Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Étkezési utalvány: használjuk, és fontos juttatásnak tartjuk

A magyar munkavállalók többsége használja, és fontos juttatásként számít az étkezési utalványra - derüli ki a KutatóCentrum felméréséből.
A KutatóCentrum júniusban végzett online kutatást: ezer embert kérdeztek meg, hogy feltérképezzék a lakosság véleményét az étkezési utalványok használatáról, továbbá azt, hogy hol, mikor és mire költik el a cafeteriának ezt az elemét.

A megkérdezett 18 és 64 év közöttiek 72 százaléka legalább egyszer fizetett étkezési utalvánnyal az elmúlt egy évben. A felhasználók több mint háromnegyede úgy látja, sok elfogadóhelyen tudnak fizetni a papír csekkekkel, 56 százalékuk szerint pedig így gyakrabban adódik lehetőségük arra, hogy éttermekbe, kifőzdékbe járjanak, vagy ételt rendeljenek.

Amikor a felhasználók meleg ételt vásárolnak, egyértelműen az étkezési utalványt részesítik előnyben: a kutatásban megkérdezett összes válaszadó 52 százaléka ezt veszi ki a tárcájából, ezután jön a készpénzes fizetési mód 28, majd a bankkártyás 15 százalékkal. A megkérdezettek közel 60 százaléka a családtagoknak, barátoknak is ad utalványaiból, elsősorban szüleikkel, gyermekeikkel (61 százalék), illetve élettársukkal, házastársukkal (42 százalék) osztják meg a csekkeket. A jelenleg utalványt használók kétharmada úgy véli, ha nem kapnának étkezési utalványt, akkor jelentős jövedelemtől esnének el.

Minden második felhasználó szerint az utalványok hiánya anyagi biztonságérzetük csökkenésével is együtt járna, és kevesebbet étkeznének étteremben vagy kifőzdében. Azok körében, akik nem használtak az elmúlt egy évben utalványt - mert vagy nem kapnak 2011-től, vagy egyáltalán nem is kaptak a munkahelyen - 53 százalékos azoknak az aránya, akik örülnének, ha kapnának, hiszen így többlet jövedelemhez jutnának. Harmaduk úgy gondolja, hogy ennek hatására a mostaninál többször étkeznének étteremben vagy kifőzdében, illetve hogy könnyebben tudnák megtervezni havi költéseiket. A megkérdezettek 56 százaléka szerint az étkezési utalványok egyik legfőbb előnye, hogy ezzel a megoldással mindenki jól jár: munkavállaló, munkáltató, utalvány-elfogadó, és összességében a magyar gazdaság is.

A másik két jelentős előny, hogy az étkezési utalvány megosztható családtagokkal, barátokkal (53 százalék) és többet lehet költeni így élelmiszerre, étkezésre (38 százalék). A megkérdezettek 60 százaléka gondolja úgy, hogy az étkezési utalványok használatával a magyar vendéglátóipart támogatja. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a nettó bérek idén megkezdődött csökkenése még várhatóan két évig folytatódik, a munkaadók pedig bérben nehezen vagy nem tudják ellensúlyozni ezt, azonban az étkezési utalvány a kedvezményes adózása miatt valós megoldást ad mindkét fél kezébe. Jelenleg havonta 18.000 forint értékben adható étkezési utalvány a munkavállalóknak kedvezményesen.

A megkérdezettek válaszaiból azonban kiderül, hogy a többség nem használja ki, vagy nem tudja kihasználni a törvény által biztosított keretet: 56 százalék havonta átlagosan 3.000 és 12.000 forint közötti értékben használt fel étkezési utalványt, 3.000 forint alatti összeget 23, 12.000 felettit pedig 17 százalék jelölt meg.

Olvasóink írták

 • 5. gjozsi88 2011. augusztus 08. 15:13
  „rommel!
  Maradnék én is......ugyanis az étkezési utalványomból a hozzávalókat vettem eddig.......de, ha a jövőben kifözdékben és éttermekben költhetem el, akkor viszont nem lehet maradni a házi kosztnál, utalványból!
  Vagy elveszik az utalvány....vagy mehetsz étterembe, kifözdébe!”
 • 4. rommel 2011. augusztus 07. 20:14
  „JÓZSI
  ÉN MARADOK A HÁZI KOSZTNÁL!
  ÉS TE ???”
 • 3. gjozsi88 2011. augusztus 07. 09:56
  „rommel!
  Látom nem követed a kormány kommunikációt!
  Pedig figyeld, hogy a -Kisalföld által készitett cikk alapja -a közvélemény kutatás, mely abban az irányban kérdez, hogy a Tesco-ból az éttermek és kifőzdék irányába történő áttolásnak milyen hatása lenne!
  Azaz olvass figyelmesebben......arra próbálnak érveket gyüjteni, hogy mi lenne, ha az éttermeket, kifőzdéket próbálnák ebből támogatni.......mely a kormány kommunikációban is szerepel!
  Valóban....MOST a többség a TESCO-ban vásárolja le.....ezen akar változtatni a kormány, a saját retorikája szerint is, melyet a mostani közvélemény szondázás során feltett kérdezési irány szerint alá akar támasztani!”
 • 2. rommel 2011. augusztus 06. 21:42
  „JÓZSI
  EZT A KISALFÖLD ÁLLITÁSA !
  A TÖBBSÉG A TESCO-BAN VÁSÁROLJA LE !”
 • 1. gjozsi88 2011. augusztus 06. 08:37
  „Igen eröltetik az éttermekbe történő levásárlást.....pedig rengetegen élelmiszerre költik, csökkentve a család élelmezési ellátásának bérből történő terheit!
  Azaz a kis jövedelmüek ezután mehetnek éttermekbe, kifőzdékbe......miközben az otthoni főzést más a bér terhére lesznek kénytelenek megoldani!
  Arról nem beszélve, hogy otthon mindig olcsóbb a kaja, mint bármilyen kifözdében, étteremben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parlamenti képviselők közül Kósáé és Rogáné a legnagyobb

Rogán Antal és Kósa Lajos a legeladósodottabb parlamenti képviselő, de az ellenzéki pártok… Tovább olvasom