Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

EU-biztos - Andor Lászlót jelöli a kormányfő uniós biztosnak

Andor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli Bajnai Gordon miniszterelnök magyar uniós biztosnak.


Bajnai Gordon miniszterelnök az elmúlt hetekben többször is kijelentette, hogy a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése előtt nem jelöl uniós biztost, mert addig nem lehet tudni, hogy a Lisszaboni vagy a Nizzai Szerződés alapján választják meg a bizottságot; a két változat között létszámban és a kiválasztási folyamatot tekintve is eltérés van.

Ez az akadály november 3-án, kedden hárult el, amikor Vaclav Klaus cseh államfő utolsóként aláírta a Lisszaboni Szerződést.
Az MTI úgy tudja, hogy a magyar uniós biztosi posztra a kormányfő favoritja végig Andor László közgazdász volt, akiről több vezető szocialista politikus is azt nyilatkozta, hogy ő ajánlotta a miniszterelnök figyelmébe. A párt elnöksége október közepén erősorrendbe állított listát juttatott el Bajnai Gordonhoz, ezt Veres János volt pénzügyminiszter vezette, és csak a harmadik helyen állt Andor László.

Az MTI információi szerint Andor Lászlót konszenzusos jelöltnek tekinti az MSZP vezetése, annak ellenére, hogy nem a listavezetőt választotta a kormányfő. A lényeg, hogy a listáról választott - fogalmaznak az MTI-nek.
Václav Klaus cseh államfő kedden délután jelentette be, hogy az alkotmánybíróság délelőtti döntése után - amely nem találta a cseh alkotmányba ütközőnek a Lisszaboni Szerződést - aláírta a ratifikációs dokumentumot; ezzel az Európai Unió 27 tagállama közül Csehország utolsóként jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést.

A cseh elnök az új uniós alapszerződés aláírása előtt azt akarta elérni, hogy Csehországot cserében mentsék fel az európai emberi jogi charta hatálya alól. Az államfő szerint csak így lehet megakadályozni, hogy a második világháború után Csehszlovákiából kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat.

A múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozón az Európai Tanács magyar kérésre, német és osztrák támogatással külön aláhúzta, hogy a Lisszaboni Szerződés és az Európai Unió Alapjogi Chartája a jövőről szól, és kizárólag olyan ügyekben érvényes, melyeket az európai uniós jog szabályoz. Így ismételten megerősítést nyert, hogy a charta a múltra semmiképpen nem vonatkozik.

Teljesült az a magyar cél is, hogy a Benes-dekrétumokra még közvetett utalás se történjen a szövegben. Így a mostani döntés nem szolgálhat utólagos igazolásul a Benes-dekrétumok vitatott pontjait illetően, nem tépi fel a történelem fájó sebeit. Bajnai Gordon akkor úgy nyilatkozott: Václav Klaus alaptalan aggályaira végül sikerült megoldást találni.

Az MSZP országos elnöksége október 13-án egyhangúlag úgy döntött, hogy öt személyt ajánl erősorrendben Bajnai Gordon miniszterelnök figyelmébe, hogy közülük jelölje az Európai Bizottság magyar biztosát.
Az erősorrend szerint az első helyen állt Veres János, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, volt pénzügyminiszter, őt követte Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő, és a harmadik helyen szerepelt Andor László. A listán a következő Kovács László jelenlegi EU-biztos volt, őt követte Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.
Lendvai Ildikó pártelnök akkor azt mondta: a lista első három helyén azok a politikusaik vannak, akiknek a nemzetközi politikában is örömmel szánnak nagy szerepet, míg a negyedik, illetve az ötödik helyen szereplő, szintén kiváló politikusokra a hazai politikában és a kampányban is számítanak.
 
A lista első helyén szereplő Veres János ezt követően az MTI-nek úgy nyilatkozott: az MSZP elnöksége rangsorolásos szavazással sorolta őt az uniós biztosjelöltek első helyére, s nem lát ma olyan erőt, amely ezt a döntést akarná és képes is lenne felülbírálni; ráadásul az európai szocialisták támogatása is az MSZP által javasolt személy, azaz mögötte ott van.

 
Korábban az MSZP-s pártvezetésből alakult háromfős bizottság hallgatta meg azokat a szocialista politikusokat, akik szóba jöhettek az Európai Bizottság (EB) magyar biztosaként, a testület tagja volt Lendvai Ildikó pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes és Mesterházy Attila frakcióvezető.

A párt elnöksége döntött arról is, hogy a testület egyeztet Bajnai Gordon miniszterelnökkel is, aki hivatalosan jogosult arra, hogy a jelölt személyét megnevezze.

Kovács László 2004 novemberétől tölti be a EB magyar biztosi posztját, de öt évvel ezelőtt már júliusban kiderült, hogy José Manuel Barroso vezeti a bizottságot. Kovács László "első körben" az energiaügyekért felelt volna, de az európai parlamenti (EP) bizottsági meghallgatásakor kiderült: nem támogatják. Ezt követően kapta Kovács László az adóügyeket.

Az EB-nek október végén jár le a mandátuma. A biztosokat ugyan a tagállamok jelölik, de hogy melyik területet kapja az adott ország jelöltje, azt az EB elnöke dönti el és az EP hagyja jóvá.

Olvasóink írták

 • 6. kolombela 2009. november 08. 21:05
  „4. Eva- 2009.11.06. 21:34
  Egy kis izelítő, hogy a jelölt mennyire vérkomcsi:
  "Szélsőbalos gazembert jelölt Kovács helyére Bajnai

  Bajnai Gordon Andor Lászlót jelöli Kovács László EU-biztos helyére. Az elvtársak hűek maradnak egymáshoz, egyik kommunistát váltja a másik.
  A jelölt közgazdász. A Marx Károlyon végzett, később tanított is az egyetemen. Andor László 2004-től részt vett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök gazdasági tanácsadó testületének munkájában is. Olyan sikeresen adta a tanácsokat a levitézlett miniszterelnöknek, hogy jelen pillanatban a Közép-Európai országok között az utolsók vagyunk. Mind gazdaságilag, mind erkölcsileg.
  Az MSZP közgazdasági tagozatának alelnöke, bár ő maga a pártnak nem tagja, feltehetőleg a regionális ügyeket viszi majd az Európai Bizottság tagjaként.
  Andor László 2005-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatója lett, EU-biztos jelölését pedig az MSZP elnökségének többsége támogatta, szemben Veres János fémgyűjtővel és négy másik jelölttel szemben.
  Andor László az Eszmélet című egyszerűen szélsőbaloldali, marxista újság főszerkesztője.
  A lap 2008. téli számában Hajdú János fejti ki véleményét arról, miért sikeres a német szélsőbaloldali Die Linke, melynek szerepvállalása a német politikai közéletben szerinte azt mutatja, hogy "Magyarországon is - csakúgy, mint több más európai országban - égető szükség lenne (...) ilyen vagy ehhez hasonló politikai kezdeményre".
  A folyóirat 2009. tavaszi számában, Lucien Séve: A XXI. század kommunizmusa című tanulmányának szerkesztői bevezetőjében olvasható: ,,a kommunizmus bukásáról értelmetlen beszélni. Ha ma a kommunizmusnál kevesebbet tűzünk ki célul, akkor a mindent elfogadó szociáldemokrácia sikamlós lejtőjére jutunk. A cselekvés érdekében a párt hagyományos vertikális-hierarchikus szerveződése helyett horizontális, hálózatszerű szervezeti formákat kell előnyben részesíteni."
  A jelölt kiállt a vörös csillag védelmében, és támogatójával, Gyurcsány Ferenccel közösen lépett fel a kommunizmus nemzetközi jelképeinek védelméért 2004-ben. Egy betiltott jelképért küzdöttek, melynek a védelme alatt 100 millió embert öltek meg vagy tettek tönkre egy életre.
  Ha mégis őt küldi (li)Bajnai Gordon és az MSZP Brüsszelbe, az felér egy hazaárulással.
  2009-ben még mindig olyan személyek lehetnek a magyar közéletben-politikában, akik nyíltan felvállalják a kommunizmust, az 1956-os forradalom leverését is helyesnek tartják.
  Bízom benne, hogy jövő tavasszal a magyar társadalom már felnő ahhoz a feladathoz, hogy tudjon dönteni: a kommunisták vagy a jövő...
  A jövőnkről mi döntünk, döntsünk helyesen 2010 tavaszán."”
 • 5. jánosi 2009. november 06. 23:06
  „Hát ha egy óra alatt megvolt a fogás lehetősége, akkor valószínűleg jogosan.”
 • 4. Eva- 2009. november 06. 21:34
  „te mégcsak jelőlt!
  Még a munkaterülete sincs kijelőlve!

  és nem a kormánnyal--a mindenkorival dolgozik majd együtt, hanem az eu bizottsággal--mégcsak nem is a parlamenttel!

  de alig egy óra alatt megvolt a karaktergyilkos fogás, bár ami alapján megvolt az meg hamisítvány!

  ugyhogy szép szép, de felmutatódott az erős hülyeség!”
 • 3. jánosi 2009. november 06. 19:51
  „Eva
  karaktergyilkolás ? jó a mű szó. A sötét múlt elfedésére szolgál, nehogy már emlegetni lehessen.
  Ha meg lebukik az elvtárs - párttárs akkor jön a politikai támadás vádja .....”
 • 2. kolombela 2009. november 06. 16:37
  „1. Eva- 2009.11.05. 22:33
  Ő is csak egy bankár, akit Mammon vezérel, jobban mondva a cionista pénzoligarchia.
  Nem kell ennyire védelembe venni, csak azért mert elvtárs.”
 • 1. Eva- 2009. november 05. 22:33
  „A fidesz máris megkezdte karakter-gyilkolását.
  Alig egy óra alatt!

  http://www.eszmelet.hu/index.php?act=period&lang=HU&
  emiatt a periodika miatt!
  komunista bankárnak titulálta.

  Célszerűen kevergetve a kommunizmust és a filozófikus marxizmust.
  és meglehetősen hülyének tartva a "népet"!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefüggő hótakaró Kékesen

Összefüggő hótakaró alakult ki csütörtökön az ország legmagasabb pontján, miután hajnaltól kora… Tovább olvasom