fogadja el a Microsoft ajánlatát, mely szerint Office XP programokat 2000 dollár értékben ingyenesen kapnának, cserébe viszont 9300 dollárt kellene fizetniük az operációs rendszerekért. Ezen felül a fenntartási és telepítési költségek is a Schoolnetet terhelik, mely a Microsoft termékek esetén igen magas.
-- terminal --
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább lesz a cégeknek a telefonálás

Minden vállalkozásnak nagyobb lesz jövőre a telefonszámlája mintegy hét százalékkal, miután egy, az… Tovább olvasom