Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Észak-Korea megtorlással a fenyeget a japán szankciók miatt

Észak-Korea a rakétakísérletek miatt elrendelt japán szankciók visszavonását követelte, és megtorlást helyezett kilátásba ellenkező esetre. Dél-koreai titkos szolgálati jelentések szerint Észak-Korea egy második nagy hatótávolságú rakétát is kilövőállásban tart.
Japán sajnálja az éhező embereket, de nem ad több élelmiszersegély Észak-Koreának a rakétakísérletek miatt. A szerdai rakétakísérletek óta a japán kormány több megszorítást is életbe léptetett Észak-Korea ellen.

Az észak-koreai-japán diplomáciai kapcsolatok normalizálásával megbízott, újságíróknak Phenjanban pénteken nyilatkozó észak-koreai nagykövet szerint, akit a Kyodo japán hírügynökség idézett, "Japán tettekre váltotta bírálatát" és Phenjant arra kényszeríti, hogy "keményebb fizikai lépéseket" tegyen. Arra a kérdésre, hogy Észak-Korea milyen lépéseket tervez, a nagykövet csak annyit mondott: "Az önök képzeletére bízom."

Japán a szerdai, legkevesebb hét rakétakísérletet követően csütörtökön hat hónapra kitiltotta felségvizeiről azt az észak-koreai komphajót, amely a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok fontos eleme volt, továbbá felfüggesztette a két ország közötti charter légi járatokat. Közben Tokió az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, hogy a világszervezet hozzon szankciókat a phenjani kommunista rendszer ellen.

Abe Sinzo japán kormányszóvivő élesen reagált az észak-koreai diplomata nyilatkozatára. "Jobb lenne, ha végiggondolnák, ki az oka ennek a viszonynak. Észak-Koreának meg kell értenie, hogy ha ezek a problémák nem oldódnak meg, nem lesz képes megoldani azokat a gazdasági, élelmiszer- és energiaproblémákat, amelyekkel jelenleg szembe kell néznie" - mondta a szóvivő, aki egyúttal nemzetközi erőfeszítéseket szorgalmazott Észak-Korea meggyőzésére.

A G8-csúcs a rakétakísérletek korlátlan idejű befagyasztását fogja követelni

A világ hét legfejlettebb ipari hatalmát és Oroszországot tömörítő G8 jövő héten esedékes szentpétervári csúcstalálkozóján a résztvevők az észak-koreai rakétakísérletek korlátlan időre szóló befagyasztását fogják követelni - értesült a Jomiuri Simbun című japán napilap.

A tekintélyes tokiói újság pénteki számában japán kormánykörökhöz közelállókra hivatkozva azt is tudni vélte, hogy a csúcs végén elfogadásra kerülő nyilatkozatban szó lesz a nukleáris fegyveres és rakéták terjedésének megelőzéséről is. Ezen kívül várható a G8 orosz elnökségének közleménye, amely külön kiemeli a nemzetközi közösség mélységes aggodalmát az észak-koreai rakétakísérletek miatt és önmérsékletre szólítja fel a phenjani rendszert.

Dél-Korea a légi útvonalak módosítására szólította fel légitársaságait

Közben Dél-Korea a légi útvonalak módosítására szólította fel pénteken légitársaságait az észak-koreai rakétakísérletek miatt. Egy dél-koreai légi közlekedési illetékes szerint egyelőre július 11-ig van érvényben a rendelkezés, mert Szöul újabb várható észak-koreai rakétatesztelésektől tart. Szerdán az Asiana Airlines Szöul és Chicago között közlekedő Boeing 747 típusú gépe, fedélzetén 223 utassal és 12 főnyi személyzettel, alig 22 perccel az első észak-koreai rakéta kilövése előtt haladt át a veszélyes légtéren és Phenjan nem figyelmeztette előzetesen a dél-koreai légügyi hatóságokat.

Dél-Korea felfüggesztette a katonai párbeszédet Észak-Koreával

A dél-koreai kormány elutasította Észak-Koreának azt a javaslatát, hogy pénteken tartsanak magas szintű katonai tárgyalásokat Panmindzsonban - közölte a dél-koreai védelmi minisztérium. Észak-Korea még hétfőn, két nappal a rakétakísérletek végrehajtása előtt kezdeményezte, hogy a két ország tábornokai folytassák a tárgyalásokat Panmindzson határtelepülésen, az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezetben. Dél-Korea csütörtökön elutasította javaslatot arra hivatkozva, hogy a jelenlegi helyzetben ez az időpont nem alkalmas. A dél-koreai védelmi minisztérium mindazonáltal jelezte, hogy nem magát a javaslatot utasította el, hanem az időpontot tartja alkalmatlannak. Szöul közölte Észak-Koreával, hogy később javaslatot tesz egy megfelelő időpontra.

Kilövőállásban egy újabb rakéta?

Dél-koreai titkos szolgálati jelentések szerint Észak-Korea egy második nagy hatótávolságú (Taepodong-2 típusú) rakétát is kilövőállásban tart - közölték Szöulban.

A hírt bejelentő dél-koreai miniszter azt mondta, hogy korábbi információk szerint két ballisztikus rakéta volt észak-koreai kilövőállásokban, egyiket szerdán már kilőtték. Hozzátette azonban, hogy további titkos szolgálati jelentéseket várnak a második rakéta megerősítésére.

hirado.hu/Figyelőnet
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi sétán Risztov Évával

Egy széles karimájú, fekete kalapot vásárolt Risztov Éva, amikor elkísértük szegedi sétáján: egykori… Tovább olvasom