Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Esős nyár miatt késik a szüret

Idén csak szeptember közepén kezdődhet a szüret az esős nyár miatt, és kevesebb termés is várható.
Idén csak szeptember közepén kezdődhet a szüret az esős nyár miatt. Ám a szőlészkedők, akiknek az elöregedett ültetvények és a borhamisítók okoznak gondot, jó termésre számítanak.

– A tavalyinál negyedével kevesebb termés várható idén a Pannonhalmi borvidéken – állítja Babarczi László, aki úgy véli, ezért a késő tavaszi fagy okolható, ami megviselte a mélyebben lévő ültetvényeket. A csapadékos időjárás pedig nehezebbé tette a kártevők – a peronoszpóra, a lisztharmat, a szürkerothadás – elleni védelmet, ugyanis a párás idő kedvez a fertőzéseknek. Kevesebb volt a napsütéses órák száma is, így később kezdődhet a szüret.

A győrújbaráti termelő végzettsége agrármérnök, sőt felesége is az és már húsz éve foglalkozik szőlővel, mégis „növénypatikus", növényvédelmi szakember tanácsát kéri, mert a nem megfelelő permetezés megdrágíthatja a termelést. Tavaly is 110 ezer forintot kellett költenie növényvédő szerre hektáronként.

„ Míg 2003-ban augusztus 25-én, tavaly szeptember 5-én, idén valószínűleg csak szeptember 15-én kezdődik a szüret. Viszont jó termés várható, mert egészséges a szőlő, főleg, ha addig még sokat süt a nap."
A Babarczi-birtok Győrújbarát és Tényő környékén fekszik. Többnyire rizlingszilváni, rajnai és olaszrizling terem rajta ötven hektáron. Fehér fajták, főként régebbi telepítésűek. A baráti termelő úgy véli, épp ez az egyik gondja a hazai borászatnak: sok az elöregedett szőlő. Elmondása alapján az országosan regisztrált 93 ezer hektárnak a fele „ültetvényroncs", ami megérett a kivágásra. Viszont az utóbbi években nem ennek a problémának a megoldása került középpontba. A hangsúly a pinceépítésre helyeződött, miközben az értékesítés, a felvásárlás nem biztosított, a kisebb termelőknek nincs borászati hátterük. Ezen kellene változtatni összefogással.

– Az kirakatborászkodás, ha a díjazott borból csak „mutatóba" készül. Ezért több versenyen már kikötik, hogy a benevezett borból mennyinek kell raktáron lennie. Az is hiba, hogy túlhangsúlyozzák az extra, minőségi borok jelentőségét. Nemcsak exportálni lehet bort, és nemcsak palackos formában lehet értékesíteni. A hazai fogyasztók nem tudják megfizetni a dugó, a címke, az üveg árát. Persze a kannás bort nem szabad összekeverni a „csinálttal". Ez a másik fő gond: nem sikerült még visszaszorítani a borhamisítást – szögezte le Babarczi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bruttó átlagkeresetek 2004-ben

Tovább olvasom