Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Erősödött a Magyar Koalíció Pártja

A szavazatok 11,68 százalékát megszerezve történelmi eredményt ért el a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szombati – előrehozott – szlovákiai parlamenti választásokon. Ennek ellenére fennáll a veszélye egy „ma- gyarellenes kormány” megalakulásá- nak: a győztes Smer a szélsőjobbol- dali Nemzeti Párttal és a Meciar vezette HZDS-sel köthet koalíciót.
„ Mindent bele!”, „Beszólsz vagy beleszólsz?” : ezekkel a jelmondatokkal kampányolt az óriásplakátokon az MKP északi szomszédunknál.
Elvileg csak ősszel tartottak volna választásokat Szlovákiában, ám több politikai botrány után a kormánykoalíció meggyengülését követő azonnali bukást csak ezzel a megoldással lehetett elkerülni.
A miénknél jóval egyszerűbb volt az ottani referendum. Az egyfordulós választást szombaton tartották, amikor reggel héttől este tízig tartottak nyitva az urnák. Nem voltak választókerületek: a szavazók a huszonegy indulóból egy pártra, s azon belül a 150 képviselőből négyre voksolhattak, előbbre juttatva ezáltal őket a listán. A közvélemény-kutatók a Robert Fico vezette ellenzéki Smer győzelmét jósolták, s szombat éjszaka kiderült: beváltak számításaik. A Magyar Koalíció Pártjának – amely nyolc éve a kormánykoalíció tagja volt – tíz százalék körüli eredményt prognosztizáltak.
Szombat délután a határ menti, csallóközi Doborgazon (Dobrohost) nyugodt volt az élet, a választás nem zökkentette ki nyugalmából a falu lakosságát. A polgármestert, Boráros Józsefet is az óvodában kialakított szavazóhelyiség mellett találtuk. Három óráig a 311 választóból 150-en mentek el voksolni: estig 70–80 százalékos részvételre számítottak. A választási bizottság tagjait épp holtidőben találtuk, már egy ideje épp senki sem tévedt be hozzájuk. Így aztán kávét kortyolgattak, s lopva rápillantottak a sarokban lehalkított kistévére: nyugtázták, hogy még döntetlenre álltak a portugálok. Rövid közvélemény-kutatásunk is megerősítette: Doborgazon is a Smer győzelmét jósolják.
Este tízre bezártak a szavazóhelyiségek, s megkezdődött a számolás. A Smer végül 29,14 százalékkal a várakozásnak megfelelően győzött, megelőzve az eddigi miniszterelnök Mikulas Dzurinda pártját (SDKU-DS 18,34). Ami a szlovákiai magyarok számára rossz hír: a magyarellenes szólamairól elhíresült, szélsőjobbos Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 11,73 százalékot szerzett.
Ami viszont pozitív: minden idők legjobb eredményét érte el az MKP 11,68 százalékkal. S még egy ismerős: Meciar HZDS-e is a parlament tagja 8,8 százalékkal. Egy párt került még be a törvényhozásba: a KDH 8,3 százalékot szerzett.
A mostani számokból azonban úgy tűnik, hogy ha Ficónak sikerül megegyeznie a Szlovák Nemzeti Párttal és az egykoron Meciar vezette Néppárttal, az elég lehet a többséghez. A magyar kisebbség számára ez lenne a lehető legrosszabb forgatókönyv.
Bugár Béla, az MKP elnöke elégedetten nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy pártja „történelmi eredményt” ért el. A párt elnöke egyelőre óvatos, és annyit mondott: minden a vasárnap kezdődő tárgyalásokon alakul majd ki. Az MKP ragaszkodik a nyolcéves kormányzati részvétele során követett program folytonosságának megőrzéséhez, a reformok folytatásához, a lehető legstabilabb kormánykoalíció megalakításához.
Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártjának frakcióvezetője a Kisalföldnek elmondta: kitűnő eredményt értek el, fél százalékkal többet szereztek, mint négy éve, s húsz mandátumot szereztek a parlamentben.
– Más kérdés, hogy mit jelenthet ez az eredmény – folytatta. – Jelenleg ötven-ötven százalék az esély arra, hogy a kormánykoalícióban maradunk vagy ellenzékbe kerülünk. Szeretnénk kormányon maradni, de nem mindenáron. Most elkezdőnek a tárgyalások, mi a nemzeti párt kivételével mindenkivel készek vagyunk asztalhoz ülni. A kormánykoalíció összetételére most több variáció is van: a veszély továbbra is fennáll – ám talán kicsit csökkent –, hogy a Smer, a HZDS és az SNS alakít kormányt: egyértelműen ez lenne a legrosszabb a szlovákiai magyarság számára, s a magyar–szlovák kormánykapcsolatra is rányomná bélyegét. Alakulhat azonban egy „hibrid koalíció”, a mostani kormánypártból és ellenzékiekből. Minden azon múlik, ki tud több képviselőt maga mellé állítani – mondta Bárdos Gyula.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Győri Nyár

Június 23-án pénteken startol a 41. Győri Nyár, amely idén is számos programot kínál. Tovább olvasom