Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Erősödött a forint

Javuló nemzetközi hangulatban erősödik szerény mértékben a forint.

Az eurót 271,93 forinton jegyezték hétfőn délelőtt tíz órakor a péntek délután hat órai 273,13 forint után. A dollárt 185,55 forinton jegyezték 1,4664 dolláros euró árfolyam mellett, a péntek délután hat órai 187,00 forint és 1,4606 euró/dollár után. A svájci frank jegyzése 179,87 forint 180,66 forint után, 100 japán jent 209,39 forinton jegyeztek 209,47 forint után. Az elmúlt héten a görög szuverén adósság besorolás visszaminősítése homályosította el a dubaji krízis pénzpiaci hatását. A görög visszaminősítés kapcsán néhány európai szuverén besorolással szemben felmerült kételyek gyengítették az eurót és erősítették a dollárt, valamint a jent.

A dollárt támogatták emellett még az amerikai gazdaság erőteljes makro adatai is, több technikai ellenállási pont áttöréséhez segítve az euróval, a svájci frankkal és a font-sterlinggel szemben. Az euró/dollár 1,4585-nél is járt az elmúlt héten. A dollár erősödése részben betudható továbbá a nyersolaj árak és az aranyár visszaesésének is. Az olaj 70 dollár alatt, az arany 1120 dollár alatt is járt. Ben Bernanke Fed-kormányzó ismét csillapítani igyekezett egy közelgő kamatemelésről szárnyra kapott találgatások piaci hatását és hangsúlyozta a kamatok alacsonyan tartásának hosszabb idejű szükségességét, valamint az amerikai gazdasági fellendülés ellen ható tényezők komolyságát.

A Fed ezen a héten esedékes ülésétől a piac nem vár kamatemelést, nagy figyelmet szentel majd viszont a közlemény megfogalmazásának, különös tekintettel a kvantitatív monetáris eszközök alkalmazásának.

További tájékozódási pontok lehetnek a héten a brit, az amerikai és kanadai fogyasztói árindexek, az amerikai házépítési is ipari termelési adatok, valamint az eurózóna ipari termelési adatai, beszerzési menedzser indexei, valamint üzleti hangulat mutatói, nevezetesen a német ZEW és Ifo kutató intézetek hangulat indexei.

Az euró erősödésével szembeni legközelebbi erős ellenállási pont 1,4777 dollár környékén található, amelynek meghaladása az árfolyam konszolidálódásához vezethet 1,4900 alatt, bár a hosszú távú trend továbbra is 1,5140 felé mutat. Hétfőn a tőzsdék erősödéssel reagáltak a dubaji mentőcsomag hírére, a piaci hangulat javult, a befektetői kockázatvállalás erősödött. Az euró már az ázsiai kereskedési szakaszban erősödésnek indult a dollárral szemben. A kereskedésre összességében az év végi forgalomlassulás és pozíció rendezések nyomják rá bélyegüket. A térségbeli devizák árfolyama a nemzetközi piaci kockázatvállalási hajlandóság alakulását követi.

A zlotytól a 4,12-4,15-ös euró árfolyam környékén történő stabilizációt várnak. Hétfőn délelőtt tíz órakor 4,1408-nál állt az árfolyam. A cseh korona nem reagált a belföldi kiskereskedelmi értékesítési és ipari termelési adatokra, árfolyama a nemzetközi hangulat javulását követte. Hétfőn délelőtt 25,70 környékén járt a korona az euróval szemben, a pénteki 25,80 körüli árfolyam után. A forinttól is a nemzetközi piaci hangulatot követő enyhe, 270 forintos euró árfolyamot közelítő erősödést várnak.

Olvasóink írták

 • 4. jánosi 2009. december 16. 20:49
  „3.
  Jó a tanács, csak az erős forintból sincs több mint a gyengéből ............”
 • 3. load 2009. december 15. 00:43
  „Fiúk!
  Ha ilyen jól látjátok, hogy mikor mi lesz a forinttal, most vegyetek eurót és adjátok el, ha gyengül!
  Tiétek lesz az árfolyam nyereség.”
 • 2. Truder 2009. december 14. 21:49
  „Még karácsonyig, hogy nekünk is gyereknap legyen...Aztán majd megkezdi soha nem látott mély repülését..”
 • 1. szocdem 2009. december 14. 17:16
  „Nem kell örülni..
  Ha erősödik, annak nem látja hasznát az arab valutaüzérekkel szövetkező neoliberálsz mszp. Ezért nem soká gyengülni fog, hogy az árfolyamnyereségeket is beseperhessék..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovakat gázolt a vonat

Két lovat gázolt el a vonat Ürömnél, ezért Óbuda és Solymár között pótlóbuszok járnak, késésekre kell számítani. Tovább olvasom