Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a bankközi devizapiacon hétfőn kora délután, sokkal inkább a térséggel szemben javuló bizalom, mint a várakozásoknak megfelelő mértékű jegybanki kamatvágás hatására.
Az eurót hétfőn délután négy órakor 265,74 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délután négy órai 267,45 forinttal.

Az árfolyam a 266,60 forint közvetlen közelében ingadozott a jegybank kora délutáni kamatdöntéséig, amely időben egybeesett a lengyelországi ipari termelési adatok közzétételével. A lengyel ipari termelés szeptemberben 1,3 százalékkal csökkent éves bázison, szemben az elemzők által várt 2,2 százalékos átlaggal. Havi bázison az ipari termelés 15,0 százalékkal nőtt.

A kamatvágást követő egy órában a forint a 266,60 forintos euró árfolyam környékéről 265,60 forint környékére erősödött, miközben a lengyel zloty 4,20-as euróárfolyam feletti szintről 4,19 alá erősödött. A dollárt 178,05 forinton jegyezték 1,4918 dolláros euró árfolyam mellett délután négy órakor a péntek délutáni 179,74 forint és 1,4867 euró/dollár után. A svájci frank jegyzése 175,35 forint 176,19 forint után, 100 japán jent pedig 196,69 forinton jegyeztek 197,55 forint után.

A megkérdezett kereskedők a forint erősödését a kedvező lengyel adatok bizalomjavító hatásának tulajdonították, mivel a kamatvágás mértéke megfelelt a várakozásoknak, és a jegybanki tájékoztatón sem hangzott el semmi olyan utalás, ami a jegybank politikájának megváltozására utalt volna. Hétfőn az európai tőzsdék lendületes indexemelkedéssel nyitottak, már a kereskedés kezdete után fél órával egy százalékot meghaladó nyereségeknél tartottak, amit a nap folyamán többé-kevésbé meg is őriztek.

Az amerikai tőzsdék is mérsékelt indexemelkedéssel kezdtek negyedéves vállalati beszámolói periódussal kapcsolatos "eredmény-optimizmusnak" köszönhetően, de később korrigáltak, a piacon az óvatosabb magatartás kerekedett felül. Az eredménybeszámolók ugyan többnyire biztató adatokat vonultatnak fel, táptalajul szolgálva a gazdasági fellendülésbe vetett bizalom erősödésének, de az összkép még nem elég meggyőző a kockázatvállalási hajlandóság teljes kibontakozásához.

A pozitív nemzetközi befektetői hangulat mérsékelten erősödő tendenciát kölcsönöz a feltörekvő devizáknak, erősítve a nyersanyagforrás országok devizáit és a feltörekvő térségek magasabb hozamot nyújtó, de egyben kockázatosabb devizáit is. A forint árfolyamát továbbra is alapvetően a nemzetközi befektetői bizalom alakulása határozza meg, követve az euró/dollár árfolyamot, de befolyásolhatja a jegybanki kamatcsökkentéseknek a várakozásoktól eltérő mértéke és ütemezése is.

Az euró/dollár árfolyam további alakulása szempontjából a piac a makrogazdasági alapok miatt lehetőséget lát az 1,5000 dolláros árfolyam áttörésére, amit azonban erősen fékez az EU pénzügyminiszterek luxemburgi találkozójától várt nyilatkozat az erős euró export-iparágakra gyakorolt hátrányos hatásáról.

A forint árfolyama a következő napokban a 265-266 forintos euróárfolyam környékén mozoghat néhány forintnyi tartományon belül.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. október 20. 16:49
    „Ezért emeli a MOL az üzemanyagok árát?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntöttek az 50 bázispontos kamatcsökkentésről

A monetáris tanács kis többséggel döntött az 50 bázispontos kamatcsökkentésről, volt javaslat 75… Tovább olvasom