Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Euró bevezetése: céldátum nincs, menetrend van

Továbbra sincs meg az euró magyarországi bevezetésének céldátuma. A felkészülést az átállásra ettől függetlenül megkezdik,ennek menetrendjéről nyilatkozott hétfőn Veres János és Simor András.
Azt viszont már tudni lehet, hogy egy ütemben, az adott év első napján (január 1-jén) vezetnék be itthon a közös európai pénzt, mind a számla-, mind a készpénzes forgalomban - legalább is ez derül ki a tavaly szeptemberben alakult Nemzeti Eurókoordinációs Bizottság átállási tervének első változatából. Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott: megkezdik attól függetlenül, hogy még nem határozták meg az euró bevezetésének céldátumát.

A tervek szerint 2009 első félévében kezdik meg a magyar euróbankjegyek és érmék terveztetését, dönteni kell arról is, hogy itthon vagy külföldön gyártsák-e majd azokat. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a kötelező kettős árjelzés időszaka az átváltási árfolyam rögzítése után a lehető leghamarabb elkezdődik, és az euró bevezetése után fél évig, vagyis az adott év június 30-ig tart. Ebben az időszakban a termékek és szolgáltatások árát euróban és forintban egyaránt feltüntetik.

A tervek szerint a forint az euró bevezetése után legfeljebb egy hónapig marad a készpénzfizetési forgalomban. Utána a régi bankjegyeket 20, a régi érméket pedig 5 évig lehet majd euróra váltani a Magyar Nemzeti Bankban. Az átállás során a termékek és szolgáltatások euróban rögzített árát úgy kell megállapítani, hogy az ne vezessen áremelkedéshez - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

2009-ben, amikor már látható lesz, hogy a pénzügyi kiigazítás milyen sikerrel járt, kezdeményezni lehet a bevezetés "előszobájának" tekinthető ERM II-es pénzügyi rendszerhez történő csatlakozást, amelyben az EU előírása szerint legalább két évet kell eltölteni az eurózónába tartó országoknak - mondta Veres János.

Simor András jegybankelnök elmondta, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a tervet a Nemzeti Eurokoordinációs Bizottság és hét albizottsága évről-évre felülvizsgálja, frissítik, illetve figyelembe veszik más országok tapasztalatait. Az átállási terv első változatát ősszel széleskörű társadalmi vitára bocsátják.

A Fidesz szóvivője szerint szomorú, hogy 2008-ban még nincs meg az euró magyarországi bevezetésének határideje. A mára kisebbségbe szorult szocialista kormányzás úgy vette kezdetét 2002-ben, hogy maga Medgyessy Péter is 2007-re tette a közös fizetőeszköz bevezetését. Gyurcsány Ferenc 2004-ben, színrelépésekor 2008-ra ígérte az eurót. Tevékenységének eredménye azonban nem az európai felzárkózás, hanem a leszakadás, Magyarország mély válsága lett. Itthon és külföldön is mindenki számára világos, hogy a kisebbségi kormány soha nem fogja bevezetni Magyarországon az eurót. Az előrehozott választás jelenti az előrehozott megoldást Magyarország számára - zárul Szijjártó Péter hétfői közleménye.

Olvasóink írták

 • 5. Szélsőjobbos 2008. július 09. 18:31
  „Az általunk nemrég lesajnált szlovákia maholnap bevezeti az eurót!Szélsőjobbos kormánya van, erről ennyit!a mienk szélsőbalos, és meg is látszik a különbség!”
 • 4. Robusto 2008. július 08. 08:32
  „Annak idején mi volt? Mikor vesznek már fel minket, ezt is hátráltatják a "kommunisták"! Aztán: "az EU-n kívül is van élet" (O.V.). Most megint a "kommunisták" miatt nincs még euro. Ha meg bevezetik, akkor: tönkreteszik a jó magyar forintot, kiárusítják az országot, az EU gyarmata leszünk! Akkor most mi a jó?!”
 • 3. Assad 2008. július 07. 21:57
  „Drága Feri!
  Ha meg bevezetik, akkor meg az lesz a bajotok, hogy ellopták a nemzeti pénzünket, és most minden olyan rossz meg olyan drága!
  Ugyan már! Kákán is csomót effektus.
  Persze ha a szíjjártóék vezetik be, az nemzeti hőstett lesz.”
 • 2. Feri 2008. július 07. 20:13
  „fc soproni
  Azt is vedd észre, hogy amit most mondott az tény!
  Ez nem sikerült,még megjósolni sem lehet, mikor lesz itt Euro. Ezt megcsinálták! Igen, igen, igen..”
 • 1. fc soproni 2008. július 07. 19:17
  „Ez a Szijjártó olyan mint Móricka, mindenről az jut eszébe. Lemezt kellene cserélni mert a tű egy ponton elakadt. Erre mondják a papagáj viccet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom