Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Érintőképernyő vizsgáztatja hétfőtől a tanulóvezetőket

Haladva a korral, jövő hétfőtől számítógépen vizsgáztatják a tanulóvezetőket KRESZ-ismeretekből. Megyénkben évente 15 ezren vizsgáznak az elméleti anyagból. Az új technika 20 millió forintjába került a megyei felügyeletnek.
KRESZ- tesztek a Kisalföld Online- on itt >>
Az autóvezető-képző intézeteknek az elmúlt héten, a nyilvánosságnak a napokban mutatta be az új, győri számítógépes KRESZ-vizsgabázisát a megyei közlekedési felügyelet. Szeptember 27-én, hétfőtől Győrben és Sopronban már így vizsgáznak a tanulók.

– Az Európai Unióban szigorú feltételekhez kötik a járművezetők vizsgáztatását, de a vizsgamódszereket nem írják elő. Így hazánk felé sem volt olyan elvárás, hogy a számítógépes vizsgáztatást bevezessük. A korszerűsítés szükségességét tartottuk szem előtt – kezdte az új rendszer bemutatóján tartott sajtótájékoztatón Szebényi Márta, az Országos Közlekedési Főfelügyelet főigazgató-helyettese, aki elmondta:

– A számítógépes vizsgáztatási rendszer bevezetésekor figyelembe vettük, hogy idősebbek is vizsgáznak, akiknek informatikai tudása sokkal kisebb, mint a fiataloké. Ezért a szokásos számítógépes kezelőszerveket, mint az egér vagy a klaviatúra, mellőzték a rendszer kialakítói. Egyszerűen a képernyőn kell megérinteni a kiválasztott választ, s a számítógép továbblép.

Horváth Miklós, a megyei közlekedési felügyelet igazgatója elmondta: – Megyénkben évente tizenötezren vizsgáznak valamelyik kategóriából. A számítógépes elméleti vizsga bevezetésére mintegy húszmillió forintot költött a felügyelet. A saját megnyugtatásunkra, hogy nem csak az informatikai ismeretekkel rendelkező fiatalok tudják használni a rendszert, felkértünk egy hetvenöt éves embert próbavizsgára. Örömmel mondhatom el, hogy sikerrel tette le a vizsgát – tudtuk meg Horváth Miklóstól.

A sajtótájékoztató után a vizsgaterembe kalauzolta a megjelenteket az igazgató, s mindenki ellenőrizhette KRESZ-ismereteit. A rendszer jól vizsgázott, könnyen kezelhető. A mintegy 2500 kérdésből véletlenszerűen generált 55 kérdés mindegyikének megválaszolására egy perc állt rendelkezésre. Az érintőképernyőn keresztül gyermekjáték volt a számítógéppel kommunikálni. S még a papírköltség is megtakarítható, ami hosszú távon nagyon jelentős.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk Nosztalgiák 2004 - Jegyelővétel

Tovább olvasom